Közélet

Dúró Dóra Szegeden: Támogatni kell a közösségi főiskolák létrehozását!

Dúró Dóra Szegeden: Támogatni kell a közösségi főiskolák létrehozását!

2015. március 6., péntek
Dúró Dóra Szegeden: Támogatni kell a közösségi főiskolák létrehozását!
duro_dora_szeged03_gs

Kapacitásbővítésre van szükség az orvosképzésben – jelentette ki Dúró Dóra, az országgyűlés oktatási bizottságának elnöke, aki szegedi látogatásán az SZTE rektora által felvetett közösségi főiskolák létrehozásának lehetőségeiről is tárgyalt Szabó Gáborral.

Hazánk nagyobb egyetemeit látogatja végig a jobbikos

Dúró Dóra

, az országgyűlés kulturális és oktatási bizottságának elnöke, aki a szegedi köz- és felsőoktatás helyzetéről címmel meghirdetett,

Tóth Péter

önkormányzati képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján a közösségi főiskolák létrehozását előremutatónak nevezte. Elmondta, az SZTE rektora,

Szabó Gábor

vetette fel, hogy az Amerikában jól működő intézményi gyakorlatot érdemes lenne meghonosítani hazánkban, hiszen a közösségi főiskolák a helyi munkaerőigényekre válaszolnak, ráadásul a fiatalok saját településükön tudnák megszerezni a felsőfokú végzettséget, amit később helyben tudnának hasznosítani. Az orvosképzéssel kapcsolatban a kapacitásbővítést nevezte fontos feladatnak, hiszen rendkívül magas a túljelentkezés a külföldiek részéről, vagyis csak úgy van lehetőség arra, hogy a magyar hallgatók érdekeit megvédjék, ha növelik a kapacitást. Dúró Dóra az egyetemek finanszírozási szempontjából is fontosnak nevezte a külföldi hallgatók arányának növelését, és megjegyezte, egyelőre sem Szegeden, sem más orvosegyetemen nincs olyan szándék, hogy a magyar diákok kárára menjen a külföldiek nagyobb arányú részvétele a képzésben. A József Attila Általános Iskola és Szakiskolában tett látogatásáról elmondta, a szegedi intézményben is ugyanazt tapasztalta, ami a szakképzésre országos szinten is jellemző, vagyis hogy nagy a lemorzsolódás. A Csongrád Megyei Levéltárba is ellátogatott a jobbikos országgyűlési képviselő, és úgy fogalmazott, hogy méltatlanok a körülmények. Nem megoldott értékes, több száz éves iratok megőrzése, ezen felül a levéltári dolgozók 2009 óta nem kaptak béremelést. Ismertette, hogy országos szinten 700 levéltáros dolgozik hazánkban kulturális értékeink védelme érdekében, és Dúró Dóra szerint az állam részéről politikai döntésre lenne szükség, a központi költségvetés szempontjából ugyanis filléres tételt jelentene a levéltárosok béremelése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.