/

Családi kedvezmény érvényesítése

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A családi kedvezmény érvényesítésére való jogosultság évek óta nem változott. Az a magánszemély jogosult a kedvezményre, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult, valamint a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa.

A családi kedvezmény összevont személyijövedelemadó-alapot csökkentő összege havonta és kedvezményezett eltartottakként egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint, három vagy több eltartott esetén 206 250 forint. A családi kedvezményt a jogosultak közösen is igénybe vehetik, valamint a jogosult magánszemély – ha egyedül nem tudja a teljes összeget érvényesíteni -, a bevallás benyújtásakor meg is oszthatja azt a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával (például a nevelőszülő házastársával), élettársával. A családi kedvezmény közös érvényesítéséhez, megosztásához fel kell tüntetni a bevallásban a házastárs, élettárs adóazonosító jelét, továbbá, hogy hány jogosultsági hónapban érvényesítik közösen vagy osztják meg a kedvezményt.

A családi adóalap kedvezmény mellett 2014-től járulékkedvezmény is érvényesíthető. A családi kedvezményre jogosult, biztosítottnak minősülő személyek által igénybe nem vett családi kedvezmény személyi jövedelemadó tartalmának megfelelő összeg (16%) családi járulékkedvezményként levonható a 7%-os egészségbiztosítási járulékból, és a 10%-os nyugdíjjárulékból.

Amennyiben családi járulékkedvezményként a magánszemély év közben többet érvényesített, a különbözetet személyi jövedelemadóként kell rendezni az adó éves elszámolásakor.

Előző sztori

Rácz Gergő és Wolf Kati akusztikus koncertje a BFMK-ban

Következő sztori

Szerdai programajánló: Gumbo Funk Projekt, divatbemutató, frankofónia