Közélet

Demokráciadeficit - Botka kordában tartaná a közgyűlési vitákat + FOTÓK

Demokráciadeficit - Botka kordában tartaná a közgyűlési vitákat + FOTÓK

2015. március 23., hétfő
Demokráciadeficit - Botka kordában tartaná a közgyűlési vitákat + FOTÓK
jog_biz_ules01_gs

Szigorítana a közgyűlési viták menetét Botka László, zavarják ugyanis a képviselők személyes megjegyzésként jelzett felszólalásai. A jogi bizottság ülésén a preferált helyiségbérlők felülvizsgálatáról is szó esett, s kiderült, van olyan alapítvány, mely másfél éve vár arra, hogy kérelmét elbírálják.

Összesen huszonegy napirendi pontot tárgyal pénteken a közgyűlés, a hét folyamán a bizottságok véleményezik az előterjesztéseket. A Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság hétfői ülésén többek között a preferált szervezetek felülvizsgálatáról, a lakás- és helyiségrendelet módosításáról esett szó, illetve az SZMSZ módosításáról, a személyeskedő megjegyzéseket korlátozná

Botka László

. Lezárult a preferált helyiségbérlők körének felülvizsgálata, az MSZP-s

Tóth Károly

javaslatára indult IKV-s eljárásból kiderült, hogy a többség – szám szerint 66 különböző szervezet – rendeltetésszerűen használja a piaci ár alatt bérelt helyiséget. Két esetben a bérlők kezdeményezték bérleti szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetését. A felülvizsgálat alapján a preferálti státusz megszüntetését javasolják a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., a Munka Világa Közhasznú Egyesület és a FUTUROPE, Fiatalok a Jövőért Közhasznú Egyesület esetében, ezek a szervezetek – ha a közgyűlési többség pénteken támogatja az előterjesztést – a jövőben piaci alapon bérelhetik az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségeket. Két további esetben pedig a preferált bérleti jogviszony azonnali hatállyal történő felmondására tesznek javaslatot.

Másfél éve nem bírálták el a Horizont Alapítvány kérelmét

A bizottsági ülésen derült ki, hogy van olyan alapítvány, mely már 2013-ben kérte a preferálti státuszának megállapítását, de a mai napig kapott választ az önkormányzattól. A Horizont Rehabilitációs Alapítványt képviselő

Szabó Sándorné

elmondta, négy fő tevékenységük van, egyrészt ők szervezik a

CsakAzértIsBuli!

-t, ami a megismerésről és elfogadásról is szól amellett, hogy a mozgás-, hallás- és látássérülteknek akadálymentes bulikat szerveznek, melyre természetesen mindenkit szeretettel várnak. Ezen kívül munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtanak, akadálymentesítéssel és esélyegyenlőségi tervekkel foglalkozik két munkatársuk. Egy pályázatnak köszönhetően hat fiatal gyógytornászt szakembert tudnak foglalkoztatnak, hetente 40-50 családhoz jutnak el, olyanokhoz is, akiknek már az OEP nem támogatja a kezelését. Húsz önkéntes is dolgozik az alapítványnál, továbbá öt közfoglalkoztatott, s jelenleg egy nappaliban tudnak csak összegyűlni, s dolgozni, ezért is fontos számukra a preferált státusz. Szabó Sándorné elmondta, 2009-ben jött hozták létre az alapítványt, miután férje egy baleset után 3 hónapig kómában volt, s újra kellett tanulnia beszélni és járni is a korábban belgyógyászként dolgozó férfinak. „Számára az a legfontosabb, amikor tanácsot tud adni, segíteni tud a fiataloknak. Úgy érezzük, hogy az a mosoly, amit kapunk tőle a nagyon nehéz és nagyon kemény feladatunk után, rendkívül sokat jelent számunkra. Sajnálnánk, hogyha mégis úgy döntene az önkormányzat, hogy mi nem érdemeljük meg ezt a preferált szervezetté minősítést, mert akkor kollégáink elveszítik az állásukat, mert tovább nem tudjuk őket foglalkoztatni” – fogalmazott. A bizottság DK-s elnöke, Binszki József elmondta, jelen esetben a preferált státuszú szervezeteket vizsgálták felül, újabb felvételről most nem dönt a bizottság. De ígéretet tett arra, hogy a következő bizottságin foglalkoznak a Horizont Alapítvány kérelmével.

jog_biz_ules02_gs

„Nagyon megható volt ez a kiselőadás” – reagált

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester hozzátéve, hogy nem a konkrét ügyről szeretne beszélni, hanem általánosságban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig sem volt érzéketlen az önkormányzat, ezt bizonyítja, hogy eddig sok szervezetnek adták meg a preferált státuszt, de szerinte mindennek van korlátja, hiszen az vagyongazdálkodási kérdés is.

5000 bűncselekmény volt tavaly Szegeden

A bizottság tagjainak arról számolt be

Zélity László

szegedi rendőrkapitány, hogy az elmúlt öt évben felére csökkent a bűncselekmények száma a megyeszékhelyen. 5060 esetet regisztráltak, ami majdnem 19%-os csökkenés az előző évhez képest. 2014-ben egy emberölés történt a városban, továbbra is a belvárosban követnek el több bűncselekményt, míg a kertvárosi részekre és lakóparkokra a betöréses lopások jellemző. Zélity úgy fogalmazott, eddigi legnehezebb feladatát kapta az idei évre, nevezetesen, hogy a szegedi rendőrség 2014-es eredményeit tartsa meg.

Ördög István

, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, hogy tavaly kevés káresemény történt, legtöbbször a nyári viharkárok elhárításához hívták a tűzoltókat Szegeden. Felhívta a figyelmez az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változására is, mely a belterületi égetést is szabályozza. Emlékeztetett, Szegednek nincs helyi rendelete ebben a témakörben, ami a teljes tiltást jelenti, vagyis ha kihívják a tűzoltókat, mert valaki a kertjében például zöld hulladékot éget, akkor 60 ezer forintos bírságra számíthat. Binszki nem értette, hogy miért jelent tiltást, ha valami nincs szabályozva, de elhangzott, központi jogszabály tiltja a hulladékok nyílt téri égetését. A KDNP-s

Póda Jenő

azt javasolta, hogy alkosson a város saját rendeletet erről, végül a többség úgy határozott, a Városüzemeltetési Iroda megvizsgálja, szükség van-e külön szabályra.

Tóth Károly

kitért arra, hogy a turisták érzékenyek a közbiztonságra, de nemcsak őket riaszthatja el, hanem a lakosokat is zavarja a Szent István téren tanyázó hajléktalanok deviáns viselkedése. Megjegyezte gyorsan, hogy a hajléktalan-ügy bonyolult kérdés, nem pusztán a rendvédelemre tartozik, de a város célja a Szent István teret is szeretnék bevonni a turisztikai attrakciók közé, ezért sem mindegy, hogy miként viselkednek a környéken lévő hajléktalanok.

A lakás- és a helyiségrendeletet is módosíthatja a közgyűlés pénteken

Ahogy már egy szakmai fórumon is elmondta

Kardos Kálmán

, az IKV Zrt. vezérigazgatója, változhat az üzlethelyiségek bérbeadása. A sokak által kritizált, és

az IKV vezetője szerint is életszerűtlen bérleti jogot

nem vezetik ki, de változás, hogy nem a bérleti jogra, hanem a havi bérleti díjra lehetne licitálni és 5 éves moratórium is védi a bérlőt, amit további 10 évvel meghosszabbíthatnak. Póda Jenő szerint nincs nagy különbség a két konstrukció között, és a KDNP-s politikus szerint a legnagyobb baj, hogy nincs valódi piac, vagyis kevés a jelentkező az üzlethelyiségekre. Hozzátette, a bizottság tagjai elé került javaslat ráadásul egy sokkal hosszadalmasabb, bonyolultabb eljárást vetít előre.

Mózes Ervin

címzetes főjegyző azonban nincs érdeklődőkből hiány, bérleti jogot nem akarnak fizetni a jelentkezők, inkább tulajdont szeretnének.

jog_biz_ules04_gs

Korlátozza a közgyűlési vitát az SZMSZ-módosítás?

Az SZMSZ-t is módosíthatja a közgyűlés. A Botka László polgármester nevével fémjelzett előterjesztés lényege, hogy csak a napirendi pont vitájának a legvégén lehessen mód arra, hogy reagáljanak a képviselők. A városvezető úgy fogalmaz, hogy „ülésvezetési jogkörömben eljárva tapasztalom, hogy a vita lefolytatását nagymértékben akadályozza, hogy az érdemi hozzászólások folyamatát meg-megszakítják a képviselők személyes megjegyzésként jelzett felszólalásai”. Azt is tartalmazza az előterjesztés, hogy a személyeskedő megjegyzések egymásutánisága, egymásra való reagálása meghiúsítja az érdemi vitát. Ha elfogadják a javaslatot, akkor csak a felszólaló személyét érintő negatív tartalmú megjegyzésre lehet majd reagálni, ellenkező esetben a felszólalótól megvonhatja a szót a polgármester. Póda Jenő szerint a legtöbb személyeskedő megjegyzést eddig is a polgármester tette, többször meg is szegte az SZMSZ-t, és a viták korlátozását jelentené az SZMSZ módosítása, legalábbis ő ezt tapasztalta elmúlt nyolcéves képviselősége alatt. A 13 éve képviselő Tóth Károly szerint viszont pont a jobboldal tett több személyeskedő megjegyzést. Megjegyezte, a nyilvánosság előtt számos egyéb módon is elmondhatják véleményüket a közgyűlés tagjai, például sajtótájékoztatót tarthatnak, vagy akár a közgyűlés szünetében interjút adhatnak az egyes médiumok munkatársainak.

Solymos László

alpolgármester visszautasította Póda kijelentését, szerinte Botka nem szegte meg az SZMSZ-t és a viták során csak a tényeket közölte. Szót kért az LMP-s

Szentistványi István

is, aki szerint a majdnem kétharmados baloldali többségű közgyűlés részéről minimum nem elegáns húzás lenne a vita korlátozása, s kivételesen Póda Jenővel értett egyet. A jogi bizottság ülésén a jobbikos

Tóth Péter

javaslatát is tárgyalták, melynek lényege a

pozitív diszkrimináció

, vagyis aki önként csatolna erkölcsi bizonyítványt lakáskérelméhez, plusz 100 pontot kapna. Mózes Ervin címzetes főjegyző azt javasolta, hogy a közgyűlés ne is vegye napirendre az egyéni indítványt, annak tartalma ugyanis ellentétes az önkormányzati törvénnyel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.