Demokráciadeficit – Botka kordában tartaná a közgyűlési vitákat + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jog_biz_ules01_gs

Szigorítana a közgyűlési viták menetét Botka László, zavarják ugyanis a képviselők személyes megjegyzésként jelzett felszólalásai. A jogi bizottság ülésén a preferált helyiségbérlők felülvizsgálatáról is szó esett, s kiderült, van olyan alapítvány, mely másfél éve vár arra, hogy kérelmét elbírálják.

Összesen huszonegy napirendi pontot tárgyal pénteken a közgyűlés, a hét folyamán a bizottságok véleményezik az előterjesztéseket. A Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság hétfői ülésén többek között a preferált szervezetek felülvizsgálatáról, a lakás- és helyiségrendelet módosításáról esett szó, illetve az SZMSZ módosításáról, a személyeskedő megjegyzéseket korlátozná Botka László.

Lezárult a preferált helyiségbérlők körének felülvizsgálata, az MSZP-s Tóth Károly javaslatára indult IKV-s eljárásból kiderült, hogy a többség – szám szerint 66 különböző szervezet – rendeltetésszerűen használja a piaci ár alatt bérelt helyiséget. Két esetben a bérlők kezdeményezték bérleti szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetését. A felülvizsgálat alapján a preferálti státusz megszüntetését javasolják a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., a Munka Világa Közhasznú Egyesület és a FUTUROPE, Fiatalok a Jövőért Közhasznú Egyesület esetében, ezek a szervezetek – ha a közgyűlési többség pénteken támogatja az előterjesztést – a jövőben piaci alapon bérelhetik az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségeket. Két további esetben pedig a preferált bérleti jogviszony azonnali hatállyal történő felmondására tesznek javaslatot.

Másfél éve nem bírálták el a Horizont Alapítvány kérelmét

A bizottsági ülésen derült ki, hogy van olyan alapítvány, mely már 2013-ben kérte a preferálti státuszának megállapítását, de a mai napig kapott választ az önkormányzattól. A Horizont Rehabilitációs Alapítványt képviselő Szabó Sándorné elmondta, négy fő tevékenységük van, egyrészt ők szervezik a CsakAzértIsBuli!-t, ami a megismerésről és elfogadásról is szól amellett, hogy a mozgás-, hallás- és látássérülteknek akadálymentes bulikat szerveznek, melyre természetesen mindenkit szeretettel várnak. Ezen kívül munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtanak, akadálymentesítéssel és esélyegyenlőségi tervekkel foglalkozik két munkatársuk. Egy pályázatnak köszönhetően hat fiatal gyógytornászt szakembert tudnak foglalkoztatnak, hetente 40-50 családhoz jutnak el, olyanokhoz is, akiknek már az OEP nem támogatja a kezelését. Húsz önkéntes is dolgozik az alapítványnál, továbbá öt közfoglalkoztatott, s jelenleg egy nappaliban tudnak csak összegyűlni, s dolgozni, ezért is fontos számukra a preferált státusz. Szabó Sándorné elmondta, 2009-ben jött hozták létre az alapítványt, miután férje egy baleset után 3 hónapig kómában volt, s újra kellett tanulnia beszélni és járni is a korábban belgyógyászként dolgozó férfinak. „Számára az a legfontosabb, amikor tanácsot tud adni, segíteni tud a fiataloknak. Úgy érezzük, hogy az a mosoly, amit kapunk tőle a nagyon nehéz és nagyon kemény feladatunk után, rendkívül sokat jelent számunkra. Sajnálnánk, hogyha mégis úgy döntene az önkormányzat, hogy mi nem érdemeljük meg ezt a preferált szervezetté minősítést, mert akkor kollégáink elveszítik az állásukat, mert tovább nem tudjuk őket foglalkoztatni” – fogalmazott. A bizottság DK-s elnöke, Binszki József elmondta, jelen esetben a preferált státuszú szervezeteket vizsgálták felül, újabb felvételről most nem dönt a bizottság. De ígéretet tett arra, hogy a következő bizottságin foglalkoznak a Horizont Alapítvány kérelmével.

jog_biz_ules02_gs

„Nagyon megható volt ez a kiselőadás” – reagált Szentgyörgyi Pál alpolgármester hozzátéve, hogy nem a konkrét ügyről szeretne beszélni, hanem általánosságban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig sem volt érzéketlen az önkormányzat, ezt bizonyítja, hogy eddig sok szervezetnek adták meg a preferált státuszt, de szerinte mindennek van korlátja, hiszen az vagyongazdálkodási kérdés is.

5000 bűncselekmény volt tavaly Szegeden

A bizottság tagjainak arról számolt be Zélity László szegedi rendőrkapitány, hogy az elmúlt öt évben felére csökkent a bűncselekmények száma a megyeszékhelyen. 5060 esetet regisztráltak, ami majdnem 19%-os csökkenés az előző évhez képest. 2014-ben egy emberölés történt a városban, továbbra is a belvárosban követnek el több bűncselekményt, míg a kertvárosi részekre és lakóparkokra a betöréses lopások jellemző. Zélity úgy fogalmazott, eddigi legnehezebb feladatát kapta az idei évre, nevezetesen, hogy a szegedi rendőrség 2014-es eredményeit tartsa meg.

Ördög István, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, hogy tavaly kevés káresemény történt, legtöbbször a nyári viharkárok elhárításához hívták a tűzoltókat Szegeden. Felhívta a figyelmez az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változására is, mely a belterületi égetést is szabályozza. Emlékeztetett, Szegednek nincs helyi rendelete ebben a témakörben, ami a teljes tiltást jelenti, vagyis ha kihívják a tűzoltókat, mert valaki a kertjében például zöld hulladékot éget, akkor 60 ezer forintos bírságra számíthat. Binszki nem értette, hogy miért jelent tiltást, ha valami nincs szabályozva, de elhangzott, központi jogszabály tiltja a hulladékok nyílt téri égetését. A KDNP-s Póda Jenő azt javasolta, hogy alkosson a város saját rendeletet erről, végül a többség úgy határozott, a Városüzemeltetési Iroda megvizsgálja, szükség van-e külön szabályra. Tóth Károly kitért arra, hogy a turisták érzékenyek a közbiztonságra, de nemcsak őket riaszthatja el, hanem a lakosokat is zavarja a Szent István téren tanyázó hajléktalanok deviáns viselkedése. Megjegyezte gyorsan, hogy a hajléktalan-ügy bonyolult kérdés, nem pusztán a rendvédelemre tartozik, de a város célja a Szent István teret is szeretnék bevonni a turisztikai attrakciók közé, ezért sem mindegy, hogy miként viselkednek a környéken lévő hajléktalanok.

A lakás- és a helyiségrendeletet is módosíthatja a közgyűlés pénteken

Ahogy már egy szakmai fórumon is elmondta Kardos Kálmán, az IKV Zrt. vezérigazgatója, változhat az üzlethelyiségek bérbeadása. A sokak által kritizált, és az IKV vezetője szerint is életszerűtlen bérleti jogot nem vezetik ki, de változás, hogy nem a bérleti jogra, hanem a havi bérleti díjra lehetne licitálni és 5 éves moratórium is védi a bérlőt, amit további 10 évvel meghosszabbíthatnak. Póda Jenő szerint nincs nagy különbség a két konstrukció között, és a KDNP-s politikus szerint a legnagyobb baj, hogy nincs valódi piac, vagyis kevés a jelentkező az üzlethelyiségekre. Hozzátette, a bizottság tagjai elé került javaslat ráadásul egy sokkal hosszadalmasabb, bonyolultabb eljárást vetít előre. Mózes Ervin címzetes főjegyző azonban nincs érdeklődőkből hiány, bérleti jogot nem akarnak fizetni a jelentkezők, inkább tulajdont szeretnének.

jog_biz_ules04_gs

Korlátozza a közgyűlési vitát az SZMSZ-módosítás?

Az SZMSZ-t is módosíthatja a közgyűlés. A Botka László polgármester nevével fémjelzett előterjesztés lényege, hogy csak a napirendi pont vitájának a legvégén lehessen mód arra, hogy reagáljanak a képviselők. A városvezető úgy fogalmaz, hogy „ülésvezetési jogkörömben eljárva tapasztalom, hogy a vita lefolytatását nagymértékben akadályozza, hogy az érdemi hozzászólások folyamatát meg-megszakítják a képviselők személyes megjegyzésként jelzett felszólalásai”. Azt is tartalmazza az előterjesztés, hogy a személyeskedő megjegyzések egymásutánisága, egymásra való reagálása meghiúsítja az érdemi vitát. Ha elfogadják a javaslatot, akkor csak a felszólaló személyét érintő negatív tartalmú megjegyzésre lehet majd reagálni, ellenkező esetben a felszólalótól megvonhatja a szót a polgármester.

Póda Jenő szerint a legtöbb személyeskedő megjegyzést eddig is a polgármester tette, többször meg is szegte az SZMSZ-t, és a viták korlátozását jelentené az SZMSZ módosítása, legalábbis ő ezt tapasztalta elmúlt nyolcéves képviselősége alatt. A 13 éve képviselő Tóth Károly szerint viszont pont a jobboldal tett több személyeskedő megjegyzést. Megjegyezte, a nyilvánosság előtt számos egyéb módon is elmondhatják véleményüket a közgyűlés tagjai, például sajtótájékoztatót tarthatnak, vagy akár a közgyűlés szünetében interjút adhatnak az egyes médiumok munkatársainak. Solymos László alpolgármester visszautasította Póda kijelentését, szerinte Botka nem szegte meg az SZMSZ-t és a viták során csak a tényeket közölte. Szót kért az LMP-s Szentistványi István is, aki szerint a majdnem kétharmados baloldali többségű közgyűlés részéről minimum nem elegáns húzás lenne a vita korlátozása, s kivételesen Póda Jenővel értett egyet.

A jogi bizottság ülésén a jobbikos Tóth Péter javaslatát is tárgyalták, melynek lényege a pozitív diszkrimináció, vagyis aki önként csatolna erkölcsi bizonyítványt lakáskérelméhez, plusz 100 pontot kapna. Mózes Ervin címzetes főjegyző azt javasolta, hogy a közgyűlés ne is vegye napirendre az egyéni indítványt, annak tartalma ugyanis ellentétes az önkormányzati törvénnyel.

no images were found

Előző sztori

Kézilabda: Balogh Zsolt számára ez volt a legjobb hazai mérkőzés

Következő sztori

Szigorúan ellenőrzött evangélium: Szegeden mutatják be Molnár János művét