Kultúra

Beatünneppel emlékeznek meg az Illés együttes elmúlt 50 évéről + FOTÓK

Beatünneppel emlékeznek meg az Illés együttes elmúlt 50 évéről + FOTÓK

2015. március 11., szerda
Beatünneppel emlékeznek meg az Illés együttes elmúlt 50 évéről + FOTÓK
illes50_12_gs

Az Illés-együttes az 1960-as és 1970-es évek legnépszerűbb magyar beatzenekara, de nem túlzás azt állítani, hogy berobbanása óta máig az egyik legkedveltebb együttes. Dalaik feldolgozás formájában gyakori vendégek a kis zenekarok fellépésein, házibulikon pedig még mindig előszeretettel válogatnak az Illés-életműből. Az 50 esztendős együttes március 28-án jubileumi fellépéssel örvendezteti meg a szegedieket.

"Ez nem egy Illés koncert, hiszen a zenekar az elmúlt 10 évben két tagjától volt kénytelen megválni.

Szörényi Levente

,

Szörényi Szabolcs

és

Bródy János

viszont még itt vannak, míg még hang jön ki a torkukon, fel fognak menni a színpadra" - mondta

Rosta Mária

producer a szerdai sajtótájékoztatón, ahol ismertették a beatünnep sajátosságát. Hangsúlyozta, a hétvégi Tied a világ címet viselő produkció a teljes Illés életművet felöleli, ezért kiemelten foglalkoznak azzal, hogy a fiatal generáció kortársaikon keresztül (jobban) megismerje a legendás számokat.

Feke Pál

,

Nagy Sándor

,

Vastag Tamás

,

Szabó Ádám

és

Gubik Petra

mind színpadra állnak az élő zenekarral, élükön

Sebestyén Áronnal

, akiről mostanság A Dal kapcsán hallhattak a zenekedvelők:

Csemer Boglárka

Boggie Wars For Nothing című dalának ugyanis ő a zeneszerzője. "Azt szeretnénk, ha a szegediek - akárcsak az elmúlt 30 évben - most sem csalódnának bennünk. Mi elhozzuk ide, amink van, hamarosan egy István, a királlyal is visszatérünk ezzel a társasággal, valamint

Deák Bill Gyulával

,

Varga Mikivel

, és

Nagy Feróval

." "Kár lenne kihagyni egy olyan lehetőséget, hogy az 50 éve, karácsony után alakult zenekar, amelynek akkori tagjai

Illés Lajos, Illés Károly

, Bródy János, Szörényi testvérek,

Körmendy János

hatos voltak, elindult. Ezzel a felállással játszottuk végig a rákövetkező nyarat, ami többek között azt a pillanatot rögzíti, amikor elkezdtük írni az első saját számainkat. Nem arról van szó, hogy 50 évesek lettünk, hanem azt a pillanatot ünnepeljük, amikor elindult az Illés diadalútja" - fűzte tovább a beatünnep apropóját Szörényi Levente.

illes50_02_gs

"Elsősorban nem magunkat, hanem azokat az eseményeket ünnepeljük, amelyek sorozatában 50 évvel ezelőtt megalakulhatunk, megszülethetett a magyar nyelvű rock zene. Az első négy szám, ami megjelent a kislemezen tekinthető a magyar rockzene úttörőjének" - vette át a szót Bródy János. Mint fogalmazott, egy új generáció találta meg és hallathatta saját hangját az Illés dalok megjelenésével, korábban ugyanis ebben a műfajban csak az amerikai előadók a vasfüggönyön átszűrődő zenéit élvezhették a hazai fiatalok. A magyar nyelvűséggel az akkori kor gondolatvilágát, az tinédzserekben kavargó érzelmeket tudtak közvetíteni. S az 1960-as és 1970-es évek örökzöldjein keresztül teszik ezt most is, hiszen az Illés-együttes mindig feladatának érzete, hogy felkarolja és lehetőségeihez mérten amolyan mentor szerepet vállaljon a feltörekvő tehetségek érdekében. A producer emlékeztetett egyik 2005-ös koncertjükre, amelynek keretében kevésbé ismert zenekarok saját stílusukra formált slágerekkel kápráztatták el rajongóikat és az idősebb korosztály képviselőit is. Március 28-i beatünnepükön sem lesz ez másként: a fiatalok nemcsak új színt, hanem egészen új töltetet, energiákat csempésznek a koncerthangulatba. Szörényi Levente a SZEGEDma.hu hírportál kérdésére elárulta, egy formáció hallhatatlanságának receptje a közönség, valamint az új generáció fenntartó erejében rejlik. Nevetve osztotta meg velünk egyik meghatározó szegedi emlékét arról a koncertről, amelyet egy lovas rendőr a színpadra felvágtatva akart lefújni, arra hivatkozva: a fiatalok túl hangosan mulatnak. Végül a közönség fellázadt ellene, a hatalom ilyen módon történő beavatkozása csak olaj volt a tűzre ahhoz, hogy távozása után még hangosabban őrjöngjenek a beatzenére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.