Közélet

Az életnek lehet szép a „NAV-os” oldala + FOTÓK

Az életnek lehet szép a „NAV-os” oldala + FOTÓK

2015. március 29., vasárnap
Az életnek lehet szép a „NAV-os” oldala + FOTÓK

lelkes_peter03_gs

Megfelelő adójogi ismerettel és szakember segítségével az ügyfél az adóhivatal egyenrangú partnerévé válhat - vallja Lelkes Péter adójogász, aki a Pusztaszeri utca 20. szám alatt nyílt irodájában várja ügyfeleit - azokat, akik úgy érzik, hogy adózási segítségre van szükségük vagy nem boldogulnak a hatóságokkal.

"Az élet NAV-os oldala" - nem véletlenül választotta ezt a mottót Lelkes Péter tanácsadó irodája. Az adójogi szakember mindent megtesz, hogy a bürokrácia és az adóigazgatás kesze-kusza rendszerében sikerrel NAVigálja el ügyfeleit. "A pénzügyek alapvetően a bizalomra épülnek. Arra törekszem, hogy az emberek ne féljenek az adóhivataltól, hiszen a segítségemmel az adózók egyenrangú partnerré válhatnak. Akkor tudom a legjobb megoldást megtalálni, ha „NAV-ban gondolkodunk”, azaz az ügyféllel együtt tudjuk, hogy mi a legjobb stratégia" - mondta az adójogász.

Lelkes Péter jogi doktorátusát cum laude minősítéssel szerezte meg a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog – és Államtudományi Karán 2007-ben. "Eredetileg történész szerettem volna lenni, végül mégis a jog mellett döntöttem. Még a tanulmányaim alatt felvételt nyertem az APEH Csongrád Megyei Igazgatóságára, először végrehajtóként, majd a diploma megszerzését követően 2010-ig a fizetési kedvezmények osztályán jogászként dolgoztam. Nem csak a tapasztalatot, de a feleségemet is az adóhivatalnak köszönhetem" – mondta el portálunknak. 2010-től két éven át a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságán felszámolási és végrehajtási koordinátorként tevékenykedett. 2012-ben a jogi szakvizsgát is megszerezte, egy évvel később jó eredménnyel teljesítette a Pécsi Tudományegyetem csőd- és felszámolási szakjogász képzését, amelyet vagyonfelügyeleti specialista közgazdász végzettséggel egészített ki. 2014 végéig egy adójoggal foglalkozó cégnél volt ügyvezető és jogtanácsos, ahol jelentős tapasztalatot szerzett az adóellenőrzés és jogorvoslati eljárások területén, ezt követően váltott saját vállalkozására. Jelenleg adótanácsadói képzésen igyekszik szakmai tudását tovább mélyíteni.

A megoldás a részletekben rejlik

"Fő profilom az adójog, ezen belül túlnyomórészt áfavizsgálatokkal, vagyonosodási vizsgálatokkal, a különböző adójogi eljárásokkal foglalkozok, de természetesen az illeték és a végrehajtási szakterületeken is járatos vagyok. Ezen ügyek mindegyikében személyes képviseletet látok el az adóhatóság és a bíróságok előtt, elkészítem a beadványokat, tanácsokkal segítem az ügy pozitív végkifejletét. Átmeneti likviditási gondok esetén ügyfeleimnek részletfizetés, fizetési halasztás, adómérséklés elérésével, tartós likviditási gondok esetében pedig a törvényes megszűnés módozataival segítem az ügyfelet" - magyarázta dr. Lelkes Péter. Március elején nyitotta meg Pusztaszeri utcai irodáját, ahol várja azokat, akik hisznek abban, hogy egy felkészült szakember meg tudja oldani adózási gondjaikat. "Minden adózást érintő ügyben igyekszem az ügyfelek részére segítő kezet nyújtani, legyen szó tanácsadásról vagy képviseletről. Az új EKÁER-rendelet hatályba lépésével az érintett kör számára is hasznos tanácsokkal szolgálhatunk, hiszen ez most a slágertéma" - tette hozzá.

A szakember erősségének tartja, hogy nem csupán egy szakterületen mozog otthonosan, de az egész spektrumát ismeri mind NAV-os szemmel, mind az ügyfelek oldaláról az adóigazgatási eljárásnak, a bevallástól az ellenőrzésen át a végrehajtásig. Honlapján egy blogot is vezet, amelyben az érdekesebb jogeseteket és az általa feltárt hibás adóhatósági gyakorlatot mutatja be olvasóinak. "Érdekes kettősség jellemzi az adóhatóságot, hiszen egyrészt kötelezve van egy bizonyos összegű adó beszedésére, másrészt viszont sokszor egyfajta büntetési kényszer figyelhető meg. A baj az, hogy ad hoc jogszabályalkotás zajlik, folyamatosan módosítják a különböző adótörvényeket, a jogalkotó nem a problémákat oldja meg, hanem a problémákhoz igazítja a jogszabályokat, amelyek így fennmaradnak.

lelkes_peter04_gs

Ugyanakkor egy nagyon kifinomult és “mindent látó” informatikai rendszer segíti a NAV munkáját, mégis az adóhatóság ennek ellenére is akaratán kívül hibázik. Ez érthető, mivel az adóhatósági alkalmazottak túlterheltek és nincs idő a kellő szakmai tapasztalat átadására. Hibásan rögzült az is az ügyfelekben, hogy vakon bíznak a könyvelőjükben és csak később szembesülnek a NAV “szigorával”, amikor már sokkal nehezebb dolgom van. Hiszem, hogy ha egy eljárás elején megfelelő stratégiával készülünk fel az adóhatósággal szemben, úgy a későbbiekben ez lehet a kulcs az ügy megoldásához. Mégis: ha az ügyfél azt gondolja, hogy minden elveszett, én mindenképp azt javaslom, hogy vizsgáljuk meg: nem követett-e el az adóhatóság olyan anyagi jogi vagy eljárási hibát, ami az ügy érdemére kihathat. Ez sajnos sokszor csak a jogorvoslati eljárásokban derül ki, ehhez viszont kockáztatni kell" - hangsúlyozta dr. Lelkes Péter. Az adójogász maga is igyekszik naprakész lenni a legújabb változásokkal, rendkívül fontosnak tartja a továbbképzést és a folyamatos szakmai fejlődést. Ahogy a szobor is ott van a kőtömbben, a megoldás is ott lehet a részletekben, csak szakértő kezeknek kell kimunkálnia - vallja.

E-mailben az info@adojogasz.net címen, valamint telefonon lehet időpontot kérni reggel 8 és délután 16 óra között a +36 70 536-6190-es számon. (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.