Kultúra

Az amerikai háborúk magyar hőseiről emlékeztek meg a Somogyi könyvtárban + FOTÓK

Az amerikai háborúk magyar hőseiről emlékeztek meg a Somogyi könyvtárban + FOTÓK

2015. március 13., péntek
Az amerikai háborúk magyar hőseiről emlékeztek meg a Somogyi könyvtárban + FOTÓK
tarlatmegnyito02kf

Egy kiállítás és egy könyvbemutató keretein belül szólt a csütörtöki nap az Egyesült Államok hadseregeiben szolgálatot teljesítő magyar katonákról a Somogyiban. Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy a "Lincoln magyar hősei" című kiállítás megnyitóján az amerikai polgárháború, az amerikai Cleveland városából származó magyar katonákról szóló könyvbemutatón pedig az 1950 után szolgált magyar-amerikaiakról beszélt.

"Ez egy országos szinten egyedülálló gyűjtemény, amely kiállíátásának apropója az, hogy április kilencedikén lesz az amerikai polgárháború befejezésnek 150. évfordulója, azonban felmerül a kérdés: hogy kerültek ebbe a távoli konfliktusba magyarok?" - tette fel a kérdést a "Lincoln magyar hősei" című kiállítás megnyitóján

Isaszegi János

tábornok, címzetes egyetemi tanár, nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó megbízott igazgatója. Válaszul a szintén évfordulójához közeledő 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharcot említette a nyugalmazott tiszt, ugyanis a világosi fegyverletétel után a szabadságharc résztvevői közül sokaknak menekülniük kellett az országból a megtorlás elől, és ezek az emgiránsok a világban szétszóródva számos katonai konfliktusban megfordultak, számos haderőben szolgáltak, oszmán, francia, német vagy amerikai zászlók alatt egyaránt. Távolsága ellenére az Egyesült Államokba is sok magyar vándorolt ki (maga

Kossuth Lajos

is megfordult a tengeren túlon 1851 és 1852 fordulóján), így az 1861 és 1865 között zajló amerikai polgárháborúból kivették a részüket az Újvilágban tartózkodó magyar katonák.

zagonyi

A konfliktusban részt vevő magyarokkal kapcsolatban

Vasváry Ödön

református lelkész végzett kutatásokat a XX. század elején, ezeket a kutatásokat 1939-ben adta ki könyvben, valamint a Somogyi könyvtár most nyílt kiállítása is a lelkész gyűjteményén alapszik. Vasváry Ödön több, mint száztíz magyar katona nevét sorolta fel az északi és tizenkettőét a déli oldalon, lövészekét, lovasokét, többek közt szegedi és makói származású bakákét is, mint például

Pulitzer Józsefét

, aki leszerelése után újságíróként tevékenykedett, és ma a szakma legrangosabb elismerése viseli a nevét.

John C. Frémont

északi tábornok parancsoksága alatt nem egy magyar tiszt is harcolt, többek közt

Zágonyi Károly

, aki ezredesi rangban szolgált az északiak oldalán, és Springfieldi csatát egy sokszoros túlerővel szemben is sikeresen keresztülvitt meglepetésszerű lovasrohammal nyerte meg.

(A képen Zágonyi Károly, az északi hadsereg magyar ezredese látható. - forrás: sk-szeged.hu)

"Külön érdekesség, hogy Zágonyi ezredes kezdeményezésére Frémont tábornok magyar tisztjei magyar nyelvet használták levelezésükben, így ha az ellenség elfogta levelüket, magyar nyelvtudás híján nem deríthették ki a hadititkokat" - emelte ki Isaszegi János. A nyugalmazott tiszt gratulált a gyűjtést végzőknek és a kiállítás összeállítóinak, név szerint

Kórász Máriának

, a Somogyi-könyvtár Vasváry-gyűjteménye kezelőjének, valamint felhívta a figyelmet a Hadtörténeti Múzeum tárlatára, amely ugyanezzel a témával foglalkozik. "Büszkének kell lennünk őseinkre, akik az amerikai, török, olasz és más hadseregekben szolgáltak, és mint a magyarok mindig, ekkor is méltón teljesítettek" - fejtette ki Isaszegi János. A tárlat 2015. március 12-től május 6-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében.

Clevelandtől Koreáig

konyvbemutato04kf

A polgárháborús magyar katonákat bemutató kiállítás kiegészítéseként

Szentkirályi Endre

: Cold War to Warm Cooperation. The military service of Cleveland Hungarians. Egy amerikai varos magyar katonái, 1950-2014 című könyvét mutatta be Isaszegi János. A szerző, aki maga is clevelandi születésű magyar, az amerikai város 110 ezres magyar közösségéből - amely saját könyvtárral, cserkész- és néptáncos egyesülettel is rendelkezik - azonosított 330 magyar-amerikait, aki 1950 után szolgált az amerikai hadseregben, és harcolt valamely fegyveres konfliktusban. A kilencven százalékban angol nyelvű könyv fotókon és személyes beszámolókon keresztül mutatja be a magyar katonák, tolmácsok életútjait Koreától Vietnamon, a keleti blokk, tehát a szocialista Magyarország elleni általános hidegháborús készülődésen keresztül Irakig és Afganisztánig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.