Közélet

Áder János Törökországban találkozott a konstantinápolyi pátriárkával

Áder János Törökországban találkozott a konstantinápolyi pátriárkával

2015. március 14., szombat
Áder János Törökországban találkozott a konstantinápolyi pátriárkával
Áder János; I. Bartolomaiosz

A nemzetközi élet kérdései és a környezetvédelem ügye is szóba került Áder János és I. Bartolomaiosz szombati isztambuli találkozóján.

A köztársasági elnök és kísérete négynapos törökországi látogatása utolsó napján kereste fel a konstantinápolyi pátriárkát. A megbeszélésről

Szőke László,

az államfői hivatal külügyi igazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a környezetvédelmi ügyekben igen aktív egyházi vezető meggyőződése szerint a klímaváltozás okozta kihívás nemcsak gazdasági, politikai probléma, hanem legalább annyira morális is. "Aki a természetet nem tiszteli, az a teremtett világ alkotójával szemben is bűnt követ el" - hangsúlyozta a találkozón

I. Bartolomaiosz

. A magyar kormány tavaly írt alá megállapodást a magyarországi ortodox egyházakkal. Ez azt tartalmazza, hogy a kormány nagyra értékeli az ortodox hagyományt, amely évszázadok óta szerves részét képezi a magyar történelemnek. Az államfő és a pátriárka találkozóján az egyházi vezető elismerően szólt a tavaly aláírt megállapodásról. Magyarországon egyébként a 2011-es népszámlálás adatai szerint 15 ezren vallották magukat az ortodox egyházhoz tartozónak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.