Írjon nekünk

Egészség

A testi bajok nagy része a lelki egyensúly megbomlásából ered + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

egeszsegugyi_szabadegyetem_ mj 90

Jelentős sikerek köszönhetően annak, hogy 2010 óta közpolitikába helyezték a népegészségügyi célokat – hangzott el az orvostudományi karon meghirdetett szabadegyetemen. Gyurkovits Kálmán professzor szerint a testi bajok nagy része a lelki harmónia felbomlásának eredménye.

Egészségtudatos önismeret és betegségmegelőzés – ezzel a céllal indította el szabadegyetemét a Magyar Egészségügyi Társaság és az EDUVITAL Egészségnevelési Társaság. A háromévesre hirdetett programsorozat célja, hogy a modern kor terhei alatt megroppanni látszó társadalom számára irányt mutasson, a mostani és a jövő nemzedékért. Szombat délután Szegeden, a SZTE ÁOK Nagy Oktatási Központjában indult a rendezvény, melyen Gyurkovits Kálmán, a társaság elnökhelyettese, az SZTE gyermekklinika korábbi professzora köszöntötte az egybegyűlteket, Kellermayer Miklós a fenntartható fejlődés fontosságáról, Somhegyi Annamária pedig a köznevelési törvény gyerekekre irányuló hatásairól tartott előadást.

Huszonkét évvel ezelőtt alakult a Magyar Egészségügyi Társaság, amely azóta is az egészségre nevelést, az egészségtan oktatát tűzte zászlajára – nyilatkozta portálunknak Gyurkovits Kálmán. Korábban már hirdettek egy szabadegyetemet Budapesten, melynek három évében maguk próbálták a diagnózis-terápia-megelőzés hármasára terelni a figyelmet. “A nemzet továbbélése az utódláson,családalapításon múlik, így azokra kell kiemelt figyelmet fordítanunk, akik a gyermekekkel foglalkoznak – akár pedagógus, lelkész vagy tréner” – vallja Gyurkovits.

A lelki harmóniát kell visszaállítani

A professzor Koch Máriát, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének vezetőjét idézte, aki tudományosan is bizonyította, hogy mindenki a nagy családra, békés életre vágyik ugyan, mégsem sikerül ezt itt hazánkban tökéletesen megvalósítani. “Úgy gondoljuk, hogy a világban felismerhető és egyre jobban elterebélyesedő testi bajok a lelki harmónia megbomlásának következményei. Ennek helyreállítását az EDUVITAL Egészségnevelési Társasággal karöltve vállaltuk fel, bízunk benne, hogy a szabadegyetemmel minél szélesebb rétegekhez eljuttathatjuk mondandónkat” – emelte ki Gyurkovits Kálmán. A nyári időszak kivételével minden hónap utolsó szombatján új előadással jelentkezik a szabadegyetem, sikerének függvényében Szegedről akár egy roadshow keretén belül járná be az országot – tette hozzá.

Már a kezdeti szakaszban is jelentős sikerek köszönhetően annak, hogy 2010 óta közpolitikába helyezték a népegészségügyi célokat – erről Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója beszélt előadásában. A reumatológus szakorvos 1995-ben kezdte meg munkáját a prevenciós programokban, ahol ijesztő számadatokkal szembesült: a magyar gyermekek kétharmada egészségtelen, rossz testtartásban él, amely a későbbiekben komoly betegségeket okozhat. A közétkeztetés színvonala kritikán aluli volt, testnevelésórák pedig csak elvétve voltak megtartva az iskolákban, ami annak is betudható, hogy az állam 1985 óta nem végez rendszeres ellenőrzést a közoktatásban.

Európában egyedülálló a mindennapi testnevelés

Pozitív hatásúnak írta le a köznevelési törvényt, amely bevezette az iskolákban a mindennapi testnevelést. “Napjainkban az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, röviden WHO) is az aktív testmozgás mellett kampányol, a testnevelés mindennapossá tétele azonban Európában egyedülálló. Dániában is minden napra meghatároztak valamilyen mozgásfajtát, de tényleges testnevelés csak egyszer van hetente, Litvániában is csak azt sikerült kiharcolni szervezeteknek, hogy a heti két alkalmat háromra emeljék. A közoktatás szinte minden országban mereven elzárkózik ettől a láthatóan pozitív hatású intézkedéstől” – mondta a szakember. Fontosnak tartja továbbá, hogy az egészségre nevelés fejben is megtörténjen: a társas kapcsolatok és a családi élet fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A testi bajok nagy része a lelki harmónia felbomlásának eredménye – Gyurkovits Kálmán professzor adott elő az orvostudományi karon meghirdetett szabadegyetemen. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=522416

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 28.

Egészség

Rúzsa Magdi-koncerten vehetnek részt Csongrád megye véradói

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk, hogy a következő napokban hol adhatunk vért a megyében.

Tovább olvasom

Egészség

Megint romlott a levegő minősége Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét magas a szállópor-tartalom.

Tovább olvasom

Egészség

Korszerű biobankot alakítanak ki Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az SZTE csatlakozik az európai biobankokat összefogó kutatási hálózathoz.

Tovább olvasom

Aktuál