Kultúra

Tóth Miklós: A Hoppláda a gyermeklelkű felnőtteket is képes elvarázsolni

Tóth Miklós: A Hoppláda a gyermeklelkű felnőtteket is képes elvarázsolni

2015. február 16., hétfő
Tóth Miklós: A Hoppláda a gyermeklelkű felnőtteket is képes elvarázsolni
szinhazsajtaj1

A német szerző, Paul Maar kortárs meséje a barátságról, a szeretetről és arról a rosszakaróról szól, aki e szoros köteléket manipulatív eszközökkel próbálja szétrombolni. Tóth Miklós rendezővel a Hoppláda február 28-i bemutatója előtt beszélgettünk.

„Ez egy mulatságos és érzelmekben gazdag történet egy kisfiú és egy kislány barátságáról. Örökké cívódnak, de mindig együtt játszanak, egymástól elválaszthatatlanok. Egy nap megjelenik egy titokzatos idegen: a szép, az erős, a határozott, az ideálisnak tekinthető nagyfiú, a Férfi, akire a kisfiú felnézhet, a lány pedig megtalálhatja benne álmai lovagját. Felbukkanása teljesen megzavarja a manópáros addig háborítatlan hétköznapjait” – vázolta fel röviden a történetet

Tóth Miklós

rendező.

Paul Maar

kortárs meséje alapvető emberi kapcsolatainkról beszél, barátságról, szeretetről, árulásról, megbocsátásról. Arról, hogyan képes befolyásolni egy barátságot egy megnyerő harmadik fél megjelenése, aki válogatott eszközökkel manipulálja a barátokat annak érdekében, hogy megszerezze tőlük legfontosabb kincsüket, az életet jelentő, csodálatos ládikájukat. Mindezt nagyon játékosan, harsány bohóctréfákkal gazdagítva. A Hoppláda egy háromszereplős mesejáték, ahol inkább a karaktereken van a hangsúly, semmint a díszleten. A színpadi elemek kevésbé gazdagok, mint például a szegedi teátrum idei évadában bemutatott Csukás-gyerekdarabban, a Szökevény csillagokban, vagy az éppen egy éve színpadra állított Ágacskában, az előadás értékéből azonban ez mit sem von le. A hármas szereposztásban a kicsik Adalberta szerepében

Borsos Beátát

láthatják, míg Borsó jelmezét

Gömöri Krisztián

ölti magára, s

Rédei Roland

lesz Hoppmarsall, aki próbára teszi a barátokat. Tóth Miklós rendező szerint a klasszikus mesék sorába emelkedő egyfelvonásos egyszerre nyújt varázslatos előadást az egészen kicsi gyerekektől kezdve a felsőbb éves általános iskolás korosztályig, de a gyermeklelkű felnőttek is megtalálhatják benne örömüket. „Nem gondolom, hogy a gyerekek a legnagyobb kritikusok. Számos nekik szóló előadást rendeztem már, és gyakran ültem közöttük a nézőtéren is. Úgy vettem észre, az előadás minősége és a kicsik fegyelmezettsége nem áll egymással egyenes arányban. Ha figyelnek, akkor is megszólalnak, megbeszélik amit látnak. Egészen más intenzitással élik át a látott mesét, ha szüleikkel vannak jelen, és megint másképp, ha az osztályukkal érkeznek a színházba.” A rendező a SZEGEDma.hu hírportállal megosztotta, hogy a februári bemutatón két kislánya is jelen lesz, egyúttal ez lesz az első alkalom, hogy nem csak felvételről láthatják édesapjuk munkáját. A Szegedi Nemzeti Színház társadalmi szerepvállalása sokoldalú, s nemcsak saját jótékonysági esteket szerveznek, vagy helyi kezdeményezésekhez kapcsolódnak, hanem ezúttal a Roma Club szervezte Mosoly Akcióba is bevonják a február 28-i premier előadásukat. A bérletszünetes napon tehát olyan óvodások, kisiskolások és fiatal felnőttek tekinthetik meg Hoppládát, akik nem, vagy csak igen ritkán tudnak eljutni kulturális eseményekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.