Közélet

Több mint 100 gazda szerződött idén a fűszerpaprika programhoz Mórahalmon + FOTÓK

Több mint 100 gazda szerződött idén a fűszerpaprika programhoz Mórahalmon + FOTÓK

2015. február 27., péntek
Több mint 100 gazda szerződött idén a fűszerpaprika programhoz Mórahalmon + FOTÓK
morahalom_kotanyi27_gs

A Kotányi-Mórahalom Fűszerpaprika Program lehet a Homokhátság mezőgazdasági fejlesztésének alapja – jelentette ki Nógrádi Zoltán polgármester. A tavaly indult együttműködéshez csatlakozó gazdák száma több mint duplájára nőtt, és a tervek szerint idén már 1000 tonna fűszerpaprikát fognak termelni, amiből 100 tonna őrlemény lesz.

A

szegedi paprikatermelés fellendítése érdekében tavaly között együttműködést

Mórahalom önkormányzata, a Kotányi fűszer-kereskedelmi cég és a Fűszermalom Kft., akkor 49 családi gazdaságot vontak be a fűszerpaprika termelés visszaállítását célzó programba. „A gazdasági élet területén megfogalmazott elképzeléseink legfontosabb eleme a Kotányi-Mórahalom Fűszerpaprika Program, ebben látjuk a következő időszak mezőgazdaság fejlesztésének alapját” – jelentette ki

Nógrádi Zoltán

a gazdálkodókkal kötött szerződéskötések kapcsán tartott sajtótájékoztatón. A mórahalmi polgármester szerint, ha a fűszerpaprika termelés és feldolgozás területén sikeres tud lenni a térség, akkor az maga után vonhatja a többi zöldségféle termesztésének fellendülését, ami összességében a Homokhátság jövőjét biztosíthatja. A fideszes politikus kitért a Mórakert TÉSZ-re is, amit egy sikertelen próbálkozásként aposztrofált, s melynek hibáit, tapasztalatait értékelve fogtak bele a fűszerpaprika programba. „Nem friss áruval szeretnénk foglalkozni, de továbbra is zöldségtermesztésre szeretnénk integrációkat szervezni, s végül azt elérni, hogy a feldolgozóipar települjön ide” – közölte Nógrádi. Emlékeztetett, hogy tavaly 40 termelő kapcsolódott a fűszerpaprika programhoz, idén pedig duplájára nőtt a termőterület és a gazdálkodók aktivitása, s mintegy háromszorosára a megtermelt friss áru mennyisége. Ennek értelmében több mint 1000 tonna nyers áruval kalkulálnak ebben az évben, amiből ebből közel 120 tonna paprikaőrleményt készítenek.

A ténylegesen magyar fűszerpaprika jó híre és jövője a tét

„A huszonnegyedik órában vagyunk, a boltok polcain alig találni nem kevert fűszerpaprikát a kereskedelemben. Tisztességes paprika – ez a jelmondatunk, mi ebben hiszünk, és ennek a koncepcióját a hetekben mutatjuk be” – erről már

Bárány Tamás

, a Kotányi Hungária Kft. ügyvezetője beszélt. A tisztességes paprika koncepció lényege, hogy átvételkor tisztességes árat fizetnek a termelőknek, ezen felül a vásárló biztos lehet benne, hogy 100%-ban magyar paprikát forgalmaznak. Bárány Tamás szerint azon kellene változtatni, hogy míg 5 grammnyi egyiptomi petrezselyemért szívesen fizet bárki húsz forintot, míg 100 gramm magyar fűszerpaprikáért 500 forintot, vagyis grammonként öt forintot viszont sajnálnak a vevők. A Fűszermalom Kft. részéről

Nagy Péter

elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a termelőkkel személyes legyen a kapcsolatuk. A következő évek kihívásának azt nevezte, hogy a manufakturális termelést és a kistermelői módszert megtartsák úgy, hogy közben azt minőséget és mennyiséget megtermeljék, amire igény mutatkozik a kereskedelemben.

morahalom_kotanyi16_gs

„Mórahalom jó példát mutat a környékbeli településeknek is” – jelentette ki

Kakas Béla

, a megyei közgyűlés elnöke. Emlékeztetett, hogy a 2020-ig tartó európai uniós ciklusban a források 60%-át gazdaságfejlesztésre fordítja hazánk. „Nagyon fontos az, hogy jó terméket válasszunk. A szegedi fűszerpaprika, az Alföld aranya hungarikum, melynek termesztéséhez kézi munkaerőre van szükség, így a termelés fellendítése egyben munkahelyeket is teremt. Ma már egy hektáron megtermelt fűszerpaprikával nem lehet betörni a piacra, viszont 100 hektáron 100 termelővel, profi feldolgozással és marketinggel már igen. Ezért jelentős ez a program” – közölte Kakas Béla, aki szerint hasonló összefogásokra nagy szükség van Csongrád megyében.

A gazdálkodók bizakodnak

Vass Józsefnétől

megtudtuk, 15 éves kihagyás után tavaly csatlakoztak a fűszerpaprika programhoz. „Itt a Homokhátságon nagyon meg kell dolgozni a termésért, mert bár a paprika nagyon szereti ezt a meleg, napfényes környezetet és a homokos talajt, de nagyon sok öntözést és odafigyelést igényel” – tette hozzá. Elmondta, a Mórakert TÉSZ bukása után tavaly kétkedéssel fogadták a környékbeli gazdálkodók a kezdeményezést, de mivel a nagybani piac sem bír el mindent, ezért sokan belefogtak. Vass Józsefnéék 16 hektáron gazdálkodnak, ebből 3 hektáron termelnek fűszerpaprikát, ami a tavalyi területnek a duplája. Most csatlakozott a programhoz

Kárász András

, akinek Mélykúton vannak földjei. Ő mintegy harminc éve gazdálkodik és termel fűszerpaprikát, s azt vallja, érdemes több lábon állni, ezért is csatlakozott most a Kotányi és Mórahalom városa által életre hívott programhoz, mely keretében 7 hektáron fog fűszerpaprikát termeszteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.