Közélet

Néhány óráig tartott csupán a pécsi Pick-dolgozók sztrájkja (FRISSÍTVE)

Néhány óráig tartott csupán a pécsi Pick-dolgozók sztrájkja (FRISSÍTVE)

2015. február 26., csütörtök
Néhány óráig tartott csupán a pécsi Pick-dolgozók sztrájkja (FRISSÍTVE)

Reggel hattól indult, délelőtt fél tizenkettőkor már be is fejeződött a Pick pécsi gyárának munkavállalóinak általános sztrájkja - adta hírül az Index.

A

hírportál szerint

Nagy Endre, a Pick vezérigazgatója leült a sztrájkolókkal, és javaslatot tett a konfliktus rendezésére. Megállapodásuk értelmében folytatják a bérek emelésével kapcsolatos tárgyalásokat, kifizetik a csomagoló üzem területén dolgozók túlóráit, illetve a fizikai dolgozónak 2015. február, március és április hónapra havi 10 000 forint értékű, összesen 30 000 forint értékű juttatást adnak utalvány formájában.

Pick: folyatódnak egyeztetések a bérfejlesztésről

Az eredeti tervek szerint folytatódnak az egyeztetések a bérfejlesztésről – közölte a Pick Szeged Zrt. annak kapcsán, hogy a húsipari cég pécsi üzemében csütörtökön részleges sztrájkot tartottak a munkavállalók. A dolgozók és a cégvezetés között létrejött megállapodásnak megfelelően az átmeneti időre a munkavállalók kompenzációban részesülnek – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. A munkabeszüntetést meghirdető Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezetének (ÉMFSZ) és a Liga Szakszervezetek képviselői korábban a pécsi üzem előtt bejelentették, a dolgozók visszamenőleg utalványok formájában kapnak juttatásokat az elmúlt hónapokban végzett pluszmunkáikért, valamint a bérrendszer továbbfejlesztésére, a bérek emelésére, a teljesítmény meghatározására vonatkozó tárgyalások indulnak.

Mózes Tibor

, a Liga Szakszervezetek szervezési osztályának vezetője elmondta, a reggel hat és délelőtt fél tizenkettő között tartó sztrájk ideje alatt a helyszínre érkezett Nagy Endre, a Pick Zrt. vezérigazgatója, aki a mintegy kétszáz sztrájkoló munkavállaló véleményét meghallgatva tett javaslatot a konfliktus rendezésére. Ezt követően az ÉMFSZ tárgyalódelegációja és a munkáltató kidolgozta a konfliktust lezáró megállapodás részleteit, amelynek értelmében a pécsi üzemben foglalkoztatott minden fizikai dolgozó részére február, március és április hónapra a cég havi 10 ezer forint értékű juttatást utalvány formájában biztosít. Megállapodás született arról, hogy a bérrendszer továbbfejlesztésére, a bérek emelésére, a teljesítmény meghatározására vonatkozó, május 1-től hatályba lépő új bérrendszer bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat rövid időn belül lefolytatják. Emellett azt is vállalta a munkáltató, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy a létszámproblémákat megoldja.

Bibók István

, az ÉMFSZ elnöke elmondta: a szakszervezet májustól 8-10 százalékos béremelést szeretne elérni a pécsi üzemben dolgozó alkalmazottak számára. A csütörtöki megmozdulásra azt követően került sor, hogy február 10-én már tartottak a dolgozók egy eredményt nem hozó, egyórás figyelmeztető sztrájkot a Pick Zrt. által előírt drasztikus teljesítménynövelés miatt. Ennek oka az volt, hogy a munkavállalók közt elkeseredést, elégedetlenséget váltott ki, hogy nyár óta a munkáltató a műszakonként feldolgozandó félsertések számát 3200-ról 3600-ra, esetenként még többre emelte. Ezt a teljesítményt ugyanakkor a Liga közlése szerint a munkáltató semmivel sem honorálta. A Liga Szakszervezetek korábbi közleménye szerint tovább fokozta a feszültséget, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a Pick munkavállalói dolgoznak, a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók.

Korábban írtuk:

A konfliktus elsősorban a drasztikus teljesítménynövelés miatt alakult ki. Korábban 3200 darab félsertést kellett feldolgozni egy műszak alatt, ma már 3600 darabot, néha még többet. A plusz teljesítményért azonban nem járt több fizetés, a dolgozók elkeseredtek és elégedetlenkedni kezdtek. Tovább fokozza a feszültséget, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a Pick munkavállalói dolgoznak a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók. Az üzemen belül a csomagoló részleget is érinti a probléma, hiszen a feldolgozott áru ott csapódik le. Így a ma kezdődött munkabeszüntetéshez már az ottani kollégák is csatlakoztak. A Pick több üzemében - így például Baján - is hasonló problémák vannak. A sztrájkot az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) szervezi. A munkabeszüntetésben mintegy 200-an vesznek részt, a gyár teljesen leállt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.