Közélet

Szijjártó: sorsdöntő jelentőségű lehet Putyin látogatása

Szijjártó: sorsdöntő jelentőségű lehet Putyin látogatása

2015. február 14., szombat
Szijjártó: sorsdöntő jelentőségű lehet Putyin látogatása

Magyarország energiabiztonságának szempontjából döntő jelentősége lehet Vlagyimir Putyin elnök február 17-i budapesti látogatásának - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

A tárcavezető kifejtette: Oroszország az elkövetkező években is kulcsszereplő lesz Közép-Európa energiaellátásában, ezért nem képzelhető el, hogy "ne konzultáljunk folyamatosan Oroszországgal". Ráadásul az ország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és a magyar-orosz kereskedelem visszaesése a teljes magyar külgazdaság, és így az egész nemzetgazdaság teljesítményére nagyon súlyos hatással van - magyarázta. Ezért az orosz elnök látogatásakor napirenden szerepel majd az is, hogyan lehetne felélénkíteni a kétoldalú kereskedelmi együttműködést.

Szijjártó Péter

emlékeztetett: az idén jár le Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodása, és mivel Magyarországra Oroszországból érkezik a legnagyobb mennyiségben gáz, ezt a kérdést megnyugtató módon rendezni kell. Ezért is van sorsdöntő jelentősége az ország energiabiztonságának szempontjából

Vlagyimir Putyin

látogatásának - állapította meg. Mint mondta, jelenleg Oroszország és Törökország tárgyal a gázszállításról, jogi kötelezettséggel járó megállapodást még nem írtak alá, ezért is fontos az orosz elnök álláspontjának megismerése. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Déli Áramlatba szánt gázt valóban Törökországba szándékozik szállítani Oroszország, de még sok kérdés van az ár és az útvonal tekintetében - mutatott rá. A miniszter úgy látja, először azt kellene tudni, mikor áll elő az a helyzet, hogy Törökországon át egyáltalán elindulhatna a gázszállítás Közép-Európába, másodszor azt, hogy ez milyen útvonalon történhet, harmadszor pedig, hogy az infrastrukturális és technológiai beruházásokat ki finanszírozza. Jelenleg nincs meg a gázszállításhoz szükséges infrastruktúra, ennek kiépítése óriási beruházást igényelne, és ezt az útvonal mentén fekvő országok nem tudják kizárólag maguk vállalni - emelte ki. Azt mondta, ebből a szempontból evidens az EU szerepe, mert azt már tudni, hogy az unió "milyen projekteket nem támogatott a közép-európai energiabiztonság tekintetében, most jó lenne tudni, hogy akkor milyeneket igen". Közép-Európa energiabiztonsága nem közép-európai ügy, hanem európai ügy, a beruházás finanszírozása elképzelhetetlen az Európai Unió szerepvállalása nélkül - jelentette ki. A miniszter azt mondta: a paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatban "minden rendben halad, a szerződéseket megkötötték." Decemberben tárgyalt Moszkvában az orosz energiaügyi miniszterrel, aki jelezte, hogy semmi ok az aggodalomra, mert a Roszatom teljesíti vállalásait - idézte fel. Kitért arra, hogy a Vlagyimir Putyinnal folytatandó tárgyalásokon nyilvánvalóan szóba kerül majd az ukrajnai konfliktus is. Magyarország álláspontja "egyértelmű: az ukrajnai konfliktust békés, tárgyalásos úton kell rendezni"! Magyarország több szempont miatt is a békében érdekelt. Egyrészt szomszédos országról van szó, másrészt Ukrajnában 150 ezer magyar él, illetve Ukrajnán keresztül érkezik Magyarországra az orosz gáz. Szijjártó Péter szerint mivel ebben a hónapban már Magyarországra látogatott a német kancellár, a grúz miniszterelnök, a szerb, a lengyel és a montenegrói külügyminiszter, és még Budapestre érkezik az orosz elnök, valamint a török miniszterelnök, "Magyarország elszigeteltségéről beszélni a nevetségessé válás esélye nélkül nehéz lesz". A közelmúltban Vlagyimir Putyin az osztrák kancellárral és a finn elnökkel is találkozott, valamint rendszeres egyeztetést folytat más európai vezetőkkel is. Az orosz elnök munkamegbeszélésre érkezik Magyarországra, ezzel viszonozza Orbán Viktor miniszterelnök korábbi moszkvai látogatását. Szijjártó Péter elmondta: tájékoztatták a szövetségeseiket a találkozó tényéről, még mielőtt nyilvánosságra került volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.