Közélet

Szelektív hulladékgyűjtés - csak néhány szegedi tartja lelkiismereti kérdésnek

Szelektív hulladékgyűjtés - csak néhány szegedi tartja lelkiismereti kérdésnek

2015. február 26., csütörtök
Szelektív hulladékgyűjtés - csak néhány szegedi tartja lelkiismereti kérdésnek
szelektihulladek02_gs

A szegediek már közel 10 éve élhetnek a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével, mégis csak egy szűk réteg tartja fontosnak és követendően az otthonában keletkezett felesleg szétválogatását. Más európai országokban pénzbüntetést jár a felelőtlen szemetelőknek, s úgy tűnik ezt a gyakorlatot kénytelenek lesznek itthon is bevezetni.

Változások lesznek a hulladékszállításban, jogszabályokhoz igazodva kötelező lesz a szelektív gyűjtés, és a szolgáltatónak legalább kéthetente el kell szállítania a szemetet – tájékoztatta

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a bizottság ülésének résztvevőit még február 9-én. Az igazgató a SZEGEDma.hu hírportál kérdésére kifejtette, a szegedieknek már közel 10 éve rendelkezésére áll a jelenlegi rendszer, vagyis a családi házas lakóövezetek gyűjtőzsákokban, míg a lakótelepen élők gyűjtőszigetekre szállíthatják a szelektíven gyűjtött szemetet. "Sajnos a szelektív gyűjtési hajlandóság nem javult. Egy szűk réteg tartja csupán lelkiismereti kérdésnek és így fontosnak az ügyet. Holott a cég több mint 20 éve hirdette meg az országban egyedülállóként a lehetőséget, melyet európai uniós forrásból fejlesztettünk és azóta minden lehetőséget kihasználunk a propagálására."

szelektihulladek04_gs

A tapasztalat mégis az, hogy csak kevesen élnek a környezetvédelem szempontjából is fontos lehetőséggel, pedig a lakótelepeken is elegendő gyűjtősziget áll a lakók rendelkezésére. Makrai László külföldi példával élt: más európai országokban komoly pénzbüntetés jár azért, ha valaki az egyébként magas díjszabású vegyes hulladék közé szelektív szemetet dob, ráadásul a társadalom tagjai is kirekesztőek a felelőtlen szemetelőkkel szemben. "A hulladékkezelési kultúra fejlődése érdekében, ennek a fenti gyakorlatnak a bevezetése elkerülhetetlen. A jelenleg még ugyan szankciók nélküli, kötelezővé, vagyis állampolgári kötelességgé vált szelektív gyűjtés, ennek kényszerű folyamatnak az első lépése" - tette hozzá. Pedig a megoldás egyszerű: háztartásonként két kuka megkönnyítené a válogatást. A vegyes hulladék egyébként is költséges, 6000 Ft/tonna lerakási adó terheli, melyet nem a termelő azaz, a lakos fizet meg, hanem a társaság, de ez is kollektív költség. A szelektíven gyűjtött ugyanakkor "értékes", a továbbértékesítéshez futószalagokon további 12-15 anyagfajtára előkészített hulladékért kapott pénzt a nonprofit cég ugyanis a városra költi.

szelektihulladek03_gs

Ugyancsak a bizottsági ülésen hangzott el, hogy a családi házas lakóövezet lakói panasszal élnek, amiért a sárga színű szelektív zsákok nem elég strapabíróak, könnyen szétszakadnak, erre a kellemetlenségre pedig megoldást kellene találni. Az ügyvezető igazgató felvilágosított, "a zsákok néhány dekagrammos száraz csomagolási hulladék 2 heti tömegére vannak szabva", ezért a nagyobb tömegű hulladék nem rendeltetésszerű használatra utal, mint például üvegeket helyeznek el benne a szegediek. Hangsúlyozta továbbá, hogy a sárga zsákokat csak ideiglenes használatra kapják a lakók, azok minden esetben a társaság tulajdonába tartoznak. "Ezek a zsákok egyéb háztartási célra nem alkalmasak, nem is hivatottak erre, ez tilos."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.