/

Nem oltottunk, most már fújhatjuk – mutálódott influenzavírus játssza ki a védőinjekciót

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hpv_elleni_vedooltas01_gs

Mutálódott az influenza egyik vírustörzse, amely a szakemberek szerint jelentősen csökkenti a védőoltások hatékonyságát is. Idén amúgy sem volt hiánycikk az oltóanyag – a tavalyi, enyhe vírusidőszak miatt kevesebben kérték, így rengeteg vakcina maradt raktáron.

Alig három százalékos védettséget ad csupán a védőoltás az idei évi influenzavírus ellen az Angliai Közegészségügyi Hivatal napokban közzétett jelentése szerint. Az egyik vírustörzs mutálódása miatt ugyanis az injekcióban lévő három komponens egyike nem tudja féken tartani a megbetegedést – írja az Index. A védőoltás ugyanis többkomponensű anyagot tartalmaz, melynek összeállításakor azt próbálják megbecsülni a virológusok, hogy várhatóan melyik vírustörzs lesz az adott évben a legfertőzőbb. Ehhez nagyrészt a korábbi évek tapasztalatait, illetve a vírus terjedésének korai szakaszát vizsgálják. Mivel azonban könnyen mutálódik, a vírus kisebb változásokkal is kijátszhatja az oltóanyagot, jelentősen lecsökkentve annak effektivitását.

Most már késő

“Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal információi szerint a H3N2-es vírus mutálódott, és nem az a törzs van az oltóanyagban, ami idén a megbetegedéseket okozza. Azonban az nem igaz, hogy csupán minimális védelmet ad a idei oltóanyag. Benne van ugyanis a H1N1 altípus és a B-vírus antigénje is, melyek ellen tökéletes védettséget biztosít” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu kérdésére Tombácz Zsuzsanna megyei tisztifőorvos. Csongrád megyében már több esetben is kimutatták a H1N1 altípust, hordozói pedig egy esetben sem voltak oltottak. Az injekcióval így ők valószínűleg elkerülhették volna a megbetegedést.

oltas

Pedig oltóanyag bőven maradt raktáron: a Csongrád megyében kevesebb, mint 30 ezer fogyott a megigényelt 54 ezerből. Az enyhe téli idő mellett az alacsony oltakozási kedv is kedvezett az influenza terjedésének, mivel tavaly nem volt járvány, így az emberek most sem tartották annyira fontosnak az injekció nyújtotta védelmet. Aki eddig nem kért oltást, már ne is szaladjon bepótolni – két hét kell ugyanis a védettség kialakulásához, a tisztifőorvos reményei szerint addigra a járvány is lecseng.

“Idén jóval több a megbetegedés, mint tavaly, a múlt évben itt Csongrád megyében például nem is fordult elő járványosan az influenza. Az Országos Epidemiológiai Központ jelzései szerint a múlt héthez képest 22%-kal növekedett a megbetegedések száma országos szinten, már 85 ezer felett van a fertőzöttek száma” – tájékoztatott Tombácz Zsuzsanna. Megyénkben is ugrásszerűen nőtt a megbetegedések száma, főként Hódmezővásárhely és Szentes környékén. Ennek ellenére is jóval egészségesebbek vagyunk a környező régióknál, Békés és Bács-kiskun megyékben háromszor ennyi a betegek száma. A kórházakban bevezetett látogatási tilalom azonban még egy ideig érvényben marad.

Előző sztori

Kézilabda: a Lokit fogadja az SZKKSE

Következő sztori

Nyilas Elek: Komoly lépés az első osztályú szerepléshez!