Kosárlabda: újabb nagy csatát nyert a Szedeák + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak_jaszbereny52_gs (1)

Egészen az utolsó percekig egykosaras meccset nyert meg a Naturtex-SZTE Szedeák a Jászberény ellen, Nikola Lazic együttese remekül védekezett a második félidőben.

Nem éppen a védelmek domináltak az első negyedben a Jászberény szegedi látogatása alkalmával: a tavasszal még Szegeden játszó Horváth Ákos első kettese rögtön kosárral zárult, majd Kiss Zsolt sikeres triplájával már 7-2-re is vezetett a Szeged. Nem alakult ki nagyobb különbség egészen a negyed utolsó percéig, amikor is Balaban közelije után már 7 pont volt a Szedeák fórja, azonban az első 10 perc zárómomentumai a Jászberénynek sikerültek jobban, és feljöttek a vendégek három pontra. (29-26) A második negyed már erősebb védekezést hozott, a Jászberény pedig előbb kiegyenlített, majd meg is lépett előbb négy, később pedig nyolc ponttal (39-47), nem jöttek a triplák sem a Szedeáknak ebben az időszakban, Nikola Lazic csapata nem tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez a nagyszünetben, így a vendég vezetéssel vonultak a felek a nagyszünetre.

A második félidőben aztán végképp összeállt a Szedeák védekezése: csupán huszonkilenc pontot engedélyezett a Jászberénynek, amely csak az első negyedben szerzett majdnem ennyit… Balaban elképesztően játszott a palánk alatt, a centert roppant nehezen tudták tartani, a lepattanókban is sokkal jobbat produkált a szegedi együttes, mint vasárnap az Alba otthonában, ezeket pedig nagyon jól használta ki a Balaban-Molnár András kettős. 9-0-s rohammal kezdte a Szedeák a harmadik negyedet, és innentől kezdve a meccs végéig egylabdás meccs volt, felváltva volt a minimális előny hol a Szegednél, hol a Jászberénynél. 68-65 után volt egy kisebb kihagyása a Szedeáknak, ekkor akár hét ponttal is vezethetett volna, azonban szűk egy perc alatt öt pontot szerzett a Jászberény, így két pontos előnyben várhatták a jászságiak az utolsó negyedet.

Hét perccel a vége előtt négy volt Bencze Tamás csapatának előnye, azonban Nikola Lazic időkérését követően Kuntic és Balaban kosaraival megfordította a meccset a Szedeák. Öt perccel a vége előtt Cseh kosara volt az utolsó jászberényi pont, és bár több büntetőt is kihagyott a végén a Szedeák, de ezek már nem számítottak, az utolsó percekben nagyon összeszedetten védekező Naturtex-SZTE Szedeák ezzel a Nyíregyháza elleni találkozó után ismét egy nagyon kiélezett csatát tudott megnyerni, amely tekintve, hogy több játékos (Balaban, Ciric, Jereminov) is sérüléssel, betegséggel bajlódott, még értékesebbnek tekinthető. Darko Balaban 36 ponttal zárta a találkozót, 19 dobásából csupán kettőt rontott, szerzett 16 lepattanót valamint kiosztott négy gólpasszt és kiharcolt nyolc faultot is fújtak centerről, aki végig pazarul kosárlabdázott, és főszerepet vállalt abban, hogy nyerni tudott a Szedeák.

Két hét szünet következik most az NB I/A csoportjában, ez idő alatt pihenhet egy kicsit a Szedeák,hiszen három hét alatt hét mérkőzést játszottak le Kiss Zsolték. A Naturtex-SZTE Szedeák legközelebb február 28-án 19 órától a Zalaegerszeg vendége lesz.

Férfi kosárlabda NB I/A, 23. forduló:

Naturtex-SZTE-Szedeák – Jászberényi KSE 88 – 80 (29-26, 14-25, 25-19, 20-10)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 600 néző. Vezeti: Kapitány G., Frányó P., Fodor A.
Szedeák: Jereminov 4/3, Kiss Zs. 6/6, MOLNÁR A. 13/3, Ciric 14/6, BALABAN 36. Csere: Vágvölgyi -, Demeter -, Stefanovic 2, KUNTIC 13/6, Varga -, Révész -. Vezetőedző: Nicola Lazic.
Jászberény: WARE 21/9, Horváth Á. 15, Kerpel-Fronius 16/6, Cseh 10/3, DRAMICANIN 16/6. Csere: Mladenovic -, Fekete -, Nárai -, Szappanos -, Szögi 2, Répási -. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Nikola Lazic: “Sérülések és betegségek miatt nagyon nehéz helyzetben voltunk a mérkőzésen, a nagyszünet utáni fegyelmezett védekezésünknek köszönthetjük győzelmünket.”

Bencze Tamás: “A harmadik negyed közepén rosszul védtük a kettő-kettőket, minek következtében elolvadt az előnyünk. Az utolsó percekben rendre rossz döntéseket hoztunk.”

Tekintse meg a találkozó utolsó hat percének vágatlan felvételét, benne Branko Jereminov félpályás álomkosarával!

Online közvetítésünk:

IV. negyed 88-80

40′Jereminov még leszedi Horváth Ákos középtávoliját, és bár be is hullik félpályáról eleresztett triplája, de a bírók nem adják meg, pedig igazán stílusos zárása lett volna ennek a mai meccsnek. Végül nyolccal nyer a Szedeák, egy újabb, nagyon kiélezett meccset húznak be Kiss Zsolték!

40′ Nem jó Dramicanin hármasa a sarokból, jön a vastaps a nézőtérről, hiszen Stefanovicnak még odaütnek, aki dobhat két büntetőt: az első nincs bent, és a második is kimarad, Ware triplája azonban nem jó. “Szép volt, fiúk!” – jön a lelátóról, és valóban, ma is nagyot küzdött a Szedeák! Kuntic még dobhat két büntetőt tizenöt másodperccel a vége előtt, de ő sem dobja be az elsőt, a második már bent van, 88-80.

39′Kerpel-Fronius nem tudja a palánkról betenni, hét pont, ezt innen csúnya lenne elveszíteni. Stefanovic kezéből kiszedik a labdát, Ware ellen pedig faultot fújnak, de nincsenek büntetők.

38′ Jereminové a lepattanó, Szögi faultolja, állhat a vonalra Jereminov: az első kimarad, a második bent van, 87-80, még bő másfél perc a meccsből. Cseh hármasa nem jó, Jereminov okosan lassítja a játékot, majd megpróbálkozik egy triplával, de végigtáncol a gyűrűn.

38′Cseh üt oda Kunticnak, marad nálunk a labda. Kuntic triplája azonban rövid, de visszaszerezzük a labdát! Kuntic sarokból eleresztett hármasa, azonban hosszú, a túloldalon Balaban gyűjti be, és a dudaszó pillanatában hullik be a kettese! 86-80!

37′Ware középtávolija rövid, Kiss Zsolté a lepattanó. Cseh faultolja Balabant, majd Kuntic bár pazar csellel veri meg emberét, de nem jó az ejtése, és lejár a támadóidőnk, hiába szerzi meg Stefanovic a lepattanót.

36′Miénk a lepattanó Horváth Ákos kihagyott középtávolija után, majd Kuntic második triplája is bent van! Roppant fontos tripla volt ez is, 84-80, időt kér a Jászberény.

35′ Mladenovic kilépett a sporik szerint, hiába győzködi őket erről. Azonban a Szedeák is elveszíti gyorsan a labdát, és egy szép kosarat szerez belőle Cseh, aki a levegőből húzza be a közelit, 79-80. Itt a válasz! BALABAN! Képtelenek megfogni középen, 81-80.

35′Kuntic szinte a dudaszó pillanatában engedi el kintről, de nem jó a hármasa. Ware tör be, de rövid a kettese, Kuntic viszont pazarul játssza be Balabannak, aki faulttal együtt dobja be! 78-78, és még dobhat egy büntetőt Balaban, aki már 30 pont felett jár: a büntető is jó, 79-78.

34′ KUNTIC! Ő is egy triplát szór be kintről, 76-77. Kissé érdekes fault, de Balabanra fújnak, neki ez volt a negyedik: Cseh pedig bedobja mindkét büntetőt, 76-78.

33′ Kerpel-Fronius egy triplával válaszol, megint a Jászberény vezet, 72-75. Sőt, Horváth Ákos jó közelije után már négypontos a vendégek előnye, 77-73-nál kér időt Nikola Lazic.

32′ Jereminov szerzi első pontjait, nagyon fontos tripla volt ez, 71-72. Balabané a lepattanó Horváth Ákos középtávolija után, ismét átveheti a vezetést a Szedeák, továbbra is “egylabdás” a meccs. Stefanovic saját lepattanóját szerzi meg a betörése után, és másodjára már bedobja, 73-72.

31′Balaban kerül nehéz helyzetbe, megpróbálja hát mögött elpasszolni, de nem tudja két ember szorításában. Horváth Ákos kettese nyitja az utolsó negyedet, 68-72.

III. negyed 68-70

30′ Jereminov hármasa nem jó, Szögié a lepattanó, még a dudaszó pillanatában megpróbálja ő is a hármast messziről, de nem jó, ezzel zárul a harmadik negyed: bár ledolgozta hátrányát a Szedeák, a Jászberény könnyű kosarakkal vissza tudta venni a vezetést, így két ponttal vezet a záró negyed előtt.

30′ Dramicanin szór be egy hármast, ezzel egyenlít a Berény, 68-68. Ciric most a tripla helyett betör, de nem jó a közelije, Kerpel-Fronius azonban elkígyózik a palánk alatt, és beejti, 68-70.

29′Fault, Kiss Zsoltnak ez a harmadik volt, Horváth Ákos dobhat büntetőket: mindkettő bent van, 66-65. Kuntic elveszti, azonban ez most egy kicsit könnyű síp volt nekünk, visszaadják a labdát fault miatt, sőt, Kuntic büntetőket dobhat: ő is bedobja mindkettőt, 68-65.

29′ Ciric hármasa nincs bent, de a lepattanót bepöcizi az imént beállt Kuntic, 64-63. Ware közelije most lejön, Ciric ellenben megoldja közelről, 66-63!

28′Molnár András eladja a labdát, Ware végigviheti, és könnyedén be is fejezi, 60-61. Egy pattintott labda Jereminovtól ismét, Balaban pedig már 29 pontos, 62-61. Kerpel-Fronius maradt üresen egy pillanatra, ezt ki is használja, 62-63.

27′Horváth Ákos egy csel után a sarokból próbálja meg, de nincs bent, a lepattanó pedig Balabané. Azonban megszerzi a labdát a Jászberény, és Nárai hiába dobja be, lépéshibát fújnak nála.

27′ Ha Ware elkapta a fonalat, akkor Balaban két kézzel tartja ezt: pazar egykezes zsákolás, tarthatatlan a Jászberény számára a center, 60-59, időt kér a Jászberény.

26′ Jereminov zseniális passzt oszt ki Balabannak, azonban az utolsó pillanatban Horváth Ákos belenyúl. Indulhat a Jászberény, de Ciric remekül védekezik Ware-al szemben, majd Molnár András kapja a labdát Cirictől ziccerben, bedobja közelről, 58-57. De máris válaszol a Jászberény, Ware most nagyon elkapta a fonalat, 58-59.

25′ Ciric hármasa lejön, de Balabané a lepattanó, aki nagy harcban szerzi meg, majd közelről be is ejti, ezzel újra iksz, 54-54. Megint egy tripla a vendégektől, ez a hatodik volt a részükről, Ware ismét, 54-57. Balaban hozza vissza egy pontra a Szedeákot egy közelivel, 56-57.

24′MOLNÁR ANDRÁS! Egy hármassal nem hogy egyenlít, hanem megfordítja, 52-51! Itt van azonban a válasz, Ware is egy hármassal jelentkezik, 52-54.

24′A vonalon túl csípi csak el Cseh Horváth Ákos passzát, egyenlíthetett volna a Szedeák, de Molnár András nem tudja befejezni, mielőtt folytatódna a játék, időt kér a Jászberény.

23′Kiss Zsolt is belekap Ware hosszú passzába, de nem tudja megszelídíteni a labdát, Cseh horogja pedig kiperdül végül. Balaban az egekből szedi le a labdát, majd Molnár András fejezi be a palánk alatt az akciót, 49-51, egyelőre ez a negyed 6-0 ide.

22′ Molnár András passza majdnem Horváth Ákos kezében köt ki, de végül Kiss Zsolt összeszedi, majd Jereminov pattintva gyönyörűen játssza meg Balabant, aki közelről ismét bedobja, 47-51.

21′Horváth Ákos triplakísérlete nyitja a második félidőt, de lejön a palánkról. Ciric keresi a pozíciót, végül faultot harcol ki, de nincsenek büntetők. Balaban! Ez igen, a palánk alatt húzza vissza egy kézzel a labdát, 45-51.

II. negyed 43-51

20′Még egy bő támadóidőnyi van a negyedből, nagyon kellenek a pontok a Szedeáktól: Molnár András triplája viszont nincs bent, de visszaszerezzük a labdát. Kiss Zsolt a dudaszó pillanatában engedi el a hármast, de ez is lejön: ez a vége, nyolc ponttal vezet a nagyszünetben a Jászberény.

20′ Molnár András percei ezek, ismét közelről oldja meg, miután Ciric hármasa nincs bent, 43-49. Fault, Dramicanin büntetőzhet: mindkettőt bedobja, 43-51.

19′ Kiss Zsolt hármasa most kimarad, azonban nem szerez kosarat a Jászberény sem. Egy kontra végén Molnár András fejezi be az akciót közelről, 41-47, de Ware gyorsan válaszol egy kettessel, 41-49.

18′ Cseh maradt üresen középen, ezt okosan látta meg Horváth Ákos, Cseh pedig kihasználta a ziccert, 39-45. Dramicanin is beszór egy kettest, nyolc ponttal megy már a Jászberény, 39-47.

17′Ware pattintott bejátszása nem jó, azonban marad a labda a vendégeknél, Dramicanin horogja viszont nincs bent. Balabanra ma is lehet számítani, ismét a palánk alatt oldja meg, 39-43.

16′ Horváth Ákos faulttal együtt teszi be közelről: a büntető is jó, 37-40 ezzel. Molnár András nem tudja megmenteni a labdát, saját lepattanóját még begyűjti, de kisodródik vele, és csak a vonalon túl éri már el. Újabb tripla, Dramicanin is beszór egy hármast, erről beszélt Nikola Lazic a meccs előtt, 37-43, időt is kér a mester.

16′ Cseh ellen a fault, Kunticnál a hiba: Cseh mindkét büntetőt bedobja, 35-34. Ez igen, szép játék volt, Balaban látja meg a befutó Molnár Andrást, kissé szokatlan szereposztás, de működik, 37-34. Ware egy hármassal válaszol, 37-37.

15′Ware remek passzát közelről kosárra váltja Cseh, 33-32. Jereminov engedi el kintről, nem jó, de a lepattanó Balabané, aki ezt más kihasználja, 35-32.

15′ Eddig lényegesen jobb a lepattanózásban a Szedeák, mint vasárnap az Alba otthonában, ennek köszönhetően Balaban közelről ismét be tudja ejteni, 33-30.

14′ Horváth Ákos hármasa jön le, a lepattanó Kunticé, aki el is vállalja a sarokból, és hiába szerzi meg Ciric, nem tudja bedobni közelről. Ware-el szemben támadófault, nehezen veszi tudomásul az amerikai, de jöhet a Szedeák.

13′Stefanovic kezéből kilopják a labdát, de Dramicanin közelije után miénk a lepattanó. Kuntic középtávolija nem jó, viszont Ware sem tudja beejteni egy csel után. Fault Kuntic ellen, büntetőket dobhat Kuntic: mindkettő bent van, ezek az első pontjaink ebben a negyedben, 31-30.

12′ Labdát szerez a Jászberény, azonban visszaszerzi Balaban, így nem tudja kihasználni ezt a lehetőséget a vendég csapat. Időt kér Nikola Lazic.

12′ Dramicanin meg tudja verni emberét, de nincs bent a horog, viszont van fault, és büntetők: csak a második van bent, újra vezet a Jászberény, 29-30.

11′Horváth Ákos hármasa jó, így egál: 29-29. Sajnos Jereminov labdája pontatlan Stefanovic felé, így elveszti a labdát a Szedeák.

11′Két berényi faulttal indul a második negyed, majd Balaban inkább visszafordul bentről, és eladja a labdát, így nincs pont az első szegedi támadás végén a második negyedben.

I. negyed 29-26

10′Szögi tartja a labdát, majd végül elindul a palánk fele, és kicsavart helyzetből húzza a palánkra, éppen csak, de beesik, 29-26. Dramicanin triplával kísérletezik, te jó isten, ez hogy jött ki onnan… gyakorlatilag már félig bent volt a labda, de végül kipattan, elképesztő! Ciric enged még el egy triplát, de hosszú, ez a vége az első negyednek, amiben alaposan bekezdtek a csapatok, végül hárompontos szegedi előnnyel zárul az első 10 perc.

9′Az egykori szegedi, Horváth Ákos középtávolija ül, 29-24. Stefanovicnál támadófaultot fújnak, hiába a kosár, jöhet a ‘Berény.

9′ Ciric ismét a palánk alatt nyer meg egy párharcot, és jó is a kettese, 27-22. Balaban is 10 pont fölé jut egy újabb közelivel, hét ponttal vezet a Szedeák, 29-22, időt kér a Jászberény.

8′ KISS ZSOLT! A cséká egy hármassal jelentkezik ismét, 25-20, ez már a negyedik triplánk volt. Dramicanin gyűjti be a saját lepattanóját, másodjára már bedobja, 25-22.

7′ Ismét egy tripla! Ciric eddig kettőből kettőt szór be kintről, 22-16! Dramicanin szerzi első pontjait közelről, 22-18, majd egy eladott labda után Kerpel-Fronius sprintel végig a pályán, és befejezi a ziccert, 22-20.

6′Ware ismét, ez éppen a vonalon “innen”, 17-16, az irányító kezd belelendülni, de Balabannal nehezen bírnak a palánk alatt, ismét jól játszott össze Jereminov és Balaban, a center pedig közelről beejti, 19-16.

5′ Kerpel-Fronius kígyózik be a palánk alá, majd estében szép mozdulattal teszi fel a palánkra, jó is, 15-12. Kiss Zsolt engedi el a hármast, ez most hosszú, de Ciric összegyűjti a lepattanót, és bepöccinti közelről, 17-12. Ware válaszol egy középtávolival, 17-14.

5′ Balaban két ember szorításában, faulttal együtt teszi be közelről, nézzük a büntetőt: jó az is, 15-10 ide!

4′ Balaban ismét a palánk alól, 9-8, de nem sokáig, mert Ware iratkozik fel a pontszerzők közé egy középtávolival, 9-10. Ciric is szerez egy triplát, ezek nagyon kellenek a Jászberény ellen, 12-10!

3′ Bent az első tripla, Kiss Zsolt hármasa hullik be, 7-2! Itt a válasz Csehtől, az ő trojkája is a gyűrűnben, 7-5. Sőt, Kerpel-Fronius beszór egy újabb hármast, ezzel már 8-7 a Jászberénynek.

2′ Balaban marad üresen, Jereminov remekül meg is látja, a center pedig nem hibázza el közelről, 4-2. Szép a pattintott passz Kerpel-Froniustól, de Cseh horogja nem jó.

1′A vendégek hozzák el a labdát a feldobásnál, és Horváth Ákos kettese rögtön jó is, 0-2. Balavan közelije nincs bent, de a lepattanó Ciricé, aki bepöcizi, 2-2.

17:57 – Túl vagyunk a bemutatásokon, nincs már sok a kezdésig, a Szedeák számára fontos lenne a mai győzelem ; ugyanakkor a Jászberényben aratott győzelem miatt a vendégeket a visszavágási vágy is fűtheti ma.

szedeak_jaszbereny_gs_00

17:48 – Köszöntjük olvasóinkat, mi már a helyszínen vagyunk, a csapatok pedig már javában a bemelegítő gyakorlatokat végzik. Ciric kisebb sérülése rendbe jött a Szedeáknál, vállalni tudta a játékot, és visszatér a csapatba betegsége után Vágvölgyi Ákos is.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

A találkozó elé:

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Előző sztori

Pénteki programajánló: vérontás, Tha Shudras, Wake Up Fesztivál, Európa Kiadó

Default thumbnail
Következő sztori

Vasárnapi pihenőnap: az NVB nem hitelesítette Gaskó István és Demján Sándor népszavazási kérdését

Legutóbbi hasonló cikkek