Írjon nekünk

Bulvár

Kézműves vásár az Öreg hölgy lábánál + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

telbucsuztato_mj 045Kézműves és háztáji piacot szerveztek a Szent István téri víztorony lábához szombaton, hogy a finomságok kóstolása és a farsangi hangulat mellett délután látványos télbúcsúztatóval elűzzék a sötét, hideg évszakot. A telet a Télbanya elégetésével száműzték a városból.

A világon szinten mindenhol űzik vagy búcsúztatják a telet, nem volt ez másként Szegeden sem. A Tisza-parti városban az utóbbi években azonban háttérbe szorult a Télbanya, vagy ahogyan sokan ismerik, a kiszebáb hagyományos elégetése, ezért ezt a szokást elevenítette fel háztáji és kézműves vásárral egybekötött rendezvényén a Szegedi Vásár és Piac Kft.

A Befőzdében csupa, a kertben és tanyán termett finomságok kerülnek befőttesüvegbe. Rácz Erika és Fóris József hagyományos módon dolgozza fel a saját alapanyagokat, a lekvárok tehát fatüzelésű üstben rotyognak, míg a zöldséges pástétomok a forró kemencében sülnek. 2010-ben vásároltak maguknak egy kis tanyát, majd rá két évre házi szörpök, lekvárok és mindenféle egyéb finomságok készítésébe kezdett a páros. A szegedi Szent István téri piacra is gyógynövényszörpökkel, gyógynövénykivonatból készült cseppekkel és különleges ínyencségekkel felszerelkezve költöztek ki, s csakúgy, mint minden környékbeli fesztiválra és kézműves piacra, ezúttal is kóstolóval kínálták a kíváncsiskodókat. Rácz Erikától megtudtuk, bodzavirág cseppekből érdemes ilyenkor betárazni, hiszen a tavasz még várat magára, de ez a természetes gyógymód kiváló a náthás tünetek enyhítésére. Hasonlóan jótékony a bodzavirág szörp, ami forró vízben elkeverve a legdrágább patikai készítményekkel is felveszi a versenyt. Termékeik ízfokozó és aroma nélkül kerülnek a befőttesüvegekbe, ráadásul nem vegyszerezik növényeiket, ezért a bio étkezés hívei is bátran vásárolhatnak a kézműves ételekből, italokból. A lekvárok egyik különlegessége, hogy például az eper-, sárgabarack- és szilvalekvárok cukormentes változatban is készülnek, van tehát mi a kenyérre kenni.

telbucsuztato_mj 002

Kicsivel arrébb a Bíborboltban legalább egy tucat színes, különféle méreteket öltő bagoly gubbasztott a textil kosárkák tövében, vagy éppen azok tetején. Kedvessy Gabi (akit a gyerekek Pöttyös néninek hívnak) kézműves üzletének mára profiljává vált a bagoly, de e mellett textillel bevont naplókat, úgynevezett emléktortákat, díszpárnákat, takarókat, plédeket készít, nemcsak gyerekeknek, hanem gyermeklelkű felnőtteknek is. Természetesen ő is készült a Valentin napra: a baglyok szívecskés “tollazatot” és egy-egy kulcsot kaptak a választott kedves szívéhez. Kiderült, legtöbbször saját elképzelései alapján készíti el termékeit, de gyakran egyéni megrendelések is befutnak az elektronikus postaládába. Kedvessy Gabi visszatérő kiállító a környékbeli vásárokon, legyen tél, tavasz vagy nyár, az évnek minden szakában megragadja az alkalmat, hogy újabb bagolyfiókák leljenek szerető gazdára.

telbucsuztato_mj 034

Mialatt az Öreg hölgy lábánál felállított színpadon Mézes Mazsolka meséin csodálkoztak el a kicsik, a kalandvágyó gyerekek póniháton ügethettek a víztorony körül. A sok-sok kézműves kiállító között egy furcsa, “szőrös” szappanra lettünk figyelmesek a Reeed natúr kozmetikumokat árusító standnál. Kiderült, a téli gúnyába öltöztetett tisztálkodási készlet nem más, mint nemezelt kecsketejes szappan. A nem mindennapi bevonat ugyanis segít gazdaságosan bánni a szappannal, rövidebb idő alatt kopik el, ráadásul biztosítja, hogy éppen annyit használjunk belőle, amennyi szükséges. Az sem utolsó szempont, hogy ez a borítás mintegy bőrradírként funkcionál, az aloe vera gél és a kecsketej pedig puhává varázsolja a bőrt – tudtuk meg Vörösné Miklós Marianntól. A hideg eljárással készült kozmetikumok 4-6 hét alatt készülnek el, a szénnel vegyített mélytisztításra, a kávé és a fahéj pedig radírozásra alkalmazható, míg az antiallergén készítmény az ekcémásoknak lehet kiváló választás.

Az említett kiszebábot a látványos felvonulás keretében viszik át a Dugonics térről a Szent István térre, a menetbe 17 órától pedig bárki bekapcsolódhat, hogy a piacon közösen máglyára dobhassák. Aki siet, még odaér.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál