Közélet

Két embercsempészt ítéltek el Szegeden

Két embercsempészt ítéltek el Szegeden

2015. február 9., hétfő
Két embercsempészt ítéltek el Szegeden

A Szegedi Járásbíróság az elmúlt héten két embercsempésszel szemben is végrehajtandó szabadságveszést szabott ki gyorsított eljárás keretében.

L. R.

magyar állampolgárt 2 év börtönre és 2 év közügyekről eltiltásra, míg

M. B.

szerb állampolgárt 1 év börtönre és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A vádlottak a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra. Az L. R. vonatkozásában született nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a vádlott január 31-én éjfél körül 14 szír migránsnak kívánt segítséget nyújtani az ország területén való átutazáshoz. A vádlott feladata az volt, hogy Ásotthalom külterületén felvegye a rá várakozó szír állampolgárokat azzal a céllal, hogy őket Bécsbe szállítsa. A migránsok éppen megkezdték a beszállást, amikor észrevette őket egy mezőőr, aki értesítette a határőrséget. A nem jogerős ítélet adatai szerint L. R. vádlott büntetett előéletű, aki az embercsempészést felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el. M. B. vádlottat egy ismeretlen személy 100 euró ígérete ellenében megbízta azzal, hogy január 30-án a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migráns személyeket éjjel Ausztriába szállítsa. A vádlott által vezetett személygépkocsiba egy tompai buszmegállóban beszállt három afgán állampolgár, azonban Röszkénél, az autópálya körforgalom leágazásánál őket igazoltatás alá vonták. A migráns személyek egyik fenti esetben sem tudták magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni. A bíróság döntéseit az ügyész mindkét esetben tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így az ítéletek nem emelkedtek jogerőre. A bíróság a szökés és elrejtőzés veszélyére tekintettel elrendelte a szerb állampolgárságú vádlott előzetes letartóztatását. A bíróság az ügyeket gyorsított eljárás keretében bírálta el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.