Sport

Kajak-kenu: Portugáliában készülnek az EDF-Démász Szegedi VE versenyzői + FOTÓK

Kajak-kenu: Portugáliában készülnek az EDF-Démász Szegedi VE versenyzői + FOTÓK

2015. február 24., kedd
Kajak-kenu: Portugáliában készülnek az EDF-Démász Szegedi VE versenyzői + FOTÓK
szegedi-ve_sajtotajekoztato01kf

Tartalmas év előtt állnak a szegedi klub versenyzői, mielőtt azonban élesre fordulna a helyzet, melegvízi edzőtáborba vonulnak az EDF Démász Szegedi VE kajak-kenusai.

Szinte a teljes márciust a portugáliai Montebelóban fogja tölteni a betegsége után már lassacskán teljes erőbedobással készülő

Vajda Attila

, akárcsak

Kárász Anna

, illetve

Birkás Balázs

,

Császár Gergely

,

Fekete Martin

,

Rausch Levente

,

Petrovics Máté

és

Szabó Gábor

. Szintén Portugáliában, de egy másik helyszínen, Mertolában készül az U23-as válogatott edzőtáborában

Horváth Alexandra

,

Szénási Zsófia

és

Sós Viktória

. A portugál edzőtáborral kapcsolatban

Sík Márton

, az EDF Démász-Szegedi VE szakmai igazgatója elmondta, újdonság, hogy idén a csapat nagy része egy helyszínen dolgozik majd, és bízik benne, hogy a versenyzők egymást erősítve jobb és jobb eredményeket tudnak majd produkálni, amit segíthet az is, hogy idén nagyobb létszámban lesznek jelen az edzők is az külföldi edzőtáborban. Korábbi betegsége után folyamatosan lép előre a felkészülésben Vajda Attila, aki március elsején utazik majd Montebelóba. Az olimpiai bajnok kenus nem először készül majd a portugál helyszínen. "A fürdőnadrág egyre kevesebb szerepet tölt az életemben, hamarosan az evezőt veszem kézbe. Nemrégen engedélyt kaptam a kocogásra, amivel újabb szintre emelhetem magamat, újabb és újabb lépcsőfokokat tudok ezáltal lépni. Úgy érzem, nem kell aggódni a felkészülésem miatt, nem veszélyezteti a riói szereplésemet, felkészülésemet semmi" - fogalmazott a keddi sajtótájékoztatón Vajda Attila, aki a montebelói helyszínnel kapcsolatban elmondta, bár kérhetnek tőle segítséget a többiek a helyismeret tekintetében, de erre nincs nagyon szükség, mert tíz kilométerre van az edzőtábor helyszínétől az első bolt. Ahogy az olimpiai bajnok fogalmazott, ideális helyszín várja a szegedi sportolókat Portugáliában, a szakmai szempontokat tekintve az egyik legjobb választás Montebelo. Vajda Attila úgy érzi, nem került hátrányba azzal, hogy eddig nem futhatott, az úszással jól ki tudták váltani a futást. A kondicionális részen nincs panasz, a tesztek jó eredményeket mutattak, egy hónapja pedig sportágspecifikus mozgásokat is végez, amelyek alatt próbálják szimulálni a Portugáliában is előforduló feladatokat, és a kenus abszolút nem gondolja úgy, hogy indokolt lenne a lemaradás szó használata az esetében.

Kárász Anna felszabadultan utazhat majd Portugáliába, hiszen a gazdálkodás és menedzsment szakra járó sportoló a közelmúltban sikeres államvizsgát tett, azonban a nyelvvizsgája még hiányzik a diploma megszerzéséhez. "Fantasztikus érzés, hogy sikerült az államvizsgám, innentől teljes erővel az edzésekre készülhetek. Tudatos tervezés eredménye, hogy az edzőtábor előtt államvizsgáztam, nagyon jól jön, hogy éppen ekkor szabadulhattam fel egy kicsit. Az állóképesség megszerzése lesz a legfontosabb feladat Portugáliában" - nyilatkozta a világbajnok kajakos, Kárász Anna. Horváth Alexandra utolsó évét tölti az U23-asoknál, jövőre már a felnőttek között versenyez, így számára különleges lesz a portugáliai edzőtábor, amit majd az U23-as válogatottal tölt el március 10-től 28-ig. "Fiatal csapattal fogunk edzeni, majdnem én leszek a legidősebb a keretből. Picit szomorú vagyok, hogy nem az itthoni csapattal edzek majd, de úgy érzem, nekem is jó lesz az újakkal, bízok abban, hogy ezáltal is több tapasztalatot szerzek. A július végi portugáliai U23-as gyorsasági világbajnokság a célom idén, az egyesre fogok koncentrálni, hiszen jövőre már felnőtt versenyző leszek" - fogalmazott Horváth Alexandra, akihez hasonlóan Szabó Gábor is az utolsó évét tölti az U23-asok között, aki elmondta: rengeteget segít neki az, hogy Vajda Attilával együtt edzhet, az első pillanattól kezdve sokat tanul tőle. Az U23-as világbajnoki bronzérmes Császár Gergely már átesett ezen a váltáson, hiszen már "csak" a felnőttek között szerepel. "Ez már a mélyvíz, itt sokkal kevesebb lehetőséged van. A felmérések alapján jól sikerült a felkészülésem, bár voltak apróbb problémáim, de januártól kezdve simán zajlott. Alapvetően egy jó egyéni teljesítményt szeretnék nyújtani, de nyitott vagyok a páros, vagy a négyes versenyekre is" - mondta Császár Gergely, aki számára a világkupa, valamint Európa bajnoki szereplés szerepel az idei célok között. Sík Márton nagyon színesnek, mozgalmasnak nevezte a szegediek előtt álló évet, a sűrű versenynaptár közül pedig az augusztusi, milánói kvalifikációs világbajnokságot helyezte a prioritás csúcsára. "Egyértelműen a világbajnokság a csúcs, hiszen olimpiai év előtt állunk, és ezen az eseményen lehet kvalifikációs helyeket szerezni. Az újonnan debütáló Európa Játékokat nevezhetjük a második legfontosabbnak, ugyanakkor nem szabad elhanyagolni az előolimpiát sem, az egy nagyon fontos tesztverseny lesz, hiszen ott mindent lehet gyakorolni az átállástól kezdve a helyszínig. Egyfajta főpróbának is tekinthetjük ezt a versenyt, hiszen az lesz az utolsó alkalom, amikor tesztelhetünk a helyszínen tét nélkül, ezért is fontos, hogy oda csúcsforma közeli állapotban érkezzünk meg." - zárta Sík Márton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.