Közélet

Gyermekkortól a "levésig" - az életet meghatározó szexualitásról a Házasság Hetén + FOTÓK

Gyermekkortól a "levésig" - az életet meghatározó szexualitásról a Házasság Hetén + FOTÓK

2015. február 11., szerda
Gyermekkortól a "levésig" - az életet meghatározó szexualitásról a Házasság Hetén + FOTÓK
hazassag_hete_szerelembol_jottel_a_vilagra10_gs

Meddig tart a láng a kapcsolatokban? Mennyire befolyásolják szexualitásunkat gyermekkori élményeink? A párkapcsolat olyan, mint egy hagyma? - ezeket a kérdéseket feszegették a Házasság Hete szegedi programsorozat egyik előadásán, Szásziné Fehérváry Anikó és Szászi Balázs családterapeuta házaspár "Szerelemből jöttél a világra" című interaktív estjén.

Áloműzés, stresszoldás, szeretetközösség, gyermek, erőforrás, agresszió, fizetési eszköz, jövedelemforrás - ezekkel a szavakkal jellemezte a közönség a szexet az előadás elején. Innen indult a családterapeuta házas pár előadása, melynek alapvetéseként

Szásziné Fehérváry Anikó

kijelentette: minden a szexről szól, kivéve a szexet. Ugyanis amíg magánéletünk rendes mederben halad, belesimul életünk folyamába, azonban amint gondok merülnek fel, minden arról szól, és minden felmerül okként az érzelmi kifáradástól a szülőkön át az egyházig. A külső indokok keresésének annyiban van létjogosultsága, hogy rengeteg hatás ér minket a szexualitással kapcsolatban, szülők, a kultúra, a média, a társadalom felől. "A szexualitás bekerült a magánszférába, minden szabaddá vált, ami kiszolgáltatottá tette az embert, a tabuból pornó lett" - emelte ki Szásziné Fehérváry Anikó. Hangsúlyozta, hogy a szexualitás gazdasági tényezővé vált, az emberi test pedig az üzlet részévé, eladható portékává. Szó esett a szülők felelősségéről a szexuális fejlődésben, ugyanis a korai életévekben a szülők reakciói a szexualitás felfedezésére egész életünkben elkísérnek minket. Hatalmas felelősség nyomja ebben a szülők vállát, hogyan reagálnak egy-egy kérdésre, leszidják az illetlenségért, túlreagálják vagy érdektelenül állnak a gyermek éréséhez, az komoly gondokat okozhat a fejlődésben, egy-egy meggondolatlan reakció nyomán egészségtelen magatartásformák alakulhatnak ki a teljes prűdségtől az élvezetek túlzott hajkurászásáig. A terapeuta házaspár a szexualitást folyamatként írta le, az évszakok változásához hasonló négy ciklusban. Az élet tavaszán a fejlődés, a megmutatkozás a meghatározó, az öntudat létrejötte, majd 14 év körül a fiatal a szülőktől a világ felé fordul, a felfedezés lesz az elsődleges, ezt az időszakot nevezik polarizációnak, majd 24 éves kortól következik a valamivé válás időszaka, a harmonizáció, mikor a stabil párkapcsolat, a gyerekvállalás válik fő életcéllá. A 40-es évek közepétől indul meg "levés", a férfi és a nő már nincs egymásra utalva, függetlenül fejezik ki szexualitásukat. "Gond akkor jelentkezik, amikor valaki elcsúszik ezekkel a korszakokkal, például a harmonizáció helyett a polarizáció időszaka marad meg" - emelte ki Szásziné Fehérváry Anikó.

hazassag_hete_szerelembol_jottel_a_vilagra01_gs

"Mitől fullad ki egy kapcsolat?" - tette fel a kérdést a terapeuta. Elmondta, hogy találkozott már olyannal, hogy egy házasság a nászúton tönkrement. Ennek számos oka lehet, a túl egyhangú vagy túl változatos nemi élet, harc alakulhat ki a két fél között, a dominancia, az érdekérvényesítés lehet meghatározó. "Gyakran az az ok, hogy elveszik a kíváncsiság, az egyik fél nem tudja elmondani, mire vágyik, mitől fél, így hiába van meg a képesség, a szexualitás mégis elveszik" - fejtette ki Szásziné Fehérváry Anikó. "Az a nagy gond, amikor egy párkapcsolatban elvész az egyik fél számára a másik valóságosságához kötődő izgalom" - tette hozzá. Kiemelte, hogy a párkapcsolat olyan, mint a hagyma: mindig felfedezhetőek új rétegei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.