Kultúra

Az 50 éve elhunyt Kiss Lajos néprajzkutató előtt tisztelegtek Hódmezővásárhelyen

Az 50 éve elhunyt Kiss Lajos néprajzkutató előtt tisztelegtek Hódmezővásárhelyen

2015. február 2., hétfő
Az 50 éve elhunyt Kiss Lajos néprajzkutató előtt tisztelegtek Hódmezővásárhelyen
20150202_Kiss Lajos

A Tornyai János Múzeum munkatársai rótták le kegyeletüket Kiss Lajos, a neves néprajztudós, a hódmezővásárhelyi múzeum alapítója előtt halálának 50. évfordulóján, hétfő délután a Kincses temetőben.

Kiss Lajos

1881-ben született Hódmezővásárhelyen szegényparaszti családban. Budapesti tanulmányaiból hazatérve kötött barátságot

Tornyai Jánossal

, akinek a népművészet iránti rajongása, valamint

Györffy István

, a magyar néprajz első professzora terelte a néprajztudományok irányába. Életében döntő fordulatot hozott az 1904-es ipari és mezőgazdasági kiállítás. Őt bízták meg azzal, hogy a kiállítás néprajzi részéhez az anyagot összegyűjtse, s ezt a munkát Tornyai János útmutatásai alapján végezte el. A kiállítás sikerének hatására és a művészek ösztönzésére határozott a város vezetése a múzeum alapításáról. Kiss Lajosnak ebben is nagy szerep jutott, hiszen a következő évben az ő gyűjtése alapozta meg a városi múzeum anyagát - foglalta össze múzeumalapítói szerepét

Nagy Vera

, a Tornyai-múzeum néprajzos főmuzeológusa. Múzeumszervezői tevékenységét Kiss Lajos 1908-ig ellenszolgáltatás nélkül végezte. 1912-re a Dél-Alföld legjelentősebb és legrendszeresebben gyűjtött néprajzi tárgy együttesét hozta létre. Gyűjtötte a vásárhelyi fazekasságra vonatkozó adatokat, melyeket 1914 és 1916 között több részletben publikált, az ország legnagyobb fazekas központjának példamutató leírását adva. 1912-ben elfogadta a nyíregyházi múzeum által felajánlott múzeumőri állást, majd 1925-től múzeumigazgatói kinevezést. Vásárhelytől azonban ekkor sem szakadt el. Barátaival levelezve gyűjtötte az adatokat legjelentősebb, 1939-ben megjelent, A szegény ember élete című kötetébe. 1948-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, ebben az évben költözött a fővárosba, majd 1949-ben a Néprajzi Múzeumból ment nyugdíjba. Kiss Lajos 1965-ben Budapesten halt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.