Írjon nekünk

Kultúra

Anno 1915 és Házasság hete a Somogyiban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

levlap_1915_tomorkeny_istvannak

Két tárlattal készül a februárra a Somogyi könyvtár, a „Régi idők házassági tanácsadói, (avagy) a boldog házasság titkai” a Házasság hetének alkalmából nyílik, az Anno 1915 pedig az első világháború száz évvel ezelőtti eseményeiről emlékezik meg.

A Somogyi­ könyvtár hagyományosan, évről évre tárlattal emlékezik az éppen 100 évvel ezelőtti történésekre. Az idei év kiállítása megidézi a Nagy Háború második esztendejét, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca?

2015. február 2­-től a bibliotéka földszinti kiállítóterében újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok vetítik elénk az 1915. év eseményeit, szereplőit, a tudomány és technikai újításait, valamint irodalmi és képzőművészeti alkotások születését.

Mozaikok az Anno 1915 című tárlat válogatásából:

A Somogyi­ könyvtár helyismereti gyűjteménye őrzi Jászai Mari egy 1915-­ben írt levelét, melynek címzettje minden bizonnyal Balla Jenő, a neves szegedi színikritikus. Nap -nap után szavalok a sebesültjeimnek, mindenemet kihordom nekik és mégis úgy érzem, hogy semmit sem teszek… Most viszem ki a Zita­-kórházba a háromezredik megtöltött zacskómat… édes-­kedves hőseim, sebesült katonáim, akikkel eddig boldogságom volt megosztani fizetésemet… A világ kilódult a sarkaiból… Most a gyilkolás az élet rendes folyása. (Jászai Mari emlékiratai, részlet, 1915)

*

A magyar iskolai értesítők a kor szokása szerint megemlékeztek az intézmény elhunyt oktatóiról A 1915-­ben a háborús értesítők gyászjelentései szomorúan megszaporodtak: sokra hivatott, fiatal oktatók arcképei kerültek az éves jelentésekbe.

*

Boncza Berta, Csinszka 1915. március 27-­én Budapesten feleségül ment Ady Endréhez.

*

1915 áprilisában zajlott le a Hágai Nemzetközi Nőkongresszus. A kongresszuson részt vett Schwimmer Rózsa, a magyarországi feminista mozgalom egyik kiemelkedő személyisége is. Szónoklatában megrázó szavakkal ecsetelte a háború nyomán fakadó emberi nyomorúságot és az asszonyok lelkiismeretére apellált.

*

A Szegedi Napló 1915 márciusában különleges kezdeményezést indított: a lap előfizetői számára biztosítani kívánták, hogy az orosz csapatok által körülzárt Przemyślben szolgáló katonákhoz eljuttassák hozzátartozóik üzenetét.

Przemyśl 130 ezer fős osztrák–magyar védőseregének zömét népfelkelő egységek képezték, mellettük egyetlen soralakulat, a zömmel magyar legénységű szegedi 23. honvéd gyaloghadosztály küldött. Sajnos az erőd március 22­-én elesett, az üzeneteket már nem tudták eljuttatni a címzettekhez. A 116 darabból álló különleges levélgyűjtemény megőrzéséről a lap főszerkesztője, a Somogyi ­könyvtár és Városi Múzeum munkatársa, Móra Ferenc gondoskodott.

*

Az Anno 1915 című kiállítás 2015. március 11­-ig látható a Somogyi­ könyvtár földszinti kiállítóterében.

„Régi idők házassági tanácsadói, (avagy) a boldog házasság titkai”

Szív alakú fehér párnán csillogó jegygyűrűk, menyasszonyi csokor, legyező és csipkekesztyűk varázsolnak a Házasság hetéhez illő, ünnepi hangulatot a Somogyi­ könyvtár „Régi idők házassági tanácsadói, (avagy) a boldog házasság titkai” című kiállításán. Az udvarlás, eljegyzés és harmonikus házasélet tárgykörében eligazító illemtan-­, oktató-­ és életvezetési tanácsadó könyvecskék a 18. századtól váltak mind népszerűbbé – a tárlat a Somogyi ­könyvtár régi gyűjteményének kincseiből mutat be színes válogatást.

A hajdani korok irodalmából azt is megtudhatjuk, hogyan üzentek egymásnak egykor a szerelmesek a színek, virágok, legyezők és kesztyűk „nyelvén.”

A kiállítás alapgondolata szerint „a házasságra nevelő, felkészítő irodalom célja mindig is az volt, hogy hogyan lehet a házasságot építeni, gondozni, minél tovább megtartani – hűségben, szeretetben egyaránt.”

A tárlatot Balogh Elemér egyetemi tanár nyitja meg 2015. február 5­én, csütörtökön délután fél 5 órakor.

A program a Házasság Hete rendezvénysorozat része, amelyet Szegeden már hetedik alkalommal rendez meg a Szeged-­Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége a házasság mint szeretetközösség értékeinek bemutatására.

A kiállítás 2015. március 11­-ig tekinthető meg a Somogyi­ könyvtár földszinti kiállítóterében.

Kultúra

Argentin koreográfus táncjátékát mutatja be a Szegedi Kortárs Balett

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Hírzóna

Aba-Novák Vilmos képeiből nyílik kiállítás Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Álarc nélkül címmel, a magyar kultúra napján.

Tovább olvasom

Hírzóna

Orosz mozgásszínházi előadást tartanak a Szegedi Pinceszínházban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Február 7-én, pénteken.

Tovább olvasom

Aktuál