Kultúra

A Gáva-kultúrától a kiállítási projektmenedzsmentig - Hombár bemutató a Tornyai-múzeumban

A Gáva-kultúrától a kiállítási projektmenedzsmentig - Hombár bemutató a Tornyai-múzeumban

2015. február 17., kedd
A Gáva-kultúrától a kiállítási projektmenedzsmentig - Hombár bemutató a Tornyai-múzeumban
Hombar_koteg_20150217

Megjelent a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ évkönyve, a Hombár harmadik kötete, melynek bemutatója február 18-án, szerdán 17 órától lesz a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban.

A vásárhelyi múzeumi szervezet 2014. évi évkönyve, a Hombár kilenc szerző írását közli közel százhatvan oldalon. A kötetben a múzeumi szokásoknak megfelelően időrendbe állítva vannak a tanulmányok, amelyek szerzői nemcsak a közgyűjtemény szorosan vett munkatársai, hanem olyan kutatók is publikáltak benne, akik az intézmény tudományos életében vettek részt. A kiadvány több mint felét régészeti-restaurálási tanulmányok teszik ki, egy-egy szerző foglalkozik néprajzzal és vizuális antropológiával, illetve két történeti kutatás eredménye olvasható a kötetben.

Tóth Katalin

régész egy 2009-es gorzsai ásatás késő bronzkori leletanyagát dolgozta fel,

K. Zoffmann Zsuzsanna

az alföldi szkíták embertani arculatát rajzolta meg írásában.

Csányi Viktor

, aki Tóth Katalinhoz hasonlóan a Tornyai-múzeum régésze, római kori szarmata emlékek elemzését végezte el egy kakasszéki próbafeltárás nyomán. A múzeumban tavaly bemutatott Árpád-kori in situ feltárt malomjáték előkerülésének történetét és kulturális összefüggéseit írta le értekezésében

Wolf Mária

, a Hódmezővásárhely-Gorzsa X. homokbánya megelőző feltárásának vezető régésze.

Nagy Vera

, a vásárhelyi múzeum néprajzosa Hódmezővásárhelyi írókások címmel jelentette meg tanulmányát,

Terendi Viktória

élet-képeket elemzett a múlt század harmincas éveiből. Az évkönyv olvasói

Vincze Gábor

történész írásában megismerhetik moldvai csángók áttelepítésének kevéssé ismert történetét.

Mészáros Tamás

, az Emlékpont Megfigyelt művészet kiállításának kurátora a tárlat létrehozásának menedzsment feladatait mutatta be esettanulmányában. Az évkönyv szerdai bemutatóján

Miklós Péter

, az Emlékpont intézményvezetője ajánlja az esten 2500 forintos áron megvásárolható kiadványt az érdeklődők figyelmébe. A Múzeumi Műhely 9. számának tanulmányait Nagy Vera néprajzos főmuzeológus, a kötet társszerkesztője, Terendi Viktória néprajzkutató és Vincze Gábor történész ismerteti. A bemutatón a múzeum régebbi évkönyvei mindössze 500 forintért lesznek beszerezhetőek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.