Tóth Péter: Politikai lózungok helyett Szeged érdeke az első!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140909_toth_peter_jeloltbemutato_sajtotajekoztato_002

A Jobbik szegedi szervezete is reagált Botka László polgármester tegnapi szavaira, a nemzeti radikális párt véleményét Tóth Péter, a Jobbik helyi elnöke, önkormányzati képviselője tolmácsolta hírportálunknak.

“A költségvetésről a tényleges számok nélkül nehéz pontos véleményt alkotni, azonban a tegnapi évértékelő előrevetíti azokat a fő trendeket, amiket a baloldali városvezetés célul tűzött ki. A szegedi Jobbik meglátása szerint továbbra is a kiadási oldal átcsoportosítása a legfőbb elv, amit a 2015-ös évben végre kívánnak hajtani. A kiadási oldal legvitatottabb pontja, hogy a baloldal évi 500 milliós veszteséget könyvelt el az elmúlt időszakban a városi cégek esetében. Véleményünk szerint ez nem több, mint egy olcsó politikai fogás, amit eddig még konkrét számadatokkal nem sikerült igazolnia Botka Lászlóéknak, de könnyen alkalmas politikai eszközként arra, hogy a szegedi közvéleményt demoralizálja és politikai riválisait bemocskolhassa a szegedi baloldal. Furcsa kritika ez azoktól, akik – pusztán csak a SZEVIÉP körül kirobbant gazdasági botránnyal kapcsolatban – évente 1000 milliós veszteséget okoztak a szegedieknek” – írja közleményében.

A szegedi Jobbik ebben a sárdobálásban nem kíván részt venni, és a továbbiakban a múlt helyett Szeged jövőjére összpontosít, de bármilyen közvagyont megkárosító ügy kivizsgálást, számonkérését támogatjuk, legyen szó fideszes vagy MSZP-s érdekeltségről.

Egyetértünk azzal a költségvetési tervezéssel, ami nem jár új települési adók kivetésével vagy a meglévők további emelésével, mert ez a kormányzati kényszernek ellent tud mondani. A parkolási díjak és a tömegközlekedési díjak emelését, azért sem tudtuk elfogadni, mert a tömegközlekedési nagy projekt mellékhatásaként drága rendszert kell fenntartaniuk a szegedieknek. A 35 milliárdból megvalósult tömegközlekedési beruházás eredménye lett a jegyek és bérletek drágulása, miközben sokszor és folyamatosan meghibásodik a járműpark.

Szerintünk rendkívül fontos a költségvetés tervezésekor, hogy a szegedi költségvetés bevételi oldala is növekedjen, amit csak Szeged gazdasági növekedésének támogatásával lehet elérni. Úgy gondoljuk, hogy a megyei városok esetében e tekintetben sereghajtók vagyunk és a könnyű ipari, termelői beruházások folyamatos csökkenése tovább rontja ezt a helyzetet. Gondoljunk csak arra, hogy idén a Pick Zrt. vágási üzemének elköltözésével további 1500 munkahelyet veszít el városunk. A jelenlegi városvezetés nem fordít kellő figyelmet a termelői és a könnyűipari beruházások újraélesztésére, hanem az infrastrukturális fejlesztések vonzataként képzeli el a gazdasági teljesítmény javulását.

Az általunk is jó iránynak tartott településfejlesztési politika azonban nagy mértékben a szolgáltatási és a K+F szektorban hozhat változást, különösen az informatika, fizikai és az egészségügyi fejlesztések kapcsán. A szegedi Jobbik is kiemeltnek tartja ezen egyetemi projektek megvalósítását, azonban a helyi gazdaság számára az is fontos, hogy pozitív externáliát mutassanak a fejlesztések és az elméleti kutatások mellett jobban alkalmazható, lokálisan megvalósuló beruházásokat hozzanak magukkal. Véleményünk szerint, ezzel hatékonyabban tudnánk növelni a helyben foglalkoztatottságot, annak érdekében, hogy fiatalok- és a gazdasági menekültek elvándorlását visszaszorítsuk a városunkban.

A szegedi Jobbik jónak tartja az ingatlan felújítási és járda- és útalap létrehozását, de mindkét céltartalék képzésnél racionális szempontokat kell figyelembe venni. Az ingatlanoknak az értékmegóvásához jóval több forrásra lenne szükség, ugyanakkor a bérleti díjak 25%-os emelése további forráskiesést fog okozni és az árképzés túl fogja haladni a piaci lakás- és üzleti bérleti díjakat. Ráadásul az önkormányzati bérlakásokban élők által felhalmozott tartozásokat rendkívül költséges perek útján kívánja a városvezetés behajtani, ami a jövőben növelni fogja a társadalmi feszültségeket és a részben megtartott szociális juttatások sem fogják pótolni a kiesést. A járda- és útalap létrehozását fontosnak tartjuk, de a hatékonyságát szeretnénk növelni azáltal, hogy a ráfordított költségek tervezése kiegészüljön a közmunka program humán erőforrásával.

Összességében minden olyan intézkedést támogatni fogunk, ami a szegediek érdekét szolgálja, de megszorítási intézkedéseket nem fogunk megszavazni. Ennek az elvnek a szellemiségében fogunk módosító javaslatokat tenni. Mi is azt szeretnénk, hogy a szegediek kényelmesen sétálgassanak, de elsősorban a jól fizető munkahelyükre, továbbá szeretnénk, hogy a mindennapi élet ne egyfajta túlélési harc legyen a városunkban élők számára.

Előző sztori

Hétköznapi csoda és intergalaktikus vezetői engedély – megnyílt az új kormányablak Szegeden + FOTÓK

Következő sztori

Befejeződött a hódmezővásárhelyi kórház központi épületének felújítása (FRISSÍTVE)