Közélet

Több halottat is követelt egy terrorellenes akció Belgiumban (FRISSÍTVE)

Több halottat is követelt egy terrorellenes akció Belgiumban (FRISSÍTVE)

2015. január 15., csütörtök
Több halottat is követelt egy terrorellenes akció Belgiumban (FRISSÍTVE)
katona_mesterlovesz_harc_haboru

Terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség csütörtök délután a kelet-belgiumi Verviers-ben, a német határ közelében. A belga államügyészség szóvivőjének esti brüsszeli tájékoztatása szerint két ember életét vesztette, egy személy megsebesült. Hozzátette: az érintettek azon voltak, hogy jelentős terrorcselekményt kövessenek el Belgiumban.

Nincs rendőr az áldozatok között - közölte

Eric van der Sypt

szóvivő, és egyben megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint Szíriából visszatért iszlamista radikálisok ellenőrzése során dördültek el a lövések. Az ilyen, "külföldi harcosoknak" nevezett visszatérőket nagyon veszélyes személyeknek tekintik Nyugat-Európában, hiszen az érintettek a harci tapasztalatok megszerzése mellett terrorista akciók kivitelezésének a módszereit is elsajátítják. Beszámolója szerint a gyanúsítottak ellen már korábban vizsgálat indult. Amikor a rendőrök megközelítették őket Verviers-ben, azonnal tüzet nyitottak. Nagyon alaposan fel voltak szerelkezve automata fegyverekkel - tette hozzá Van der Sypt. A terrorellenes akció helyszíne a város központjának közelében volt, nem messze a pályaudvartól, egy pékségnél. Belga médiabeszámolók, illetve közösségi médiafelületeken megosztott értesülések szerint robbanások, illetve lövések hallatszottak. Egy szemtanú a Le Soir című lapnak azt mondta: este hat óra tájban a város igazságügyi hivatala közelében két robbanást hallott, és két, 25-30 év körüli, "észak-afrikainak látszó", fekete ruhát viselő férfi szaladt át az úton. A rendőrség ezután lezárta a környéket. Az államügyészség közölte, hogy további terroristaellenes hatósági akciók folynak szerte Belgiumban, médiaértesülések szerint egyebek közt Brüsszelben, valamint a főváros közelében fekvő Vilvoordéban. Egy brüsszeli metróállomáson egy - állítólag felfegyverzett - férfi muszlim jelszavakat kiáltozott, de sikerült kereket oldania az érkező rendőrök elől. A terrorkészültséget a második legnagyobb szintre emelték az országban. A fővárostól délre található Charleroi-ban őrizetbe vettek egy embert, aki azt állítja, hogy autót tervezett vásárolni annak az

Amedy Coulibalynak

a feleségétől, aki egy párizsi kóser élelmiszerboltban a múlt héten vérengzést követett el, és akit a rendőrök agyonlőttek. A hatóságok illegális fegyverügylet nyomára bukkantak az őrizetbe vett személlyel kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.