//

Süveges Gergő Szegeden: A gyereknevelés a szülők személyiségénél kezdődik + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

suveges_gergo07_gsA tökéletes gyereknevelés titka körülbelül olyan, mint a jó babgulyás receptje. Tuti tippekből ezerszám akad, mégis mindenki a saját fortélyaiban bízik. Lehet egyáltalán bármit mondani a gyereknevelésről? – tette fel Süveges Gergő a kérdést gyereknevelésről szóló előadásában a résztvevőknek és önmagának is.

A Somogyi-könyvtár odesszai fiókkönyvtárában tartott “lélekút-beszélgetést” szerdán Süveges Gergő újságíró, műsorvezető. A négygyermekes édesapa neve a könyvespolcokról is ismerős lehet az anyukáknak: az Apa-kép-írás és az Apaszem novellakötetek humoros hangvételük miatt népszerűek mind gyereknevelésre készülő, mind pedig a babaidőkről szívesen nosztalgiázó szülők körében.

Lehet egyáltalán bármit mondani a gyereknevelésről? Tulajdonképpen nem, legalábbis ha a módszerekre gondolunk, nem találunk újat a szakkönyvek hasábjain. Süveges Gergő nem is azért utazott Szegedre, hogy fortélyokkal nyűgözze le a hallgatóságot, sokkal inkább a kicsikre fordítható minőségi idő fontosságáról, a nevelést meghatározó értékek gyerekekre gyakorolt hatásáról mesélt.

Merthogy a gyerekek életútjának egyengetését nagyban meghatározza a szülők személyisége, az, hogy ők hogyan szocializálódtak, függetleníteni tudják-e az igazán fontos dolgokat a munkakötelességektől. A családalapítás tulajdonképpen elhatározása annak, hogy a házastársak jó szülők lesznek – mondta az újságíró. De mitől lesz valaki jó szülő? Attól, hogy megpróbál “mindent” megadni a gyermekének? Vagy attól, hogy igyekszik “mindentől” megóvni? Nem, ugyanis ez a vállalkozás teljes képtelenség, hiszen még a magukat hibátlannak gondoló felnőttek is olykor következetlenek.

no images were found

Nincs tökéletes család, ahogyan nincs tökéletes gyerek sem. Süveges Gergő érdekes példát hozott a személyiségből fakadó, úgynevezett emberi alapigényekre, amelyek a szeretet, értékesség, meghittség és szabadság négyese köré épülnek. Ezek a nem tanult szükségletek mind befolyással vannak az emberi kapcsolatokra, a viselkedésre, ugyanis ha valamelyik sérül, az egyén a keletkezett űrt karrierrel, barátokkal próbálja betölteni. Senki sem képes visszaforgatni az idő kerekét, de sosem késő kárpótolni a gyerekeket az elveszett időért – hangsúlyozta.

A beszélgetés végén a nagyszülőknek is adott néhány tanácsot, miszerint: nem álljanak 24 órás “ügyeletben”, elég ha jelenlétükkel egészséges egyensúlyt teremtenek a szülők és a gyerekek közötti kapcsolatban.

no images were found

Előző sztori

Átláthatóság: csatát nyert a szegedi LMP!

Következő sztori

Elpusztult ezer kacsa egy balesetben Ópusztaszernél (FRISSÍTVE) + FOTÓK