/

Slow Hétvége – Két napra lelassult Szeged + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

slow _ mj  005

Január utolsó hétvégéjére lelassított a Belvárosi Mozi. A slow program a “Wifi nincs. Beszélgess!” kocsmafeliratot választotta mottójául, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a kommunikáció, a közösségi szellem fontosságára.

A slow mozgalom az 1980-as évek végén indult hódító útjára, amikor egy olasz gasztronómus, Carlo Petrini tiltakozott egy McDonald’s megnyitása ellen, hangsúlyozva a minőségi, fast food-dal szembemenő étkezési kultúrát. A kezdeményezés azóta globális mozgalommá, sőt, életszemléletté vált, ami a környezet minél teljesebb megismerését, a kommunikációt, a kötetlen kapcsolatteremtést szorgalmazza. A szegedi Belvárosi Mozi a szombati nappal induló programjai között ételkóstolás, játszóház, kávéházi beszélgetések, könyvtári események, filmvetítés és természetesen mozibejárás is szerepelt.

A Somogyi-könyvtár két részleggel képviseltette magát a lassú hétvégén: a művészeti, valamint a hangoskönyvtár egyaránt kitelepült a Belvárosi Moziba. Rafai Mária, az intézmény több mint 1000 darabból álló hanglemez és CD, illetve 600 folyóiratot magába foglaló művészeti szekciójának vezetője kifejtette, a Könyvtár másként! programon kottákkal, DVD filmekkel, diákkal várják az érdeklődőket. Továbbá a Magyar Kultúra Napja alkalmából elindított bibliamásolás is folyatódik a helyszínen, a nagysikerű kezdeményezés “scriptorai” már Lukács könyvénél tartanak. Ottjártunkkor három könyvmásoló jelentkezett, hogy saját kezűleg is hozzájáruljon a “szegedi szentíráshoz”, amelyet később egyenesen a Vatikánba juttatnak.

A Stefánián található Hangoskönyvtár kitelepülése folyamatosan diavetítéssel, kvízjátékkal, valamint érzékenyítő játékokkal várja a látogatókat – tette hozzá Miholy Andrea könyvtáros. A fesztiválozóknak ismerős lehet a Somogyi-könyvtár mindenkori vendége, a SZIN olvasói fája, amit a bejárattal szemben állítottak fel. Egyelőre őszies színekben tündököl, néhány tucat levéllel a könyvek szerelmeseinek kívánságaival, kedvenc köteteinek és szerzőinek nevével.

A szomszéd asztalnál Ádász Mariann tartott bemutatót az ősi nemezelés technikájáról, szembe vele kis “tanítványa” szorgalmasan szappanozta, vízbe mártogatta a színezett gyapjúgolyót. Különböző színű tulipánokat készítettek, dió alapra, miközben Mariann beavatott a nemezelés fortélyaiba: “a gyapjúszálakat mozgatással, kézmeleg víz és szappan segítségével összefüggő textíliává tömörítjük, így kócolódnak össze a szálak.” A kész anyagból tulajdonképpen bármi készíthető, a kalapoktól kezdve, a csecsebecséken át az ékszerekig – csak fantázia kérdése az egész.

Szemben a nemezelőkkel állította fel mini játszóterét a Waldorf-játszóház, ahol csocsóval, képes könyvekkel, horgászattal és gyurmás foglalkozásokkal kedveskedett a legkisebbeknek. Délben azok sem maradhattak hoppon, akik megéheztek a kulturális kínálatban, az Őrangyal Gasztroház Étterem vegetariánus ételekkel gondoskodott a korgó gyomrokról.

A második Slow Hétvége ezzel nem ért véget, szombat délután 16 órától masszázs szalonnal és jógaórával, majd 18.30-tól Ibos Éva eszmefuttatásával várják a látogatókat, továbbá kávéházi beszélgetést hallgathatnak Szilasi László íróval is. Vasárnap folytatódik a “lassulás”: 11 órától közös lélekfürdő koncerttel, 15 órától pedig mozibejárással várják a kalandozókat. A filmvetítésekkel tarkított események között a Telin Televízió Karácsony van! Mi újság? című játékfilmet is levetítik vasárnap 17.30-kor. A részletes programokról ITT tájékozódhatnak bővebben.

no images were found

Előző sztori

Teljes értékű életet lehet élni pacemakerrel is

Következő sztori

Átadták a Virágos Makóért Díjakat