Közélet

Mégsem sérti a Szegedi Tudományegyetem jó hírét az Átlátszó (FRISSÍTVE)

Mégsem sérti a Szegedi Tudományegyetem jó hírét az Átlátszó (FRISSÍTVE)

2015. január 29., csütörtök
Mégsem sérti a Szegedi Tudományegyetem jó hírét az Átlátszó (FRISSÍTVE)
torok_mark04kf

A Szegedi Törvényszék ítélete szerint nem sértette a Szegedi Tudományegyetem jó hírét az Átlátszó Oktatás blog HÖK-választások tisztaságát firtató cikke. Szalai Balázs alperes szerint az ügy arról szólt, hogy lehet-e firtatni egy öt évvel ezelőtt történt ügyet.

FRISSÍTÉS 2015. október 22.: Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy az eredeti cikk korábbi információi elavultak. A Szegedi Ítélőtábla 2015. szeptember 2-i jogerős ítéletével megváltoztatta az elsőfokú döntést, és megállapította, hogy Szalai Balázs megsértette a Szegedi Tudományegyetem jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal a valótlan tartalmú állításával, hogy az SZTE hallgatói önkormányzati választásain csalásokra került sor a 2013. évet megelőzően.

Korábban írtuk:

"Csalnak-e még a szegedi HÖK-választáson?"

címmel tett közzé oknyomozó anyagot az Átlátszó Oktatás blog, melyben a választások tisztaságát több aspektusból is megkérdőjelezte a cikkíró. Első körben

Török Márk

EHÖK-elnök terelte jogi útra a dolgot, aki jó hírnevének megsértése miatt indított eljárást a blog üzemeltetői ellen. Miután a bíróság megállapította, hogy az Átlátszó cikke nem emeli ki egyértelműen személyét, így a perből végül nem is lett semmi. Ezt követően a Szegedi Tudományegyetem indított pert azzal az indokkal, hogy a címadásban a blog szerkesztői csalást sugalmaztak, míg az Átlátszó szerint csupán a korábbi évekkel vetették össze a tavalyi választások lebonyolítását, és arra a következtetésre jutottak, hogy nagyon könnyű csalni. Január 15-én a Szegedi Törvényszék

Török Márkot is tanúként idézte be

, akit az alperes

Szalai Balázs

kérdezett a 2011-es TTIK kari HÖK-választással és egy GTK-s választással kapcsolatban. Török Márk akkor azt mondta: elnöki ciklusa alatt nem fordult elő, hogy a választásokkal kapcsolatban bárki is jogorvoslati kérelmet nyújtott volna be bármiféle visszaélés miatt. Megjegyezte: a választások eredményével kapcsolatban nem öt évvel az eset után kellett volna jelezniük észrevételeiket. A Szegedi Törvényszék csütörtöki ítélete szerint nem sértette a Szegedi Tudományegyetem jó hírét az Átlátszó Oktatás blog, így az egyetemet a 40 ezer forintos perköltség megfizetésére kötelezte. "A mi olvasatunk szerint az ügy arról is szólt, hogy lehet-e egy problémás üggyel foglalkozni öt évvel később. Azért, mert valaki akkor nem rendelkezett a megfelelő jogi háttérrel ahhoz, hogy végigvigye az ügyet, még nem jelenti azt, hogy az az esetleges visszaélés nem történt meg" - mondta az ítélet után Szalai Balázs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.