Kosárlabda: a Debrecen elvitte a Hepp Kupát Vásárhelyről

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kosarsuli29

A közel ezer néző fiesztára készült a Hódtói Sportcsarnokban vasárnap este a kosárlabda Hepp Kupa döntője alkalmából. A kupadöntőbe a szombati két végletekig izgalmas elődöntő győzteseként az NB I/B keleti csoportjának két legjobb csapata, a rendező Vásárhelyi Kosársuli és a bajnokságban második helyen álló Debreceni EAC került.

Az előmérkőzésen a Tehetséges Fiatalok Budapest gárdája simán, 79-66-ra nyerte a bronzmérkőzést a Konecranes-Salgótarjáni KSE ellen, majd ezt követően érkeztek a bemelegítésre a döntő résztvevői.
A csapatok bemutatásánál már érezhető volt, hogy ez a találkozó a nézők számára is többet jelent, mint egy átlagos bajnoki mérkőzés. A hazai játékosok pályára lépését óriási hangorkán kísérte, miközben a pálya jelentős részét pénztárszalagok és konfetti eső borította be. A találkozót a vendégek kezdték jobban, Kovács Imre és Takács Dániel kosaraira Varga Dániel és Czibere tudott válaszolni (4.perc: 3-9). A negyed közepén előbb Vejinovic talált be, majd Vas Péter és Vejinovic tripláját követően átvette a vezetést a Kosársuli (6. perc: 11-10). A folytatásban is remekeltek a hazaiak, Vejinovic, Vas és Nyilas kosaraival tekintélyesnek számító, hét pontos (22-15) előnnyel zárták a nyitó játékrészt.

Nyilas perceivel folytatódott a kupadöntő, aki előbb egy triplával, majd egy gyönyörű ziccerrel köszönt be. Nem adta fel a DEAC, Vas Viktor beállása után két perc alatt dobott hat pontja újra szorossá tette a találkozót (16.perc: 29-27). Ezzel egyidőben nehéz helyzetbe került a Kosársuli, hiszen egyik meghatározó játékosuk, Varga Dániel begyűjtötte negyedik személyiét, így Elek András kénytelen volt lecserélni. 29-29-nél időt is kért a hazaiak mestere, fiait azonban ez sem lendítette át a holtponton, a nagyszünet előtt a cívisvárosiaknak állt a zászló.

Szünet után a négy faulttal játszó Varga vitte a hátán a hazaiakat, akik egy pontra feljöttek (24.perc: 40-41). Egyre nagyobb volt a feszültség, amit a sötétmezes vendégek bírtak jobban, ráadásul a Kosársuli a lepattanókhoz sem tudott hozzáférni. A bajt tetézte, hogy a 28. percben a vendégek legveszélyesebb emberét, Nagy Botondot igen jól semlegesítő hazai irányító, Vejinovic kipontozódott. 44-49-et mutatott az eredményjelző az utolsó periódus előtt, ami Erdei hárompontosával indult. Ezután Vas Péter két duplájával négyre csökkent a differencia (32.perc: 48-52). A folytatásban görcsösen, erölködve játszott az irányítóját elvesztő Kosársuli és a hazai dobásokból szinte semmi nem ment be. Ezt kihasználva a kevesebbet hibázó Debrecen tovább növelte vezetését (37.perc: 52-59), sőt a Nagy-testvérek egy-egy 9 méteres hármasával az 54-65-re elhúztak. Az utolsó két perc már lényeges változást nem hozott, a hazai szurkolótábor döbbent csendben figyelte, hogy végül a debreceniek 15 pontos győzelemet aratva megérdemelten szerezték meg a kupagyőzelmet és egyben megszakították a Vásárhelyi Kosársuli 14 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatát.

A Hepp Kupa döntőjében:

Vásárhelyi Kosársuli SE – Debreceni EAC 56-71 (22-15, 11-22, 11-12, 12-22)
Hódmezővásárhely, 900 néző. Vezette: Gorka Sz., Minár L., Varga Z.
Vásárhely: Vejinovic 7/3, Czibere 5, Vas P. 16/6, Varga 13, Genal. Csere: Nyilas 8/3, Gruda, Kelemen 2, Rostás I. 5, Mócsai. Edzők: Elek András és Utasi Gábor.
Debreceni EAC: Nagy Botond 12/12, Nagy Benedek 12/3, Kaluha, Kovács I. 8, Takács D. 12. Csere: Fannar, Pék 6/6, Vas V. 9, Andrássy 2, Erdei 7/3, Szarka 3/3, Kiss L. Edző: Nagy Ágoston.

Elek András: „Egyértelműen a jobbik csapat győzött. Sajnos csődöt mondtunk a lepattanók megszerzésében és a dobásaink sem sikerültek.”

Nagy Ágoston: „Jól ismerjük a vásárhelyi csapatot és most is igyekeztünk feltérképezni az együttes erényeit. Tudtuk azt, hogy kik azok a játékosok, akikre a támadásbefejezések épülnek és rájuk nagyon odafigyeltünk. Védekezésünk eredményességét jól mutatja, hogy az a Vásárhely, amely hazai pályán száz pont közeli dobóteljesítményt szokott hozni, most csak 56 pontig jutott, tehát véleményem szerint a kiváló védekezésünkkel sikerült nyernünk és elhódítani a Hepp Kupát, aminek nagyon örülünk.”

A döntőt követően Farkas Zoltán, az MKOSZ versenybizottsági elnöke adta át a kupát, valamint az érmeket a győzteseknek és a helyezetteknek. Rövid értékelésében kiemelte, hogy a két elődöntő és a döntő is remek szinvonalú összecsapást hozott. Az izgalmas mérkőzések és a vásárhelyieket dícsérő kiváló rendezés, valamint a közönség nagyfokú érdeklődése egyaránt méltó volt a Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa hagyományaihoz.

A díjátadás után Nagy Botond, a kupagyőztes DEAC csapatkapitánya az alábbiakat mondta el portálunknak: “Pályafutásom eddigi legnagyobb sikere ez a kupagyőzelem, így nagyon boldog vagyok. Az egyetemek közötti bajnokságban már sikerült ugyan kupákat nyerni, de ez egészen más kategória, különösen azért, hogy a hónapok óta veretlen vásárhelyiek otthonában sikerült a kupagyőzelem. Remélem a bajnokságban, Debrecenben is sikerült legyőznünk a vásárhelyieket, hiszen a csapatunk és a klubvezetés célja is az, hogy mielőbb felkerüljünk az NB I/A osztályba.”

Előző sztori

A Fool Moon is indul a Dal 2015 elődöntőjében + DAL

Következő sztori

Női futball: bronzérmet hozott a SZAK a Dunapentele Kupáról + FOTÓK