Közélet

Jogerősen elítélték a szentesi hajléktalant bántalmazó fiatalokat

Jogerősen elítélték a szentesi hajléktalant bántalmazó fiatalokat

2015. január 8., csütörtök
Jogerősen elítélték a szentesi hajléktalant bántalmazó fiatalokat

Jogerősen egy év két hónap és nyolc év közötti szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a négy tizenéves fiút, aki 2012 nyarán súlyosan bántalmazott egy hajléktalant Szentesen.

A táblabíróság az elsőrendű vádlottat különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és közösség tagja elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért nyolc év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A másod- és a harmadrendű vádlottat felbujtói minőségben találták bűnösnek, az egyiküknek nyolc évet a fiatalkorúak börtönében, a másikuknak hat évet a fiatalkorúak fogházában kell töltenie. A negyedrendű vádlott bűnösségét a bíróság felbujtóként elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettében állapította meg, ő ezért egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kapott. Az akkor 16 és 17 éves vádlottak közül ketten 2012. június 24-én Szentesen egy ismerősüknél italoztak, három-három deciliternyi pálinkát fogyasztottak, majd megkeresték társaikat, és elhatározták, hogy megvernek egy hajléktalant a szentesi liget melletti erdős területen. A romos épületbe belépve az elsőrendű vádlott bántalmazta a férfit egy fakaróval, miközben két társa világított a telefonjával. A sértett ekkor felkelt, amitől a vádlottak megijedtek, és elfutottak. A negyedrendű vádlott ezután hazament. A másodrendű vádlott felvetette társának, hogy a sértett hallhatta a nevét, ezért meg kell ölni. Magukhoz vettek egy házilag készített bozótvágó kést, hogy azzal végezzenek vele. A másodrendű vádlott vágási és szúrási technikákat mutatott a hajléktalant korábban bántalmazó társának, és azt mondta neki, hogy az életlen bozótvágókéssel a férfit a nyakán vagy a gyomrán kell eltalálnia. Az elsőrendű vádlott bement az épületbe, de nem bántotta a férfit, és a félelme miatt legalább ötször ki is jött a házból. Társai azonban meggyőzték, hogy visszatérjen, ekkor bement az épületbe, és a bozótvágó késsel legalább tízszer lesújtott a földön fekvő férfi fejére, ezektől a hajléktalan súlyos sérüléseket szenvedett. A másod- és a harmadrendű vádlott másnap visszatért a még mindig a romos épületben fekvő sértetthez, akihez a fejsebét látva végül egyikük mentőt hívott. A férfit kórházba vitték, ahol megműtötték. A szakértői vélemény szerint a támadás következtében a hajléktalan közvetett életveszélyes állapotba került, kezelés nélkül meg is halhatott volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.