Közélet

Jakab István: Az EKÁER a magyar gazdát védi és fehéríti a gazdaságot! + FOTÓK

Jakab István: Az EKÁER a magyar gazdát védi és fehéríti a gazdaságot! + FOTÓK

2015. január 14., szerda
Jakab István: Az EKÁER a magyar gazdát védi és fehéríti a gazdaságot! + FOTÓK
nak_konf10_kf

A becsületes magyar gazdák és kereskedők védelmét szolgálja az EKÁER – jelentette ki Jakab István. A MAGOSZ elnöke úgy értékelte, hogy a gazdaság kifehérítésén túl az orosz embargó miatt az uniós piacokat elárasztó dömpingárutól is védeni kell a hazai termelőket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamra Csongrád Megyei Szervezete szakmai fórumot rendezett a megyeházán a január elsején életbe lépett Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerről (EKÁER), továbbá a zöldség-, gyümölcstermelők helyzetéről. A jogszabály értelmében ez évtől kizárólag EKÁER-szám birtokában lehet bejelentési kötelezettség alá eső termék közúti szállítást végezni. A bejelentést a NAV-nál kell megtenni, s érdemes tudni, hogy a kapott EKÁER-szám a konkrétan szállítandó árura vonatkozik és 15 napig érvényes. A rendszer felháborodást keltett a gazdákban, illetve sokan azzal sincsenek tisztában, hogy mikor kötelező, illetve mely esetekben nem szükséges EKÁER bejelentést tenni. „Az EKÁER rendszer lényege az, hogy Magyarországon a közúti áruszállítás rendszerében történő árumozgatás csak regisztrált módon történjen. Cél, hogy hazánk területére ne kerülhessen be egyetlen kilogramm áru sem úgy, hogy nincs regisztrálva. Ez a piac kifehérítését jelenti, illetve a becsületes termelők és kereskedők védelmét” – jelentette ki

Jakab István

, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke az EKÁER-ről rendezett szakmai fórumon. Az új rendszer másik célkitűzése, hogy az eddig jelentős nagyságrendű áfacsalásokat is visszaszorítsák. Jakab István rámutatott, a gazdaság kifehérítésével a nemzetgazdaság is nagyobb bevételhez fog jutni.

A MAGOSZ-elnök emlékeztetett, az EKÁER bevezetése egy folyamat része: elsőként az áruházláncokat bekötötték a NAV-hoz, ezt követően az e-útdíjrendszert vezették be, mely lehetővé teszi, hogy a járművek mozgása követhető, míg az EKÁER-en keresztül már az is tudhatót, hogy mit és hova szállítanak. „Mindez azért fontos, mert úgy néz ki, hogy az orosz embargóval még sokáig számolnunk kell. Igaz, hogy viszonylag kis mennyiségű az Oroszország felé irányuló exportunk, de az Európai Unió tagállamai esetében ez jelentős. Ezt az árutömeget továbbra is megtermelik, és ez most az uniós piacot dömpingáron árasztja el, ezért fontos, hogy a magyar termelők érdekében intézkedéseket hozzon Magyarország” – magyarázta. Jakab István szerint tarthatatlan, hogy például egy Lengyelországban burgonyával megrakott kamion befut egy gazda raktárába és a nagybani piacon, az útszéli árusoknál vagy kereskedőknél köt ki, ami a magyar gazdákat hozza hátrányos helyzetbe. „A zöldség-gyümölcs ágazatban minden termékkör esetében átlagosan 40% valamilyen fekete piaci csatornán keresztül értékesül” – erről már Fodor Zoltán, a NAK kertészeti csoportvezetője nyilatkozott portálunknak. Hozzátette, a nagymértékű áfacsalások elsősorban az importtermékeknél, a fiktív exportnál jelenik meg. Az EKÁER ezeket a kapukat próbálja bezárni, mely a termelőknek óriási károkat okoz. Fodor Zoltán elmondta, azok az importtermékek, melyek után nem fizették be az áfát letörik az árakat, s így a magyar gazdákat teszik tönkre. „Üdvözlendő a kormányzat célja az EKÁER bevezetésével, az más kérdés, hogy a részletszabályozásban szükségesek finomítások, illetve részletes tájékoztatást kell nyújtani az érintetteknek” – fűzte hozzá. Kispál Ferenctől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Csongrád Megyei Szervezetének elnökétől megtudtuk, hogy megyénkben több mint 26 500 termelő van, közülük 9 000 kertészettel foglalkozik. „AZ EKÁER sokakat felháborított, de sok esetben olyanok kerestek fel bennünket, akik nem voltak kellőképpen tájékozottak. Nem tudták például, hogy a kompenzációs feláras őstermelőkre nem vonatkozik a szabályozás, de akkor sem kell EKÁER-számot kérni, ha az adott terméket két belföldi cím között mozgatják” – tette hozzá. Kispál Ferenc, a NAK Csongrád Megyei Szervezetének elnöke arról is tájékoztatott, hogy a NAK egy interneten keresztül elérhető programot is készít, melybe a gazda bejelentkezve különböző alapkérdésekre válaszolva megtudhatja, hogy rá vajon vonatkozik-e az EKÁER bejelentési kötelezettség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.