Hétvégi programajánló: CsakAzértIs!Buli, Kulka János estje, Drum & Bass

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ih csakazértis

Ismét hétvége, ismét változatos programok a Napfény városában: akadálymentes zenés-táncos mulatság, Kulka János jótékonysági estje, Neurophunked drum & bass buli.

2015-ben első alkalommal rendeznek akadálymentes zenés, táncos mulatságot az IH Rendezvényközpontban 18 órától. “Kerekesszékben ülsz? Szájról olvasol? Fehér bottal jársz, esetleg vakvezető kutyával jönnél? Nem jelenthet gondot! Ép és egészséges, sőt, bátor és nyitott vagy, és kipróbálnád, milyen azoknak, akik nem tudnak csak úgy, könnyedén besétálni egy klubba? Itt a lehetőség! Vagy csak egy önfeledt évnyitó bulit keresel? Megtaláltad! Belépéskor válassz kihívást és próbáld ki, milyen érzés kerekesszékben ülve, vagy éppen vaksötétben bulizni. Cserébe mi egy welcome drinkkel segítünk, hogy oldott legyen a hangulatod! A buli, hasonlóan a korábbiakhoz, ezúttal is batyus rendezvény lesz, úgyhogy hozz nyugodtan sütit, pogácsát, üdítőt, vagy bármit, amit szeretnél, főleg, ha te készítetted!” – invitálnak a szervezők.

kulka janos

Kulka János a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány javára rendezett estje várja az érdeklődőket az IH Rendezvényközpontban 19 órától. “Kulkának nagyon jól áll a sanzon műfaja, mert nem pusztán sanzonosan énekel. Történeteket mesél, embereket és helyzeteket jelenít meg, színházat teremt e zenével és a prózai betétekkel. Az est egy helyzetjelentés arról, hol tart Kulka János saját magával. Arról beszél, ami van – akár Kulka Jánossal, akár a világgal. A dalok magukért beszélnek, de plusz jelentést kapnak azáltal, hogy eléjük, közéjük kerülnek gondolatok, érzések – ami lehet akár csak két mondat vagy négy sor egy versből” – áll a rendezvény ajánlójában.

A Technoid Community szórakoztatja a bulizni vágyókat a Neurophunked 023 Launch Party-val a Rongy Kocsmában 22 órától. “A 2015-ös év első szegedi Drum & Bass buliján a Technoid Community mix sorozatának 23. epizódja mutakozik be. A sorozat 2007-ben debütált, célja a helyi szcéna naprakészen tartása volt. Ezt a célt azonban gyorsan túlnőtte, hamarosan több nemzetközi oldal is felfigyelt rá. A mix különlegessége az, hogy azon kevés Drum & Bass szelekciók egyike, amiben harmonikusan követik egymást a zeneszámok, egy történetet mesélve el a hallgatóságnak.”

Folyamatos kiállítások, programok:

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A Somogyi-könyvtár Helyismereti gyűjteménye több ezer szegedi képeslapot őriz a 19. század végétől napjainkig. A századfordulón egyre népszerűbbé váló képes levelezőlapoknak már megjelenésükkor sem pusztán üdvözletküldés volt a funkciójuk: utazók osztották meg élményeiket ismerőseikkel messzi tájak, városok, épületek vagy éppen művészi alkotások képeivel. A kiállításon szereplő, főként várostörténeti vonatkozású példányok segítik felidézni a mára elfeledett városképet, életre keltve a régi Szeged hangulatát. A kiállítás január 28-ig látogatható.

somogyi_borbelyA Mesterségek dicsérete – A borbélysebésztől a hajszobrászig című kiállításával a borbély és fodrászszakmáról emlékezik meg január 28-ig a Somogyi könyvtár. A Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös tárlatsorozata egy-egy helyi hagyományokkal is rendelkező mesterség könyves emlékeit, ábrázolásait mutatja be. 2014-ben a borbély, illetve fodrász szakma kerül terítékre. A bemutatott könyvek és folyóiratok tanúsága szerint a hajdanvolt borbélyok még a sebgyógyításban, érvágásban és foghúzásban is jártasak voltak. A közelebbi múlt mesterei már csak szépségápolással foglalkoztak: borotváltak, hajat vágtak és bodorítottak. A Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjteményéből válogatott fotókon múlt századi szegedi üzleteket láthatunk, köztük Cserzy Mihályét is. A borbélymesterből lett író apró képeiben, rövid tárcaszerű elbeszéléseiben a Tisza-vidéki népéletet örökítette meg. A dokumentumok papírvilágát a Babik Barna magángyűjteményéből berendezett falusi borbélyműhely kelti életre. A nagy, dupla tükrös szekrény polcain ott sorakoznak az ívesre kopott pamacsok, fénylő borotvák, a csillogóra kikoptatott ollók, a púderes edénykék, és a parfümszórókkal még a messzi városi elegancia is átlibben az egyszerű műhelyen. A tekintélyes karfás forgós székekről nem nehéz elképzelni, hogy aki nagy szusszanással beleült, és a csillogó tükörben szemrevételezhette csinosodását, az egy időre a világ közepén érezhette magát; lesték mosolyát, a kellem íratlan szabályai szerint dicsérték küllemét, és közben a borbélymester kedélyes előadásában még a világ sorában is kellő eligazodást kaphatott. Ide érdemes volt betérni. S érdemes most is.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Default thumbnail
Előző sztori

Hétfőtől folytatódik az ivóvízhálózat tisztítása a Baktói kiskertekben

Default thumbnail
Következő sztori

BM: a belgiumi terrorellenes akció miatt fokozottabb biztonsági intézkedéseket rendeltek el

Legutóbbi hasonló cikkek