Benyújtanák a számlát a belvárosiak a Szegedi Városkép Kft.-nek

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

borfesztival_elso_nap22_gs

Élhetetlenné teszi a belvárosi lakosok mindennapjait a szórakozóhelyek rapszodikus nyitvatartási ideje – hangzott el a városrészben meghirdetett fórumon. A helyiek szerint az önkormányzatnak el kellene döntenie, hogy lakónegyedként vagy vigadónegyedként kezeli a város patinás részét, a vendéglátók azonban a törvényes működés mellett a vendégek érdekeit is néznék.

Lakossági fórumot hirdettek a belvárosban élők számára szerda délután. Makovi Mária, az Élhető és Lakható Belvárosért Mozgalom vezetője kezdeményezésére Szondi Ildikó (MSZP), a városrész önkormányzati képviselője a Reök-palota pinceszintjén hozta össze közös párbeszédre az itt élő embereket a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a közterületfelügyelet és az önkormányzat képviselőivel. Nem volt meglepő, hogy az itt élők nagyrészt a pezsgő éjszakai életre és a hangos vendéglátóhelyekre panaszkodtak, gyakoribb ellenőrzéseket és erélyesebb fellépést kértek a rendőrségtől.

A Kárász utcai McDonald’s éjszakai találkozóhely

“Az éjjel-nappalivá vált McDonald’s-nak is köszönhetően a Kárász utca és a Kölcsey utca kereszteződése a helyi szórakozóhelyeken lerészegedett fiatalok találkozóhelye lett. Nem csak a hangzavar, de másnap a szemetes utcák is jelzik, hogy itt jártak” – panaszolta a fórumon a Kölcsey utcában élő Zalai Tünde. Hozzátette, annak ellenére, hogy utcájuk sétáló utcának minősül, oda autóval is behajtanak és órákon keresztül parkolnak bizonyos emberek. Panaszkodott továbbá arra is, hogy a helyi vendéglátósok a kiírtnál tovább nyitva tartanak, gyakran éjjel 1-2-kor hangoskodásra ébrednek. “A szűk, sikátor-szerű utcák rendkívül jól vezetik a hangot, ráadásul a pincehelyiségek falai tovább rezonáltatják a dübörgést. Egyszerűen nem való ilyen városrészben ekkora éjszakai élet” – magyarázta a lakó.

belvaros02_gs

Kránitz Katalin az Attila utcában lakik, elmondása szerint az ott élők a lakóház alján üzemelő Jeges Presszó éjféli nyitva tartási idejét nehezményezik. A zenegépből késő éjszakáig szól a muzsika, gyakran éjjel kettőkor is nagy a környéken a jövés-menés. Mint mondták, ideje lenne a városnak eldönteni, hogy lakónegyedként vagy vigadónegyedként tekintenek a város patinás részére.

Kábítószeres menedékek a város szívében

Beck Gábor a Civil Városi Unió nevében is idézte szavait a hallgatósághoz. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a város legnagyobb főtere, a Széchenyi tér egy nyílt kocsmává vált az utóbbi évek során, a Szeged főutcájaként hirdetett Tisza partja pedig italozó csoportok mocskával telik meg minden hétvégén. Németh János úgy egészítette ki gondolatait: a kevés pénzből gazdálkodó fiatalságot sem lehet mindenért felelősségre vonni, a legfőbb probléma, hogy megszűnt minden kulturált szórakozóhely a számukra. A régi Rock Klubbot felhozva példaként olyan közösségi helyek és klubok kialakítását sürgette, amely végre befogadja őket és nem csupán a költőpénzüket akarja kiszipolyozni a zsebükből.

A belváros bizonyos pontjai esténként hajléktalanok és kábítószeresek találkozóhelyeivé váltak – folytatta. Példaként a Dugonics téri Tesco bevásárlóközpont előtti részt hozta fel, ahol esténként nem csak a vásárlókat, de sokszor az ott dolgozókat is zaklatják a kéregetők, sokszor szinte tettlegességig fajul a rámenősségük. A Nemes Takács utcában élők régi problémája továbbá a lakóházak közötti udvar, amely éjszakánként italozók és kábítószerezők törzshelyévé vált – Németh János szerint rendszeresen szednek össze a lakók tűket és üvegeket az éjszaka ott időzők nyomán. A rendőrség helyszínen tartózkodó képviselőitől gyakoribb és hatékonyabb fellépést kért a problémás helyszíneken, hogy elszoktassák onnan a kétes alakokat.

hajlektalan_rendor02_gs

ToiToi és lacikonyha az Europa Nostra-díjas Klauzál téren

“Az elmúlt években a Széchenyi téri rendezvények beszivárogtak a Kárász utcára is, így megélhettük, hogy az Europa Nostra-díjas Klauzál tér ToiToi vécéknek és lacikonyhás sütödéknek adott helyet. Szégyellheti magát a városkép Kft., hogy ennyire kell nekik a pénz” – panaszolta a fórumon Vargáné Ildikó. Az Acapella cukrászda felett lakó hölgy szerint nem csak a zaj miatt okoz gondot a térre költöztetett sokadalom, de a kitelepült sütödék és kovácsműhelyek miatt ki sem tudják nyitni ilyenkor az ablakot. Ha megteszik, úgy az egész lakásban szétterjed a felszálló füst és por. “Összeszámolhatnánk, hogy mennyibe került a függönyök és bútorok kimosása, vagy másoknak a hotelban eltöltött, békés éjszaka ezeken a napokon, majd elküldhetnénk a számlát a Szegedi Városkép Kft-nek” – vetette fel az ötletet, amit sokan helyeseltek. Többek szerint a nyári fesztiválokat szét kellene szórni a város különböző pontjain, hogy ezzel is tehermentesíthessék a belvárosban élőket.

Szabó László korábbi önkormányzati képviselő családjával érkezett a fórumra. Mint mondta, 12 évvel ezelőtt ő maga kezdeményezte a parkőr rendszer kialakítását, mellyel a közterületek rendjét őrizték volna meg. “A Roosevelt téren van Szeged egyik legszebb játszótere, melyet éjszakánként sajnos italozók foglalnak el. Üvöltöznek, törnek-zúznak, Juhász Gyula szobrát pedig céltáblának használják a sörösüvegekkel” – mondta el. A partfal-rekonstrukció miatt szintén áldatlan állapotok uralkodnak a téren, ráadásul a szomszédjukban már vasárnap reggel hét órakor légkalapáccsal dolgoznak. Mindezt a 100 ezer forintos IKV-s bérleményben kell megélniük, melynek állapota szintén nem méltó a bérleti díj szintjéhez. Az IKV-tól nem érkezett képviselő a fórumra, Szondi Ildikó ígérete szerint március 5-én kimondottan ebben a témában hirdetnek ismét fórumot.

A rendőr sem kísérgetheti a fiatalokat a buliba

A panaszok végeztével a másik oldal is megszólalt: a vendéglátósokat Farkas Árpád, a Kárász utcai Corso Café tulajdonosa képviselte, aki elmondása szerint törekszik a békés párbeszédre a lakosokkal, figyeli igényeiket. Két problémás estét említett, ezek egyike a kajak-kenu világbajnokság záróünnepélye, amikor a hazai csapatot látták vendégül, a különleges alkalomkor pedig egy kicsit tovább voltak nyitva a megszokottnál. Több mint másfél évtizedes működésük alatt mindig is az “élni és élni hagyni” elvét tartották szem előtt, valamint igyekeztek méltóak lenni a hely szelleméhez, amely már az ötvenes években is hasonló profilú kávéháznak adott otthont.

utcazenesz_fesztival_08_ia

Baranyi József, a McDonald’s képviselője szerint a gyorsétteremlánc minden előírást betartott, az utcán tömörülő, hangoskodó fiatalokkal azonban nem tudnak mit kezdeni. A bent szolgálatot teljesítő biztonsági őr hatásköre az épületen belülre vonatkozik, így nincs joga rendet tenni a szomszédos utcában. A szemetet is összeszedik a bolt közvetlen közelében, másutt azonban már nincs lehetőségük erre.

Moldován Zsolt törzszászlós szerint a rendőrség egy helyen felléphet, ez nem jelenti azonban azt, hogy a figyelmeztetésben részesített, vagy megbírságolt személyek később máshol nem folytatják a randalírozást. A fiatalok sokszor két szórakozóhely között a Kárász utcán elhaladva hangoskodnak, a rendőrnek nem áll módjában elkísérni őket az utcán, és minden alkalommal rászólni, ha átlép egy zajszintet. Lehetőségeik szerint jelen vannak a város minden fontosabb pontján, ezen fórumok pedig sokat segítenek a munkájukban, hiszen így a lakosok tájékoztatásai, igényei szerint figyelhetnek kiemeltebben egy-egy területre.

Előző sztori

Januárban is szavazzon Botka Lászlóra!

Következő sztori

Szegediek videója népszerűsíti a Kultúrházak Éjjel-Nappalt + VIDEÓ