/

Az esküvők is követik a divat alakulását + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

eskuvokiallitas2015_mj 074

Minden kislány előre megtervezi a nagy napot. Kezdetben babáikat öltöztetik be menyasszonynak, hogy Ken oltárhoz vezesse őket, vagy ők maguk az anyukájuktól kölcsönvett “szép ruhába” bújva állnak tükör elé a függöny szélét használva fátyolnak. Felnőtt fejjel minden esküvős játék valósággá válhat.

A menyasszonynak már attól fogva fenekestül felfordul az élete, hogy igennel válaszol az eljegyzési gyűrűre. Forró drót a családnak, barátnőknek: “Férjhez megyek!”. Később élesen hasít a felismerés, milyen sok szervezési munkát igényel egy pompás esküvő, a ceremónia pontos időpontjának kitűzésétől kezdve a ruha kiválasztásán át, egészen a tökéletes fotós lefixálásáig szinte minden teendő a házasulandókra hárul. Szegeden, az Ifjúsági Ház már tizedik alkalommal igyekszik irányt mutatni a partiszervezők és szalonok útvesztőjében, hogy a nagy nap valóban az ara elképzeléseinek megfelelően történjen és ne az anyós erőszakos akarata érvényesüljön.

Ahogyan a ruhák, úgy a dekorációk is követik a divatot

A kétemeletes kiállítás egy óriási menyasszonyi-csodaország, aminek megyéit egy-egy szalon adja. Nem csoda hát, hogy a fiatal párok és az édesanyjukkal érkező lányok alig tudnak betelni a fehéren csillogó ruhák és uszályok, a díszes tortacsodák, valamint az elegáns asztali terítékek látványától. Nem lehetett két egyforma dekorációt, két ugyan olyan meghívót találni a kínálatban.

Az emeleti színpad melletti asztalnál mintha Alice készülődött volna teához Csodaországban, színes terítékkel készült a szegedi Anita virágüzlet. Nagy Péter, az üzlet fődekoratőre elárulta, letisztult, a klasszikus fehér esküvőtől elrugaszkodottabb díszítést álmodtak az asztalra, ahol a cup cake aprósütemények formája és színvilága tükröződik a dekorációként használt virágokon. “A trend az alap fehér és a krém színek kombinációja, ez tulajdonképpen örök divat. Néhány éve betört a köztudatba az úgynevezett candy-esküvő, amit kristályokkal, csillogó elemekkel lehet tovább bolondítani, ezekkel kicsit elegánsabb vonalra terelhető a díszítés” – avatott be a részletekbe. Ahogyan az öltözködésben, a kiegészítőkben, úgy az esküvői dekoráció is követi a divatdiktátorokat, évről évre előfordulnak apróbb újítások. Fény derült arra, amit már régóta sejtünk: a férfiak többsége bizony nem foglalkozik az olyan apróságokkal, mint a szalvétahajtás, vagy hogy milyen színű legyen az asztalfutó. Az esküvőszervezésben az egyetlen, ami örök, hogy mindig a menyasszony tartja kézben a részleteket.

eskuvokiallitas2015_mj 022

“Nem véletlenül fordítottam meg egy-egy próbababát és mutatom a ruhák hátát. A 2015-ös év nagy újítása ugyanis, hogy a ruhák hátát díszítik, ami indokolt, hiszen a szertartáson és a házasságkötő teremben a vendégek hátulról látják a menyasszonyt” – ezt már Héjja Zsoltné, az Aphrodite Szalon tulajdonosa mesélte. Míg sokáig a váll nélküli és ujjatlan darabok forogtak a menyasszonyok körében, addig manapság a vállpántos, rövid ujjú darabokat is szívesen választják a hölgyek. Az üzlet tulajdonosa rávilágított arra is, legalább húsz éve két szín uralja az esküvői szalonok kirakatait, ezek pedig a pezsgő árnyalatai és a klasszikus fehér. Az olyan merész variációk, mint a bordó vagy fekete csak kiegészítőként jelennek meg az esküvői ruhakölteményeken, például csipkén, esetleg szalagként. Egy szép, díszes öv akár a legegyszerűbb fazont is feldobja, mintegy ékszerként funkcionál a letisztult formán, s teszi azt egyedivé – hangsúlyozta. Bár még nem elterjedt gyakorlat, de a menyasszonyok egyre több esetben kérnek próbaidőpontot, ahol a szalon munkatársai nemcsak a tökéletes ruha kiválasztásában, hanem stílustanácsadásban is segítenek. Azt Héjja Zsoltné is elismeri, kevesen engedhetik meg maguknak, hogy menyasszonyi ruhát vásároljanak, ezért az arák gyakran inkább a 60 ezer és 150 ezer forint közötti kölcsönzési lehetőséget választják.

A természetes mosolynak ereje van

Talán a legnagyobb sürgés-forgás Sipos Kata fotográfus standja és a mellette helyet foglaló Arabella Lux ruhaszalon körül zajlott. A földszinti sarokban ugyanis a menyasszonyok ruhát próbálhattak, miközben a fotós megörökítette az öltözködés pillanatait, majd néhány beállított képet is készített a lányokról. Sipos Kata évek óta jár esküvőkre és lakodalmakba, valamint jegyesfotózást is csinál Csongrád megye-szerte, olykor a fővárosba és külföldre is hívták már. “Ha úgy kérnek fel a fotózásra, akkor egész nap a párral vagyok, az öltözködéstől kezdve a sminkelésen át a lakodalmi buliig ott vagyok. Sok pártól kaptam olyan visszajelzést, hogy a fotókat nézegetve találtak egy-egy olyan pillanatot, amire a nagy izgalom miatt már nem is emlékeztek.” A fiatal fotós úgy látja, az esküvői fotózás sokat változott az elmúlt évtizedben. Dokumentálás, steril műhelykörülmények helyett művészi vonal jelent meg a műfajban, ma már mindenki erre törekszik.

Az IH-ban rendezett menyegző és esküvői kiállítás a vasárnapi nap folyamán is megtekinthető lesz 10 óra és 18 óra között.

no images were found

Előző sztori

Embercsempészés bűntette miatt ítélt a Szegedi Járásbíróság

Következő sztori

Megdőlt a melegrekord, csaknem 20 fok volt Fertőrákoson