Közélet

A szegedi ELI kapta a „2014. év vagyonkezelője” díjat

A szegedi ELI kapta a „2014. év vagyonkezelője” díjat

2015. január 23., péntek
A szegedi ELI kapta a „2014. év vagyonkezelője” díjat
lehrner_lorant_elihu

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a „2014. év vagyonkezelője” díjat adományozta az ELI-HU Nonprofit Kft. részére. A díjat Lehrner Lóránt az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ünnepélyes keretek között vehette át. Az ELI-HU Nonprofit Kft. - az ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt I. üteme keretében közel 37 milliárd forint összegű beruházást valósít meg.

Az ELI az első, nagyteljesítményű lézereken alapuló nagy civil kutatói létesítmény, amely európai együttműködéssel és a nemzetközi tudományos közösség részvételével jön létre. Az ELI kiemelt fontosságú Európa és Magyarország tudományos versenyképessége szempontjából. A lézeres kutatóközpont várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé. Az ELI-ALPS kutatási program befogadására szolgáló épületegyüttes az ELI-HU Nonprofit Kft. vagyonkezelésében lévő, több mint 16 hektáros területen épül és a Kutatóközpont a beruházás befejezését követően állami tulajdonba kerül.

Az ELI-ről:

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben előállított lézerimpulzusok és ezeken alapuló további fényforrások a nemzetközi tudományos közösség rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézményei közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb és egyúttal időben legrövidebb impulzusával. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.