A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A megszálló cseh katonaság 96 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek ma Balassagyarmaton. A harcok eredményeként a Nógrád megyei város Magyarország része maradt. A település az Országgyűléstől 2005-ben kapta meg hivatalosan a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet.

Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta: az emléknap reggelén az 1919-es hősök sírjánál tartanak tiszteletadást a városi temetőben, majd a MÁV emléktáblánál koszorúznak az emlékezők a vasútállomáson. A városháza dísztermében Civitas Fortissima vetélkedőt szerveznek. Ezen a napon tartja ünnepi ülését a képviselő-testület, amelyen átadják a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat. A központi ünnepi műsor a Civitas Fortissima téren lesz a Városi Egyesített Kórus közreműködésével.

A kísérő rendezvények között már kedden megrendezték a III. Bátrak Futását, szerdán felavatták a Hősök terén a felújított 16-os Honvéd szobrot. A városházán pedig Gere József helytörténész A 16-os Honvéd emlékmű megpróbáltatásai és a történelem címmel tartott előadást. Ma nyitják meg a Huszár házban kialakított új Civitas Fortissima Múzeumot, a Madách Filmszínházban kétóránként vetítik le A legbátrabb város című filmet, és bemutatják a Balassagyarmat dalai CD-t is. Az évfordulón Balassagyarmaton tartja kihelyezett ülését a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése.

A Civitas Fortissima és előzményei címmel Fráter Olivér történész tart előadást a városházán, a napot pedig a Lombos El Marci & Juhász Attila Jazz Quartet koncertje zárja a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. 1919. január 15-én csehszlovák katonák több ponton átlépték az Ipoly folyót, elfoglalták a vasútvonalat, és bevonultak a határ menti Balassagyarmatra. A cél az volt, hogy még délebbre tolják az 1918-as belgrádi szerződésben megállapított demarkációs vonalat. Két hétig vasutasok, tisztségviselők, rendőrök, polgárok és diákok harcoltak a városért, a harcokban tíz ember meghalt. 1919. január 29-én Balassagyarmat felszabadult.

Előző sztori

Szegediek videója népszerűsíti a Kultúrházak Éjjel-Nappalt + VIDEÓ

Következő sztori

Üllési baleset szemtanúit keresi a rendőrség