A doni hősökre emlékeztek a Szabad emlékezés szobránál + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

doni_aldozatokra_emlekezes_koszoruzas71_gs

Hősként kell tisztelnünk azokat, akik ott voltak a Donnál, mert mindegyikük vállalta, ami ráméretett – fogalmazott Kakas Béla megyei közgyűlési elnök a megyeháznál tartott megemlékezésen.

A Don-kanyarból közel 150 ezer honfitársunk, köztük 20 ezer Csongrád megyei katona nem tért vissza szeretteihez, örökre orosz földben nyugszanak – emlékeztetett Kakas Béla közgyűlési elnök a Rákóczi téri megemlékezésen. Hozzátette, hat évvel ezelőtt Kligl Sándor Háború című szobrával régi adósságot törlesztett az utókor, hiszen a Csongrád megyei doni hősöknek addig nem volt méltó emlékhelye. Az akkori közgyűlési elnök, Magyar Anna kezdeményezésére azonban immár van hol emlékezni az áldozatokra.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Kakas Béla szólt arról is, hogy Kligl alkotása nem csupán az emlékezést szolgálja, hiszen ahányszor elmegyünk mellette, annyiféle különböző gondolatot indíthat el bennünk a szobor. „Ezeknek a gondolatoknak bármilyen sokfélék is, egy közös eredője van: a háború okozta értelmetlen emberáldozat, és az ezzel kapcsolatos felelősségérzet. Ez a mű, a lelkiismeretünket tartja ébren, mert arra int, hogy tégy meg mindent annak érdekében, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő. Ne fordulhasson elő, hogy hatalmi törekvések parancsszavára embermilliók fognak fegyvert és lesznek gyilkosai egymásnak, ismeretlenül” – hangsúlyozta a Szabad emlékezés szobránál.

A háború 4 728 fős szegedi emberveszteségéből 2 500 – 3 000 fő volt a doni áldozatok száma, akikre a világháború után, a szovjet uralom idején nem is lehetett emlékezni, hiszen a rendszer ezt nem tette lehetővé. Azok sem beszélhettek a történtekről, akik túlélték a katasztrófát, és ahogy Kakas Béla rámutatott, elmaradt az egész világháborús szerepvállalásunkkal kapcsolatos szembenézés is. „Meggyőződésem, hogy ezeket a magyar katonákat, akik ott voltak a Donnál, akár odavesztek, akár hazahozta őket a példátlan akaraterő és életösztön, hősként kell tisztelnünk, mert mindegyikük vállalta, ami ráméretett” – fogalmazott a közgyűlési elnök, hozzátéve, hogy a ma élők feladata, hogy szeretettel megemlékezzenek azokról, akik a Don-kanyarnál életüket áldozták.

A 150 ezer magyar áldozatra Bujdosó Ágnes Don-kanyar című versével Horváth István színész-rendező, a Genéziusz Társulat vezetője emlékezett. A Csongrád Megyei Önkormányzat rendezvényén a doni hősök előtt tisztelegve koszorúkat helyeztek el Kligl Sándor szobránál, majd gyertyát gyújtottak a résztvevők. Összesen tizennyolc szervezet koszorúzott, többek között a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége nevében Fehérvári Tamás országos elnök, Juhász Tünde kormánymegbízott, továbbá a honvédség, a Professzorok Batthyány Köre és a POFOSZ helyi szervezete is.

no images were found

Előző sztori

A vasárnapi zárva tartást bírálja az ellenzék a Tescónál zajló elbocsátások miatt

Következő sztori

A hátországban élők is áldozatai voltak a doni katasztrófának – megemlékezés Dorozsmán + FOTÓK