Ünnepelt a Csongrád megyei mérnöktársadalom + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mernoki_kamara12_gs

Fennállásának negyedévszázados évfordulóját ünnepelte a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara, a jubileumi ülésen díjakat is kiosztottak.

Bodor Dezső, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnökének köszöntője után Nagy Sándor alpolgármester méltatta a jubileumát ünneplő kamara tagjait, s szólt arról, hogy egy város életében a műszaki fejlesztések és beruházások nagy jelentőséggel bírnak, ezért a mérnökök munkájára is nagy szükség van, illetve állandó kapcsolatban állnak a különböző mérnökszakmák képviselőivel.

A mérnök elsősorban tartást kap a kamarától – jelentette ki a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Barsiné Pataky Etelka. Emlékeztetett, hogy a mögöttünk álló negyed évszázadban a magyar mérnökség megszervezte szakmai önkormányzatát és ma is azon szakmák közé tartozik, melyek saját közigazgatással rendelkezik. A mérnöki kamara önerőből, költségvetési támogatás nélkül építette fel a magyar mérnökség legerősebb önkormányzatát, amely független és szervezett. Hozzátette, ennek felépítéséhez kellett egy erős egyéniség, akinek álmai is vannak és ereje is ahhoz, hogy megkezdett munkáját végigvigye, ezért köszönetet mondott az alapítónak, Hajtó Ödönnek. A kamara alapító elnöke a jubileumi ünnepségen. Mint elmondta, az alapításhoz bátorság is kellett, hiszen az egész társadalomban jelentős változások indultak el 25 évvel ezelőtt, amikor is nem sokat tudtak még a demokráciáról.

mernoki_kamara27_gs

Szabó Gábor, az SZTE rektora, a Magyar Mérnöki Kamara tiszteletbeli tagja arról beszélt, hogy a magyar társadalom egyik legnagyobb deficitje, hogy nem tudtak úgy kialakulni és megerősödni azok a civil szervezetek, amelyek hatni tudnak a politikára. A rektor úgy értékelte, hogy a politika semleges civilek – így a mérnöki kamara és tagjai is – azok, akik ez társadalmat tulajdonképpen ténylegesen vezetni tudnak. Megjegyezte, a műszaki értelmiséget csak akkor veszik észre a legtöbben, amikor valami nem működik megfelelően és szükség van a munkájukra. Juhász Tünde kormánymegbízott is arról beszélt, hogy el kell érni, hogy a mérnöki hivatás is megkapja azt a megbecsültséget, ami jár neki. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke ismertette a megye új feladatát, nevezetesen, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban területfejlesztési források elosztásában lesz szerepük.

Az ünnepségen alkotói díjat vehetett át Török József hidrogeológus mérnök és Tóbiás Zoltán okleveles gépészmérnök. Örökös tag címmel tüntették ki Vargáné Patkós Margit okleveles építőmérnököt, Harmat Péter építőmérnököt, Márkus Zoltán okleveles gépészmérnököt. Oklevelet vehetett Kováts Gábor okleveles építőmérnök és Medgyesi Pál építőmérnök, míg ajándéktárgyat ketten kaptak, Mészáros Antal, a CSOMIÉP ügyvezető igazgatója és Szolga András statikus mérnök.

no images were found

Előző sztori

Magyar Gripenek ismerkedő repülést hajtottak végre Észtország légterében

Következő sztori

Labdarúgás: megtapadna a dobogón tavasszal a Tápé