Írjon nekünk

Bulvár

Pezsgő, malac és lencse – a következő év szerencséjének zálogai + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

malac01_gs

A pezsgő és virsli az új esztendő köszöntésének elmaradhatatlan kellékei, míg sokan malacot és lencsét esznek, hogy gazdagok legyenek. A sertéshúsfogyasztás 25%-kal nő az év végén, míg az éves pezsgőmennyiség 80%-át ilyenkor fogyasztjuk.

Január elsején a hagyományok szerint szinte kötelező a malachús fogyasztása, hiszen kitúrja a szerencsét, ezen kívül a lencse és a bab is pénzt hoz a házhoz. Az óévbúcsúztató bulik megszokott kelléke a virsli is, míg a kedvelt ital a pezsgő. Sertéshúsra decemberben többet költenek a magyarok, ilyenkor a fogyasztás mintegy negyedével bővül, 2,5 kilogrammnyi sertéshúst fogyasztunk a 2 kilós átlag helyett. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a húsfogyasztás növekedése összefügg azzal, hogy karácsonykor nem hiányozhat a magyar családok asztaláról sem a töltött káposzta, sem a bőrös virsli, sem a malacsült. A vákuumcsomagolt kismalacokról mindenki döntse el, hogy szívesen megenné-e újévkor. A Friss húsdiszkontban 1799 forint kilója a bőrös malacnak, a Sparban 1990 forint, de bőven akad akciós csont nélküli sertéskaraj és sonka is az üzletláncok pultjain.

A virslikínálat is rendkívül széles, szinte lehetetlen felsorolni mennyi gyártó termékei közül válogathatunk, így csak egy-két példát ragadunk ki. A Pick kilójáért a Friss húsdiszkontban 999 forintot, a Tescoban 1190 forintot kérnek, de találunk a Picktől műbeleset és békebeli roppanósat is. Baromfi virsli már található az üzletekben 460 forintos kilónkénti áron, frankfurtit 539-ért vásárolhatunk egy kilóval, bár ennyiért csak az elnevezés frankfurti, a jó minőségű termékekért többet ennél jóval kell fizetnünk. A legdrágábbak kilós ára bőven meghaladja a 2000 forintot.

A hagyományok szerint minden szemes étel, tehát főleg a lencse, de a bab, rizs, köles is olyan, mint az aprópénz, így a szokásokban ez a szerencsét, a gazdagságot jelképezi. Éppen ezért a hagyományokhoz híven az év első napján babot, vagy lencsét kell enni. A Pennyben 149 forint fél kiló lencse, a Lidl-ben 179, a Sparban 229, a Tescoban pedig 159 forint.

Jellemzően csak év végén pezsgőzünk

A pezsgő sem véletlenül szerepel a szilveszteri bulik italkínálatában, a hiedelem szerint távol lévő szerelmesek ilyenkor egy kicsi pezsgőt kell, hogy öntsenek a földre mielőtt a többiekkel koccintanak, hogy a kedvesükkel egész évben együtt maradjanak. Egyes hagyományok szerint eleve hasznos az év utolsó napján valamit a földre öntenünk, mert akkor a következő esztendőben “dől a lé”. A magyar azonban nem nagy pezsgőfogyasztó, a felmérések szerint a pezsgő 80%-a az év végi ünnepekhez, vagyis a karácsonyhoz és a szilveszterhez köthető. Ezen a helyzeten javítana a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing (AMC) vezérigazgatósága, mely bor-, gyöngyözőbor és pezsgőfogyasztást népszerűsítő kommunikációs kampányt indított idén. Az elmúlt években valamelyest nőtt a fogyasztás, míg 2011-ben 30 ezer hektoliternyi pezsgőt hoztak forgalomba belföldön, ez idén az első fél évben szinte megduplázódott, 57 ezer hektoliterre nőtt. A pezsgő-előállítással foglalkozó pincészetek száma is megkétszereződött, jelenleg 20 pincészetben készítenek pezsgőt hazánkban.

pezsgo02_gs

Az ismert üzletláncok természetesen akciók hadával várják a vásárlókat, felkészültek az év végi rohamra, roskadoznak a polcok a különféle pezsgőktől. A Tescoban a Törley két üveg vásárlása esetén akciós, akkor 769 forintért kínálják, de ha csak egy palackkal vennénk, akkor 899-et fizethetünk érte. Van természetesebben olcsóbb is, a Szent István Korona pezsgő 649, a Schloss Böchingen 559, míg a König 549 forintba kerül. A Tini gyerekpezsit 299-ért, a Kölyök gyerekpezsit pedig 329 forintért kínálják. Az Auchanban a Törley Fleurt 769 forintért vásárolhatjuk meg, a „sima” Törleyt itt is két darab után akciózzák, egy palackért 849 forintot kérnek, de ha kettőt veszünk, akkor darabjáért 799 forintot kell fizetni a kasszánál. A Szovjetszkoje Igrisztoje 499, a Walton 549, a Hungária pezsgő pedig 1499 forint az áruházban. A gyerekeknek a Süsü gyerekpezsgőt kínálják 144 forintért, míg a Tini vagy Zoo party alkoholmentes pezsgőért 279 forintot kérnek.

A Penny market – akárcsak tavaly – 777 forintra akciózta be a Törleyt, de olcsóbbat is választhatunk, a Mon Amour pezsgő 444 forintba kerül, a Szovjetszkoje Igrisztoje pedig 539 forintba. A Lidlben a Törley pezsgőt 789 forintért vehetjük meg az év utolsó bulijára, a Lingerhof 599 forintba kerül. A Pataya gyerekpezsgőt itt 399 forintért kínálják az óévbúcsúztatóra. A Spar a Burg pezsgőt ajánlja 499-ért, a Törleyt szintén két darab vásárlása esetén akciózzák, akkor 799 forint, egy üveggel pedig 849, míg a gyerekeknek 399 forintért vásárolhatunk Kölyökpezsgőt.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál