Bulvár

Pezsgő, malac és lencse – a következő év szerencséjének zálogai + FOTÓK

Pezsgő, malac és lencse – a következő év szerencséjének zálogai + FOTÓK

2014. december 30., kedd
Pezsgő, malac és lencse – a következő év szerencséjének zálogai + FOTÓK
malac01_gs

A pezsgő és virsli az új esztendő köszöntésének elmaradhatatlan kellékei, míg sokan malacot és lencsét esznek, hogy gazdagok legyenek. A sertéshúsfogyasztás 25%-kal nő az év végén, míg az éves pezsgőmennyiség 80%-át ilyenkor fogyasztjuk.

Január elsején a hagyományok szerint szinte kötelező a malachús fogyasztása, hiszen kitúrja a szerencsét, ezen kívül a lencse és a bab is pénzt hoz a házhoz. Az óévbúcsúztató bulik megszokott kelléke a virsli is, míg a kedvelt ital a pezsgő. Sertéshúsra decemberben többet költenek a magyarok, ilyenkor a fogyasztás mintegy negyedével bővül, 2,5 kilogrammnyi sertéshúst fogyasztunk a 2 kilós átlag helyett. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a húsfogyasztás növekedése összefügg azzal, hogy karácsonykor nem hiányozhat a magyar családok asztaláról sem a töltött káposzta, sem a bőrös virsli, sem a malacsült. A

vákuumcsomagolt kismalacokról

mindenki döntse el, hogy szívesen megenné-e újévkor. A Friss húsdiszkontban 1799 forint kilója a bőrös malacnak, a Sparban 1990 forint, de bőven akad akciós csont nélküli sertéskaraj és sonka is az üzletláncok pultjain. A virslikínálat is rendkívül széles, szinte lehetetlen felsorolni mennyi gyártó termékei közül válogathatunk, így csak egy-két példát ragadunk ki. A Pick kilójáért a Friss húsdiszkontban 999 forintot, a Tescoban 1190 forintot kérnek, de találunk a Picktől műbeleset és békebeli roppanósat is. Baromfi virsli már található az üzletekben 460 forintos kilónkénti áron, frankfurtit 539-ért vásárolhatunk egy kilóval, bár ennyiért csak az elnevezés frankfurti, a jó minőségű termékekért többet ennél jóval kell fizetnünk. A legdrágábbak kilós ára bőven meghaladja a 2000 forintot. A hagyományok szerint minden szemes étel, tehát főleg a lencse, de a bab, rizs, köles is olyan, mint az aprópénz, így a szokásokban ez a szerencsét, a gazdagságot jelképezi. Éppen ezért a hagyományokhoz híven az év első napján babot, vagy lencsét kell enni. A Pennyben 149 forint fél kiló lencse, a Lidl-ben 179, a Sparban 229, a Tescoban pedig 159 forint.

Jellemzően csak év végén pezsgőzünk

A pezsgő sem véletlenül szerepel a szilveszteri bulik italkínálatában, a hiedelem szerint távol lévő szerelmesek ilyenkor egy kicsi pezsgőt kell, hogy öntsenek a földre mielőtt a többiekkel koccintanak, hogy a kedvesükkel egész évben együtt maradjanak. Egyes hagyományok szerint eleve hasznos az év utolsó napján valamit a földre öntenünk, mert akkor a következő esztendőben "dől a lé". A magyar azonban nem nagy pezsgőfogyasztó, a felmérések szerint a pezsgő 80%-a az év végi ünnepekhez, vagyis a karácsonyhoz és a szilveszterhez köthető. Ezen a helyzeten javítana a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing (AMC) vezérigazgatósága, mely bor-, gyöngyözőbor és pezsgőfogyasztást népszerűsítő

kommunikációs kampányt

indított idén. Az elmúlt években valamelyest nőtt a fogyasztás, míg 2011-ben 30 ezer hektoliternyi pezsgőt hoztak forgalomba belföldön, ez idén az első fél évben szinte megduplázódott, 57 ezer hektoliterre nőtt. A pezsgő-előállítással foglalkozó pincészetek száma is megkétszereződött, jelenleg 20 pincészetben készítenek pezsgőt hazánkban.

pezsgo02_gs

Az ismert üzletláncok természetesen akciók hadával várják a vásárlókat, felkészültek az év végi rohamra, roskadoznak a polcok a különféle pezsgőktől. A Tescoban a Törley két üveg vásárlása esetén akciós, akkor 769 forintért kínálják, de ha csak egy palackkal vennénk, akkor 899-et fizethetünk érte. Van természetesebben olcsóbb is, a Szent István Korona pezsgő 649, a Schloss Böchingen 559, míg a König 549 forintba kerül. A Tini gyerekpezsit 299-ért, a Kölyök gyerekpezsit pedig 329 forintért kínálják. Az Auchanban a Törley Fleurt 769 forintért vásárolhatjuk meg, a „sima” Törleyt itt is két darab után akciózzák, egy palackért 849 forintot kérnek, de ha kettőt veszünk, akkor darabjáért 799 forintot kell fizetni a kasszánál. A Szovjetszkoje Igrisztoje 499, a Walton 549, a Hungária pezsgő pedig 1499 forint az áruházban. A gyerekeknek a Süsü gyerekpezsgőt kínálják 144 forintért, míg a Tini vagy Zoo party alkoholmentes pezsgőért 279 forintot kérnek. A Penny market – akárcsak tavaly – 777 forintra akciózta be a Törleyt, de olcsóbbat is választhatunk, a Mon Amour pezsgő 444 forintba kerül, a Szovjetszkoje Igrisztoje pedig 539 forintba. A Lidlben a Törley pezsgőt 789 forintért vehetjük meg az év utolsó bulijára, a Lingerhof 599 forintba kerül. A Pataya gyerekpezsgőt itt 399 forintért kínálják az óévbúcsúztatóra. A Spar a Burg pezsgőt ajánlja 499-ért, a Törleyt szintén két darab vásárlása esetén akciózzák, akkor 799 forint, egy üveggel pedig 849, míg a gyerekeknek 399 forintért vásárolhatunk Kölyökpezsgőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.