Közélet

Magyar Gripenek ismerkedő repülést hajtottak végre Észtország légterében

Magyar Gripenek ismerkedő repülést hajtottak végre Észtország légterében

2014. december 10., szerda
Magyar Gripenek ismerkedő repülést hajtottak végre Észtország légterében
augu20vizilegiparade04_gripenkotelek_mti_ksz

Ismerkedő repülést hajtott végre Észtország légterében a magyar légierő két Gripen típusú vadászgépe szerdán. A gépek felkészülnek, hogy jövőre részt vegyenek abban a NATO-küldetésben, amely a balti országok feletti légtér védelmét célozza - közölte Tallinnban az észt hadsereg vezérkari főnöksége.

Magyarország 4 Gripen vadászgéppel és mintegy 90 fős kitelepülő állománnyal fogja ellátni a Baltikumban vállalt légtérrendészeti feladatait - derült ki a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentéséből. Magyarország helsinki nagykövete, Forrai Kristóf, aki figyelemmel kísérte a vadászgépek repülését az észt fővároshoz, Tallinnhoz közeli A:mari légibázison, azt mondta: Magyarország teljes felelősséggel vesz részt a balti államok légterének védelmében - olvasható az észt vezérkar közleményében. A magyar kontingens, amely a litvániai Zokniai támaszponton fog állomásozni, 2015 második felében fogja ellátni légtérvédelmi feladatait. A balti NATO-tagállamok nem rendelkeznek járőrözésre alkalmas harci repülőgépekkel, ezért az észak-atlanti szervezethez történt 2004 áprilisi csatlakozásuk óta légterük védelmét rotációs alapon a NATO-országok látják el. A NATO repülőgépei a litvániai Zokniai bázison állomásoznak, de 2014-től egy részüket az észt A:mari támaszponton helyezik el. A balti államok légterének védelmét jelenleg a német légierő Eurofighter vadászgépei, továbbá portugál F-16-os, kanadai CF-18 Hornet és Lengyelországban állomásozó holland F-16-os harci gépek látják el - írta a RIA Novosztyi. A magyar Honvédelmi Minisztérium novemberi közleménye szerint Magyarország hatékonyabban vesz részt a NATO Integrált Légvédelmi Rendszerében, és a jövőben a Magyar Honvédség is telepíthet légi erőket és földi kiszolgáló személyzetet a szövetséges államokba. Magyarország 2015 szeptembere és decembere között hajtja végre 4 Gripen vadászgéppel és a kitelepülő földi kiszolgáló állománnyal a Baltikumban vállalt légtérrendészeti feladatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.