Magánokirat-hamisítás miatt pénzbírságra ítélték a pitvarosi polgármestert

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jogerősen 180 ezer forint pénzbírságra ítélte pénteken a Szegedi Törvényszék a pitvarosi polgármestert magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A bíróság szerint a vádlott közmunkással javíttatta az autóját.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint Radó Tibor 2011 novemberében – ekkor is Pitvaros polgármestere volt – azzal kereste meg az ügy másodrendű vádlottját, akinek autószerelő a szakmája, de közfoglalkoztatottként dolgozott, hogy balesetben összetört autóját a munkaideje alatt javítsa meg. Tájékoztatta erről a harmadrendű vádlottat is, aki a közfoglalkoztatást irányította. Ezután a másodrendű vádlott legalább három napon az autót javította, miközben papíron közmunkát végzett. A harmadrendű vádlott tudta, hogy valótlanok az erről szóló jelenléti ívek és a belőlük készült elszámolás, amelyet a polgármester aláírva továbbküldött a munkaügyi kirendeltségre. A polgármester mindvégig tagadta bűnösségét, a másik két vádlott azonban beismerő vallomást tett.

A bíróság azt a körülményt, hogy az elsőrendű vádlott a bűncselekményt hivatali hatalmát felhasználva, a tőle függőségi viszonyban lévő vádlott-társai felhasználásával követte el, nyomatékos súlyosító körülménynek tartotta, ugyanezt a másik két vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte.

A Makói Járásbíróság az elsőrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a másodrendű vádlottat folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége, a harmadrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt jogerősen megrovásban részesítette.

Az ügy azért került a Szegedi Törvényszékre, mert az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A másodfokú tárgyaláson az ügyvéd azt mondta: a polgármester nem utasította munkavégzésre a férfit, hanem megkérte, hogy szabadidejében dolgozzon az autón, amit el is vállalt, fizetséget is kapott érte, tehát a munkavégzés nem az állam terhére történt. Az elsőfokú eljárásban nem derült ki, hogy a férfi mely napokon és hány órában végezte a javítást, a megadott időszakban ugyanis szabadnapjai is voltak. Emellett a védő szerint a másodrendű vádlott nyomásgyakorlás miatt írta alá a feljelentést, hiszen a helyi politikai viszonyok miatt voltak olyanok, akiknek az volt az érdekük, hogy a polgármestert valami miatt elmarasztalja a bíróság. A Szegedi Törvényszék a pénzbüntetést 180 ezer forintra enyhítette.

Előző sztori

JégMikulás a Műjégpályán

Következő sztori

Újra kutatja a gyerekek tévénézési szokásait az NMHH