Írjon nekünk

Szórakozás

Hétfői programajánló: múzeumi kutatás, filmklub, Innovációs klub

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

01_mora-ferenc-muzeum

Tudományos felolvasóülés a Móra Múzeumban, filmklub a román rendszerváltásról magyar szemmel, Innovációs klub karácsonyi praktikákkal és interaktív társasjáték esttel – a hét első napja sem telik unalmasan Szegeden.

December 8. és 10. között ismét megrendezik a Múzeumi Kutatások Csongrád Megyében című tudományos felolvasó ülés a Móra Ferenc Múzeum olvasótermében. A részletes program ITT olvasható.

Az MTVA Szegedi Stúdiójának archívumából Bubryák István válogatását tekintheti meg a közönség Így kezdődött címmel a Somogyi könyvtárban 17 órától. Az Egy évforduló elé című filmet vetítik vágatlanul, a romániai forradalom 25 éves évfordulójának apropójából. “1988. augusztus végén Grósz Károly a magyar kormány feje rövid látogatást tett Aradon. Rákényszerült, mert a román diktatúra kegyetlensége olyan fokú lett, hogy az már itthon is belpolitikai válsággal fenyegetett. Magyarság elleni atrocitások, falurombolás, migránsok legyilkolása… Megpróbált interveniálni. Ceausescu – ahogy mondani szokták – szinte feltörölte vele a padlót. Hogyan magyarázta meg mindezt itthon Grósz? Vágatlan felvételek a miniszterelnök Szegedre érkezése utáni első sajtótájékoztatóról, Rangos Katalin, Kulcsár István és Király Zoltán interjúja. Rendkívüli adás a tévében. A magyar média nagykorúvá vált. Tegyük hozzá: Ceausescura nem hatottak az intő szavak. Egy év múlva lángolt Románia.”

Karsai Krisztinával, az SZTE Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárával és Gyöngyösi Gáborral, a Piatnik Budapest Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgetnek az Innovációs klub következő klubestjén a JATE Klubban 17 óra 30 perctől. “Az ünnepek közeledtével nemcsak a karácsonyi hangulat fokozódik, hanem a vállalatok is különböző eszközökkel próbálják értékesítéseiket növelni. Többségük az eszközök megválasztásánál nagy hangsúlyt fektet a fogyasztóvédelmi szabályok tiszteletben tartására, azonban vannak vállalkozások, amelyek ezen szabályokat áthágva okoznak kellemetlenséget a vásárlók számára. Miközben elsődleges célunk szeretteink számára örömet okozni, addig a „negatív meglepetésektől” szeretnénk megóvni őket.” a Piatnik Budapest Kft. felajánlásával az est résztvevőinek lehetőségük lesz a néhány új és innovatív társasjáték kipróbálására. Az eseményen való részvétel ingyenes, de a hely befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött, a regisztrációt ITT lehet megtenni.

December elsejével, Veres Imre vezetésével a Rongy Kocsma is beszáll a Nyugi mellé Quiznight.hu, immár 6. országos bajnokságába. Ingyenes pubkvíz minden hétfő este 8-tól, maximum 5 fős csapatok számára, a helyszín által felajánlott nyereményekért.

Folyamatos kiállítások, programok:

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

Az ókor és a huszadik század találkozik a Kass Galériában nyílt tárlaton, ahol egyiptomi sírkamrába léphet be a látogató, és Kass János grafikáit is megcsodálhatja. A fáraók Egyiptoma címűt tárlaton az ókori egyiptomiak túlvilágát ismerhetik meg az érdeklődők, egy több mint 2000 éves férfi szarkofág és mintegy 70 műtárgy segítségével.

A Fekete házban az ókori egyiptomi balzsamozás, az orvoslás és a hieroglif írás rejtelmeibe pillanthatnak be a látogatók. A múzeum emeletén az egészséges embert mutatják be, többek között a testrészek ábrázolását, míg a gyógyításnak a racionális és mágikus módjait is. Egy kétezer éves múmiát is kiállítottak, de Tutanhamon kerámiagyűrűje is gazdagítja a tárlatot, amit a németországi Hiedelbergből hoztak Szegedre.

egyiptomi_sirkamrak19_gs

A Móra Ferenc Múzeum főépületében látható nagy tárlat ismerteti meg az érdeklődőkkel a lenyűgöző, titkokkal teli ókori Egyiptom vallási életét, papságát, uralkodóit és az akkori emberek mindennapjait. A múzeum főhomlokzatát két óriási szoborkolosszus őrzi. A III. Amnehotepet és hitvesét, Tijét ábrázoló szobormásolatok nyolc és fél méteres magasságból üdvözlik a látogatókat. A külső terem a fáraóké és az állatáldozatoké, míg egy másik terem a férfi-nő kapcsolatot helyezi előtérbe. Mindhárom kiállítás december 16-ig látogatható.

Kirakózhatunk, megtanulhatjuk a Zengő ABC-t és papírország mesefája is játékokat rejt. Mindez a Móra-múzeum emeletén várja a családokat, ahol Panka és a Vadember kalauzol végig bennünket Móra Ferenc különleges mesebirodalmán. A 135 esztendeje született és 80 éve elhunyt legendás író, Móra Ferenc gondolatait, történeteit megidézve igazi mesebirodalomba csöppenhetünk a kultúrpalota emeletén, ahol van betűleves és a betűfelhő is meglepetéseket tartogat. Panka, Móra Ferenc lánya, és a Vadember, vagyis imádott unokája bukkan fel újra és újra, kalauzolva végig a látogatót a három nagyobb részre tagolódó tárlaton. A kiállítás nem a hagyományos, vitrinben vagy épp a falon megjelenítő formában, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra Ferenc meséit, verseit és életbölcsességeit, így az egész család számára különleges birodalom tárul fel a múzeumban.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Kommentek

Szórakozás

Mórahalmon ad koncertet a 100 Tagú Cigányzenekar

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Felejthetetlen és egyedi élményt ígérnek a szervezők június 26-ára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Térfoglalót tartanak immár harmadszor Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A rendezvény fókuszában a hasznos szabadidőeltöltés és a közösségi tevékenységek fontossága áll.

Tovább olvasom

Hírzóna

Zenés vakációindítót tartanak a Szegedi Vadasparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Dél-Amerika állatvilágával ismerkedhetünk meg a Los Andinos zenekar közreműködésével.

Tovább olvasom

Aktuál