Gömbös díszpolgári címéről, a Virág cukrászdáról és díjemelésekről tárgyalt a jogi bizottság

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jogi_biz_ules01_gs

A jogi bizottság nem támogatja, hogy a szentmihályi részönkormányzat kérdését újratárgyalja a közgyűlés, a Temesvári körúti toronyház ügyét azonban igen. A pénteki közgyűlés előtt díjemelésekről, a fizető parkolózónák módosításáról és a Virág cukrászdáról is tárgyaltak, akárcsak Gömbös Gyula díszpolgári címének visszavonásáról.

Miután megnyerte a Virág-pert az önkormányzat, Botka László májusban kinyitotta a Virág Cukrászdát, melynek üzemeltetésére pályázatot írnak ki, s ahogy a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság hétfői ülésén elhangzott, akár már 2015 nyarán kinyithat a cukrászda. Szentgyörgyi Pál alpolgármester elmondta, 2010-ben az IKV Zrt. a város felkérésére készített egy becslést, akkor 60 millióra taksálták a bérleti jogot és havonta 3 milliós bérleti díjat tartottak reálisnak a két cukrászdára vonatkozóan. Mivel eltelt négy év, ismét értékbecslésre kérték az önkormányzati tulajdonú IKV-t, a cég a bérleti jogot ezúttal már 165 millióra tartotta, amit aránytalan nevezett Szentgyörgyi, ezért független könyvvizsgálót kértek fel, aki szerint a bérleti jog 59 millió forintot ér, míg a bérleti díjnak havi másfél millió javasolt. Az MSZP-s Tóth Károly megjegyezte, reméli a bérleti jogért többet fognak kínálni, mint 59 millió, és ha sikeres lesz a pályáztatás, akkor jövő nyáron ki is nyithat mindkét Virág cukrászda. Póda Jenő (KDNP) szerint alacsony a bérleti jog, s hozzátette, akkor lesz gond, ha csak egy jelentkező lesz az üzemeltetésre.

A gyermekétkeztetés díja 6%-kal fog emelkedni, amennyiben a közgyűlési többség támogatja az előterjesztést, mellyel kapcsolatban Szentgyörgyi elmondta, 2015-től a kormány átalakítja a rendszert, több húst, tejet, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékárut kell a menzákon adni, ami a költségek növekedését vonja maga után. Országszerte átlagosan 9-10%-os áremelés várható, Szegeden 2015 első félévére vonatkozik a 6%-os drágulás. Jelenleg folyamatban van egy közbeszerzés a közétkeztetés kapcsán, ezért sem a teljes esztendőre határozzák meg az árakat.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a fizető parkolási rendszer átalakítását javasolja, a rendeletmódosítás lényege, hogy a zöld zónát kiterjesztik, vagyis a belvárosban nagyjából egy-egy újabb utcát vonnának be a legdrágább fizetős parkolási zónába. Nagy Sándor kifejtette, a legutóbbi felmérések szerint Szegeden a lakosság 22-23%-a közlekedik autóval, 40% a tömegközlekedést részesíti előnyben, 18%-ra tehető a gyalogosok aránya, míg a szegediek mintegy 16%-a biciklizik. Emlékeztetett arra is, hogy a kilencvenes években ingyenessé tették a parkolást a belvárosban, de két hónap alatt összeomlott a közlekedés. Az alpolgármester úgy kalkulált, hogy valamelyest növekedni fognak a parkolási bevételek a zónahatárok átrajzolásával, de ezt csökkenti, hogy sokan rokkant kártyával parkolnak, továbbá az üzleteknél sok a rakodóhely, ahol nem parkolhatnak a járművek. Póda megjegyezte, hogy a harmadik egymást követően tárgyalt napirendi pont áremelést tartalmaz, miközben az infláció 0%-on áll. Erre Szentgyörgyi azt válaszolta, hogy a központi büdzsé jelenlegi sarokszámaiból az látszik, hogy 500 millió forinttal fog 2015-ben kevesebbet kapni a kormánytól Szeged városa, mint idén.

Drágul a tömegközlekedés is, az általános havibérlet ára 6830 forintról 7000-re emelkedik, a tanuló és nyugdíjas bérletért pedig 3585 forint helyett 4000 forintot kell majd fizetni. Ezen felül az elővételben megváltott jegyért tíz forinttal drágul, a járműveken továbbra is 400 forintért lehet majd jegyet váltani. A tarifaemelkedést azzal indokolta az előterjesztést jegyző Nagy Sándor, hogy két alkalommal is emelkedett az ÁFA, és a normatív támogatás is csökkent. A KDNP-s Póda Jenő a bizottsági ülésen elmondta, hogy már 6-7 éve van vita arról, hogy milyen fejlesztéseket érdemes végrehajtani a tömegközlekedésben, s bár a város uniós forrást nyert az elektromos nagyprojektre, tudható volt, hogy a rendszer fenntartása és üzemeltetése drága lesz. Hozzátette, Budapesten most tervezik, hogy átállnak a gázüzemű buszok közlekedtetésére, ami Szegeden is olcsóbban fenntartható rendszert jelenthetett volna.

jogi_biz_ules02_gs

A helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló közgyűlési rendelet felülvizsgálata is a képviselők elé kerül a pénteki közgyűlésen. Az új javaslat szerint helyi népszavazást a választópolgárok 10%-a kezdeményezhet, a közgyűlés pedig akkor köteles kitűzni azt, ha 25%-uk kezdeményezte. „Miért a törvényi maximumot kötik ki?” – tette fel a kérdést Póda Jenő, aki szerint ez azt jelzi, hogy az előterjesztő fél. A jogi bizottság ülésén a jobbikos Tóth Péter egyéni indítványát is véleményezték, melynek tárgya a Temesvári körút 36. szám alatti ingatlan fűtési díjszabásának törvényes helyreállítása. Tóth módosítót is benyújtott, melyben a határidőt jövő év áprilisára változtatta, a témát pénteken tárgyalják.

A jogi bizottság azonban nem javasolta napirendre venni a Fidesz-L.É.T.-es Nógrádi Tibor és Kosik Dénes indítványát, mely az SZMSZ-t módosítaná, nevezetesen, Szentmihályon részönkormányzatot létrehozását javasolják öt fővel. Binszki József DK-s bizottsági elnök úgy értékelte, semmi újdonságot nem tartalmaz a képviselők előterjesztése, és a közgyűlés egy hónappal ezelőtt már döntött a részönkormányzatokról, s így nincs értelme a testület elé vinni ismét a kérdést. A bizottsági ülésen Mihálffy Béla (Fidesz-L.É.T.) azzal érvelt, hogy a helyi közösség igényelné a részönkormányzatot, végül a többség nem javasolja, hogy napirendre vegyék a két jobboldali képviselő indítványát.

Ahogy megírtuk, az MSZP-s Tóth Károly három év után ismét benyújtotta Gömbös Gyula egykori miniszterelnök (1932. október 1. – 1936. október 6.) díszpolgári címének visszavonásáról szóló javaslatát, s mint elmondta, a Magyar Holokauszt Emlékévben a több mint 2000 szegedi zsidó áldozatnak is tartozik a város annyival, hogy törlik a díszpolgárok közül Gömbös Gyulát. A téma kapcsán Binszki József szégyennek nevezte, hogy a rendszerváltás óta eltelt 25 évben ez még nem történt meg. Póda Jenő arról beszélt, hogy a közterületek elnevezésének felülvizsgálata is szükséges lenne, hiszen a mai napig van Zsukov tér. A Fidesz-L.É.T.-es Mihálffy pedig azt mondta, akárcsak 2011-ben, most is tartózkodik ennél a szavazásnál, mert nem tudja pontosan megítélni Gömbös szerepét.

Előző sztori

Szegeden is találkozott rajongóival Hosszú Katinka + FOTÓK

Következő sztori

Útdíj – Kormányszóvivő: elérhetőek lesznek a hatástanulmányok