Közélet

Gömbös díszpolgári címéről, a Virág cukrászdáról és díjemelésekről tárgyalt a jogi bizottság

Gömbös díszpolgári címéről, a Virág cukrászdáról és díjemelésekről tárgyalt a jogi bizottság

2014. december 15., hétfő
Gömbös díszpolgári címéről, a Virág cukrászdáról és díjemelésekről tárgyalt a jogi bizottság
jogi_biz_ules01_gs

A jogi bizottság nem támogatja, hogy a szentmihályi részönkormányzat kérdését újratárgyalja a közgyűlés, a Temesvári körúti toronyház ügyét azonban igen. A pénteki közgyűlés előtt díjemelésekről, a fizető parkolózónák módosításáról és a Virág cukrászdáról is tárgyaltak, akárcsak Gömbös Gyula díszpolgári címének visszavonásáról.

Miután megnyerte a Virág-pert az önkormányzat,

Botka László

májusban

kinyitotta a Virág Cukrászdát

, melynek üzemeltetésére pályázatot írnak ki, s ahogy a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság hétfői ülésén elhangzott, akár már 2015 nyarán kinyithat a cukrászda.

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester elmondta, 2010-ben az IKV Zrt. a város felkérésére készített egy becslést, akkor 60 millióra taksálták a bérleti jogot és havonta 3 milliós bérleti díjat tartottak reálisnak a két cukrászdára vonatkozóan. Mivel eltelt négy év, ismét értékbecslésre kérték az önkormányzati tulajdonú IKV-t, a cég a bérleti jogot ezúttal már 165 millióra tartotta, amit aránytalan nevezett Szentgyörgyi, ezért független könyvvizsgálót kértek fel, aki szerint a bérleti jog 59 millió forintot ér, míg a bérleti díjnak havi másfél millió javasolt. Az MSZP-s

Tóth Károly

megjegyezte, reméli a bérleti jogért többet fognak kínálni, mint 59 millió, és ha sikeres lesz a pályáztatás, akkor jövő nyáron ki is nyithat mindkét Virág cukrászda.

Póda Jenő

(KDNP) szerint alacsony a bérleti jog, s hozzátette, akkor lesz gond, ha csak egy jelentkező lesz az üzemeltetésre. A gyermekétkeztetés díja 6%-kal fog emelkedni, amennyiben a közgyűlési többség támogatja az előterjesztést, mellyel kapcsolatban Szentgyörgyi elmondta, 2015-től a kormány átalakítja a rendszert, több húst, tejet, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékárut kell a menzákon adni, ami a költségek növekedését vonja maga után. Országszerte átlagosan 9-10%-os áremelés várható, Szegeden 2015 első félévére vonatkozik a 6%-os drágulás. Jelenleg folyamatban van egy közbeszerzés a közétkeztetés kapcsán, ezért sem a teljes esztendőre határozzák meg az árakat.

Nagy Sándor

városfejlesztési alpolgármester a fizető parkolási rendszer átalakítását javasolja, a rendeletmódosítás lényege, hogy a zöld zónát kiterjesztik, vagyis a belvárosban nagyjából egy-egy újabb utcát vonnának be a legdrágább fizetős parkolási zónába. Nagy Sándor kifejtette, a legutóbbi felmérések szerint Szegeden a lakosság 22-23%-a közlekedik autóval, 40% a tömegközlekedést részesíti előnyben, 18%-ra tehető a gyalogosok aránya, míg a szegediek mintegy 16%-a biciklizik. Emlékeztetett arra is, hogy a kilencvenes években ingyenessé tették a parkolást a belvárosban, de két hónap alatt összeomlott a közlekedés. Az alpolgármester úgy kalkulált, hogy valamelyest növekedni fognak a parkolási bevételek a zónahatárok átrajzolásával, de ezt csökkenti, hogy sokan rokkant kártyával parkolnak, továbbá az üzleteknél sok a rakodóhely, ahol nem parkolhatnak a járművek. Póda megjegyezte, hogy a harmadik egymást követően tárgyalt napirendi pont áremelést tartalmaz, miközben az infláció 0%-on áll. Erre Szentgyörgyi azt válaszolta, hogy a központi büdzsé jelenlegi sarokszámaiból az látszik, hogy 500 millió forinttal fog 2015-ben kevesebbet kapni a kormánytól Szeged városa, mint idén. Drágul a tömegközlekedés is, az általános havibérlet ára 6830 forintról 7000-re emelkedik, a tanuló és nyugdíjas bérletért pedig 3585 forint helyett 4000 forintot kell majd fizetni. Ezen felül az elővételben megváltott jegyért tíz forinttal drágul, a járműveken továbbra is 400 forintért lehet majd jegyet váltani. A tarifaemelkedést azzal indokolta az előterjesztést jegyző Nagy Sándor, hogy két alkalommal is emelkedett az ÁFA, és a normatív támogatás is csökkent. A KDNP-s Póda Jenő a bizottsági ülésen elmondta, hogy már 6-7 éve van vita arról, hogy milyen fejlesztéseket érdemes végrehajtani a tömegközlekedésben, s bár a város uniós forrást nyert az elektromos nagyprojektre, tudható volt, hogy a rendszer fenntartása és üzemeltetése drága lesz. Hozzátette, Budapesten most tervezik, hogy átállnak a gázüzemű buszok közlekedtetésére, ami Szegeden is olcsóbban fenntartható rendszert jelenthetett volna.

jogi_biz_ules02_gs

A helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló közgyűlési rendelet felülvizsgálata is a képviselők elé kerül a pénteki közgyűlésen. Az új javaslat szerint helyi népszavazást a választópolgárok 10%-a kezdeményezhet, a közgyűlés pedig akkor köteles kitűzni azt, ha 25%-uk kezdeményezte. „Miért a törvényi maximumot kötik ki?” – tette fel a kérdést Póda Jenő, aki szerint ez azt jelzi, hogy az előterjesztő fél. A jogi bizottság ülésén a jobbikos

Tóth Péter

egyéni indítványát is véleményezték, melynek tárgya a Temesvári körút 36. szám alatti ingatlan fűtési díjszabásának törvényes helyreállítása. Tóth módosítót is benyújtott, melyben a határidőt jövő év áprilisára változtatta, a témát pénteken tárgyalják. A jogi bizottság azonban nem javasolta napirendre venni a Fidesz-L.É.T.-es

Nógrádi Tibor

és

Kosik Dénes

indítványát, mely az SZMSZ-t módosítaná, nevezetesen, Szentmihályon részönkormányzatot létrehozását javasolják öt fővel.

Binszki József

DK-s bizottsági elnök úgy értékelte, semmi újdonságot nem tartalmaz a képviselők előterjesztése, és a közgyűlés egy hónappal ezelőtt már döntött a részönkormányzatokról, s így nincs értelme a testület elé vinni ismét a kérdést. A bizottsági ülésen

Mihálffy Béla

(Fidesz-L.É.T.) azzal érvelt, hogy a helyi közösség igényelné a részönkormányzatot, végül a többség nem javasolja, hogy napirendre vegyék a két jobboldali képviselő indítványát.

Ahogy megírtuk

, az MSZP-s

Tóth Károly

három év után ismét benyújtotta

Gömbös Gyula

egykori miniszterelnök (1932. október 1. – 1936. október 6.) díszpolgári címének visszavonásáról szóló javaslatát, s mint elmondta, a Magyar Holokauszt Emlékévben a több mint 2000 szegedi zsidó áldozatnak is tartozik a város annyival, hogy törlik a díszpolgárok közül Gömbös Gyulát. A téma kapcsán Binszki József szégyennek nevezte, hogy a rendszerváltás óta eltelt 25 évben ez még nem történt meg. Póda Jenő arról beszélt, hogy a közterületek elnevezésének felülvizsgálata is szükséges lenne, hiszen a mai napig van Zsukov tér. A Fidesz-L.É.T.-es Mihálffy pedig azt mondta, akárcsak 2011-ben, most is tartózkodik ennél a szavazásnál, mert nem tudja pontosan megítélni Gömbös szerepét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.