Egyház

Gáncs Péter: a karácsonyi örömhír elűzi a félelmet

Gáncs Péter: a karácsonyi örömhír elűzi a félelmet

2014. december 24., szerda
Gáncs Péter: a karácsonyi örömhír elűzi a félelmet

A karácsonyi örömhír képes elűzni az ember szívéből az otthontalanságtól, a társtalanságtól és a jövőtlenségtől való félelmet - mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek.

Gáncs Péter

arról beszélt, az emberek sokszor félnek, hogy otthontalanokká, hajléktalanokká válhatnak. Mint mondta, maga az emberré lett Isten is nagyon nehezen talált rá a helyre, ahol megszülethetett. A karácsony örömhíre éppen az, hogy az ember újra otthon érezheti magát abban a világban, amelyet Isten megszentelt azáltal, hogy megjelent benne - hangsúlyozta. Sokan félnek az egyedülléttől, a társtalanságtól is, és szenteste még nehezebb elviselni, ha "senki nem nyitja ránk az ajtót" - mondta az evangélikus püspök. Karácsony üzenete a magányos ember számára is vigasz, hiszen Isten közelségét mindenki megtapasztalhatja, aki imádkozik vagy megérzi, hogy a biblia valamiképpen szólni akar hozzá. A karácsony elűzi a magányt, mert az Isten Jézus Krisztusban találkozik az emberrel. Ez az ünnep minden embert arra figyelmeztet, hogy rajta keresztül is megjelenhet az Isten, ha felkeresi azokat, akik egyedül vannak - tette hozzá. A harmadik dolog, ami félelemmel tölti el az emberek szívét - folytatta Gáncs Péter -, az a jövő. Félelmetes belegondolni a betegségbe, az öregségbe és a halálba. Azáltal viszont, hogy Jézus végigélte az emberi életet, a jászolbölcsőtől a sziklasírig, majd húsvétkor feltámadt, megszabadította az embert a nyomasztó reménytelenségtől, a tudattól, hogy élete a semmibe, a halálba tart. A karácsony tehát nem állókép, hanem a húsvéti örömbe torkolló folyamat kezdete - mondta a püspök. Az a pillanat, amikor Isten ablakot nyit a földi világra, hogy fénye beragyogja. "Ezen az ablakon keresztül pedig mi is megpillanthatjuk a teremtés eredeti célját": Isten és ember boldog, harmonikus együttlétét. Megjegyezte: Jézus egy istállóban, állatok között jött a világra, és bár nem lehetett túl romantikus egy trágyaszagú szülőszoba, mégis fontos, hogy nemcsak az ember, hanem a többi élőlény is jelen volt. Olyan, mintha a karácsonyi történet Isten eredeti elképzelését szeretné helyreállítani egy olyan világról, amelyben együtt van a teremtő és valamennyi teremtménye, és amelyben az ember biztosan nem lehet sem otthontalan, sem társtalan, sem pedig jövőtlen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.