Közélet

Fodor Csaba: „Jól vizsgáztak a közvélemény-kutatók”

Fodor Csaba: „Jól vizsgáztak a közvélemény-kutatók”

2014. december 6., szombat
Fodor Csaba: „Jól vizsgáztak a közvélemény-kutatók”
valasztasi_rendszer01_kf

A választási eredmények megjósolásáról, a lehetséges kormányváltókról, a kormányt érintő botrányokról és a második ciklus veszélyeiről beszélt Fodor Csaba a Szegedma.hu-nak adott interjújában.

A Nézőpont Intézet ügyvezetőjét a Móra Ferenc Szakkollégiumban tartott, választási rendszerrel foglalkozó

kerekasztal-beszélgetés

kapcsán kérdeztük a 2014-es választásokról a közvélemény-kutatási szempontból.

- Akadnak, akik nem hisznek a közvélemény-kutatásoknak, szemfényvesztésnek tartják, azonban fontosságuk mégis tagadhatatlan a politikai életben. Ön hogyan értékeli a közvélemény-kutatások teljesítményét ebben a sűrű választási évben?

- Statisztikai szempontból minden közvélemény-kutató jól vizsgázott tavasszal, sikerült hibahatáron belüli eltérésekkel eltalálni a választási eredményeket. 2002-ben mindenki arról beszélt, hogy a közvélemény-kutatók nem képesek megfelelően mérni a potenciális erősviszonyokat, de mára ez a tétel megdőlt. Megdőlt már 2010-ben is, de most vizsgáztunk igazán jól, mert 2010-ben könnyű volt előre jelezni a nagyarányú Fidesz-győzelmet, idén azonban nagyobb kihívásnak bizonyult beazonosítani a választási eredményeket. Az országgyűlési választások mellett az Európai Parlamenti választásokon is jól szerepeltünk, bár májusban annyival nehezebb volt, hogy a három baloldali párt, az MSZP, a DK és az Együtt-PM külön indult, így nem volt könnyű meghatározni a módszertani elemeket, amelyekkel következtetni lehetett a konkrét eredményekre. A három baloldali párt esetében a sorrendet ismertük, azonban a tényleges támogatottságot nem, például a DK-t mindenki alábecsülte. Hozzá kell tenni, hogy az EP választás esetében az alacsony részvétel miatt nehéz volt pontos eredményt jósolni.

- Az országgyűlési választások nagy kérdése volt, hogy sikerül-e a Lehet Más a Politikának elérni a parlamenti küszöb eléréséhez szükséges szavazatszámot. Ön mire számított?

- Az LMP-t billenőnek mértük, 2011-ben és 2012-ben jó számokat produkált a párt, 2014-ben pedig 4-6% között mozgott, vagyis az 5%-os küszöb környékén, az Országgyűlésbe végül az alacsony részvételi arány juttatta be a zöld pártot. Az idei választások részvételi aránya alacsonyabb volt, mint az átlag, de nem mondhatjuk krónikusan alacsonynak, ahhoz elégnek bizonyult, hogy segítséget nyújtson a Lehet Más a Politikának.

- A baloldal közös indulása sokáig viták tárgyát képezte, azonban a hosszú egyezkedések eredménye nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mi lehet ennek az oka?

- Nehéz megmondani, a kampányszervezés szempontjából nem nevezhetjük közös indulásnak a történteket, lélektanilag nem állt össze a baloldal, közösen felépített, jól végiggondolt stratégia helyett káosz és széthúzás határozta meg a kampányt, ez látszik a választási eredményen is, függetlenül a közös indulás technikai jellemzőitől.

- A Jobbik Magyarországért Mozgalom a kormányra kerülést tűzte ki céljául az országgyűlési választásokon, amit nem sikerült elérnie. Mekkora az esélye annak, hogy a Jobbik kormányváltó párttá válik?

valasztasi_rendszer08_kf

- A Jobbik kommunikációjában kettősséget vélek felfedezni: nem világos, hogy a túlzott radikalizmus vagy a kormányképesség, a mérsékelt alternatívaépítés-e cél. Amíg ez nem egyértelmű, addig van egy plafon a Jobbik szavazótáborának növekedésében, amíg a kormányképesség célkitűzéséről nem tudják eldönteni a szavazók, hogy politikai kalandorság vagy tényleges cél, addig nincs felszívó hatása a Jobbik körüli kommunikációs hullámnak, hiányzik az egyértelmű célkitűzés és stratégia-megjelölés. A Jobbik támogatói egy jelentősebb részben a 18-25 közti korosztályból kerülnek ki, az középtávon előny, de a fiatalokat a legnehezebb politikailag motiválni. Az alapvető kérdéseket kell rendezni ahhoz, hogy a Jobbik a Fidesz-KDNP váltópártja lehessen, azonban jelenleg ennek feltételei nem adottak.

- A közelmúltban számos botrány pattant ki a kormány körül, mint az internetadó, kitiltás-ügy, vasárnapi zárva tartás. Ezek a botrányok mekkora mértékben befolyásolják a kormánypárt népszerűségét?

- Megfigyelhető lemorzsolódás, de ez nem jelentős, a Fidesz-KDNP támogatottsága a választások óta visszakorrigált a választás előtti szintre. A kampányhangulat elmúltával az eredmények ismét 30% körüliek a kormánypártnál, de ez tovább nem csökken, ami még mindig jelentős előny az ellenzékhez képest. A botrányok óvatosságra intenek, de amíg a Fidesztől elfordulók nem váltanak pártot, hanem a bizonytalanok táborát erősítik, addig nincs túl nagy jelentősége a lemorzsolódásnak. Korábban az eredetileg is bizonytalanok kisebb részben a Jobbikhoz és az LMP-hez húztak, de ennek hatása egyelőre elhanyagolhatónak tűnik.

- Második alkalommal fordul elő, hogy egy kormánypárt „duplázni” tudott, ebbe a második Gyurcsány-kormány belebukott. Mekkora a valószínűsége annak, hogy a másik oldal is „megfárad” a második ciklusban?

- A jelenlegi helyzet nem összehasonlítható 2006-al, akkor a kormányzó MSZP-SZDSZ koalíciótól egyik napról a másikra elfordult a szavazóbázisa, ami legitimációs válságot okozott, most viszont, bár vannak megosztó kérdések, mint az internetadó vagy a vasárnapi zárva tartás, de ezek a viták nem adnak alapot arra, hogy megtörjön a kormány legitimációs bázisa. Amíg az ellenzéki oldalon nem jelentkezik olyan felszívó erő, ami tudná integrálni, majd artikulálni a kormánnyal szembeni változatos ellenérdekeket, addig nem változik a helyzet, ha nem következik be elementáris jellegű változás, akkor a mostani erőviszonyok stabilizálódására lehet számítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.