/

Egy 19. századi borbélyüzlet karácsonya a Telinen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

racz_tibor_telin_mi_ujsag_01kfRégmúlt idők karácsonyi történetei elevenedtek meg a Somogyi-könyvtárban, ahol a Telin Televízió 19. századi környezetben, 19. századi újságcikkek közül válogatva idézte meg egy szegedi borbélyüzlet mindennapját. A játékfilmet december 24-én kétszer láthatják az érdeklődők a csatornán.

“Az ötlet egy kávézóban ücsörögve csapott belém. Forrócsoki kortyolgatás közben, a laminált régi újsághirdetéseket olvasgattam és hihetetlen jó érzés kerített hatalmába. Másnap mintha csak a sors akarta volna, a stúdióvendégeink a Somogyi-könyvtár munkatársai voltak. A műsorfelvétel után szóba került a borbélyműhely-kiállítás és mi már másnap a bibliotéka folyóirat-archívumában kutakodtunk” – mondta portálunknak Nagyné Borbás Edina stúdióvezető-rendező, hogyan ragadta el a századfordulós hangulat. Elsősorban a szegedi folyóiratok és érdekességek közül szemezgettek, amelyekkel a kor kedves, ünnepi hangulattal átitatott szeletét hozhatják közelebb a tévénézőkhöz és mindenkihez, aki érdeklődik egy 19. századi borbélyműhely miliője iránt. Rácz Tibor és Bánvölgyi Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház színészei pedig örömmel fogadták a szereplésre való felkérést.

A játékfilm története szerint két barát: Gyuri, a borbély (Bánvölgyi Tamás) és Tibor, a kuncsaft (Rácz Tibor) kitárgyalják 1876. december 23. és 24. eseményeit az aznapi újságcikkek alapján. Az idős Tibor és Gyuri kezdik a napot a sajtó böngészésével, a két úr ugyan is azt a szokást vette fel évek alatt, hogy a borbély kikészíti Tibornak az újságot és az ő privilégiuma, hogy felolvassa belőle a cikkeket. Mivel a rövid játékfilmek (négy rész: 1876, 1895, 1898, 1900) első és második része közötti valós időkülönbség 19 év, ezért az első részben megjelent ifjabbik Tibor és Gyuri, apjuktól átveszik a stafétát. (A szereplők maradnak, Tibor és Gyuri, csak jelezendő az idő múlását megjegyzik: annak idején apáik foglalták el ezeket a helyeket.)

Mint az már a Radnóti Miklós életéről és a szegedi botlatókövekről készített dokumentumfilm bemutatóján is elhangzott, a Telin Televízió új irányt mutat a helyi televíziózásban: a kultúra, az ismeretterjesztés és az értékteremtés ösvényére lépnek. A Mi újság? című kisfilmet december 24-én 10 óra 10 perctől és 18 órától láthatják a tévénézők.

no images were found

Előző sztori

Gyengült kissé a forint kedd reggelre

Következő sztori

Schiffer: az LMP is profitál a kormány népszerűségvesztéséből