Czomba Sándor: a duális szakképzés sikere az összefogásban van

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A duális rendszerű szakképzés sikerének kulcsa az összefogásban van, kellenek hozzá olyan cégek, amelyek felismerik, hogy érdekükben áll bekapcsolódni a tanulóképzésbe, és kellenek hozzá olyan oktatási intézmények is, amelyek képzési palettájukat átalakítva elsősorban a hiányszakmára összpontosítanak – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára szerdán Csepregen.

Czomba Sándor a kötőelemeket, szegecseket gyártó csepregi Uniriv Kft., a kuplungokat, lendkerekeket gyártó szombathelyi LuK Savaria Kft., valamint a zárakat, épületvasalatokat gyártó, lövői székhelyű Roto Elzett Cert Kft. megállapodási szerződésének aláírásán beszélt. A megállapodás értelmében az Uniriv Kft. két csepregi tanműhelyében gyakorlati oktatásban részesülő szerszámkészítők és gépi forgácsolók képzését a két másik partenrcég anyagilag is támogatja, tanulószerződést köt diákokkal, fogadja őket nyári gyakorlatra, a végzettek számára pedig munkalehetőséget kínál.

Czomba Sándor köszöntőjében úgy fogalmazott: ma már nem az a kérdés, hogy Magyarországon lesz-e gazdasági növekedés, lesznek-e megrendelések, hanem az hogy a cégek el tudják vállalni a megrendeléseket, hogy lesz-e hozzá elegendő szakképzett munkaerő. Az államtitkár kijelentette: a szakképzés egyelőre súlyos problémákkal küzd, ezért van átalakulóban a képzési rendszer.

Szavai szerint a szakképző iskoláknak fel kell készülniük arra, hogy főként a hiányszakmákban indítsanak képzéseket, nem képezhetnek kényelemből, vagy a szakoktatói gárdájukhoz, tanműhelyeikhez, infrastruktúrájukhoz ragaszkodva munkanélkülieket.

Czomba Sándor hangsúlyozta: kellenek az olyan vállalkozások, amelyek saját szakembereik utánpótlása érdekében hajlandóak befektetni a tanulóképzésbe, és kellenek az olyan iskolák, képző intézmények is, amelyek hajlandóak váltani és összefogni a cégekkel.

Ezért példaértékű az államtitkár szerint az, ami Csepregen történt, ahol egy teljes egészében magyar tulajdonban lévő középvállalkozás fogott össze egy csepregi és egy szombathelyi szakképző iskolával, és a duális képzés jegyében most az Uniriv Kft. két nagy partnercége is bekapcsolódott az együttműködésbe.

Michael Reinig, az LuK. Kft. ügyvezető igazgatója az ünnepség után elmondta: cégük azért támogatja az Unirivnél folyó szakképzést, mert a következő években több száz gépi forgácsolót és szerszámkészítőt tudnának felvenni, és bíznak abban, hogy beszállítójuknál olyan képzésben részesülnek a diákok, amely az LuK számára is megfelelő.

Pócza Zsolt, az Uniriv Kft. ügyvezető igazgatója felidézte: 2012-ben a csepregi Nádasdy Tamás Szakközépiskolával közösen indították el duális formában 30 fővel a szerszámkészítő osztályt, majd 2013-tól a Szombathelyi Műszaki Szakközépiskolával együttműködve gépi forgácsolókat is képeznek tanműhelyeikben, így három évfolyamon összesen már 70 tanuló gyakorlati oktatását végzik.

Elmondta, hogy számításaik szerint az Uniriv Kft-nek évente 8-10 új munkatársra lesz szüksége a két szakmából, de azt szerették volna, hogy a náluk végzett minden diák el tudjon helyezkedni, ezért kérték fel együttműködésre két nagy partnerüket.

Előző sztori

A Botka-féle nagyvonalúságát kéri számon az LMP, perli a hőszolgáltatót a város

Következő sztori

A szakszervezetek hétfőn országos útlezárással tiltakoznak a kormány intézkedései ellen