Közélet

Czomba Sándor: a duális szakképzés sikere az összefogásban van

Czomba Sándor: a duális szakképzés sikere az összefogásban van

2014. december 10., szerda
Czomba Sándor: a duális szakképzés sikere az összefogásban van

A duális rendszerű szakképzés sikerének kulcsa az összefogásban van, kellenek hozzá olyan cégek, amelyek felismerik, hogy érdekükben áll bekapcsolódni a tanulóképzésbe, és kellenek hozzá olyan oktatási intézmények is, amelyek képzési palettájukat átalakítva elsősorban a hiányszakmára összpontosítanak - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára szerdán Csepregen.

Czomba Sándor

a kötőelemeket, szegecseket gyártó csepregi Uniriv Kft., a kuplungokat, lendkerekeket gyártó szombathelyi LuK Savaria Kft., valamint a zárakat, épületvasalatokat gyártó, lövői székhelyű Roto Elzett Cert Kft. megállapodási szerződésének aláírásán beszélt. A megállapodás értelmében az Uniriv Kft. két csepregi tanműhelyében gyakorlati oktatásban részesülő szerszámkészítők és gépi forgácsolók képzését a két másik partenrcég anyagilag is támogatja, tanulószerződést köt diákokkal, fogadja őket nyári gyakorlatra, a végzettek számára pedig munkalehetőséget kínál. Czomba Sándor köszöntőjében úgy fogalmazott: ma már nem az a kérdés, hogy Magyarországon lesz-e gazdasági növekedés, lesznek-e megrendelések, hanem az hogy a cégek el tudják vállalni a megrendeléseket, hogy lesz-e hozzá elegendő szakképzett munkaerő. Az államtitkár kijelentette: a szakképzés egyelőre súlyos problémákkal küzd, ezért van átalakulóban a képzési rendszer. Szavai szerint a szakképző iskoláknak fel kell készülniük arra, hogy főként a hiányszakmákban indítsanak képzéseket, nem képezhetnek kényelemből, vagy a szakoktatói gárdájukhoz, tanműhelyeikhez, infrastruktúrájukhoz ragaszkodva munkanélkülieket. Czomba Sándor hangsúlyozta: kellenek az olyan vállalkozások, amelyek saját szakembereik utánpótlása érdekében hajlandóak befektetni a tanulóképzésbe, és kellenek az olyan iskolák, képző intézmények is, amelyek hajlandóak váltani és összefogni a cégekkel. Ezért példaértékű az államtitkár szerint az, ami Csepregen történt, ahol egy teljes egészében magyar tulajdonban lévő középvállalkozás fogott össze egy csepregi és egy szombathelyi szakképző iskolával, és a duális képzés jegyében most az Uniriv Kft. két nagy partnercége is bekapcsolódott az együttműködésbe.

Michael Reinig

, az LuK. Kft. ügyvezető igazgatója az ünnepség után elmondta: cégük azért támogatja az Unirivnél folyó szakképzést, mert a következő években több száz gépi forgácsolót és szerszámkészítőt tudnának felvenni, és bíznak abban, hogy beszállítójuknál olyan képzésben részesülnek a diákok, amely az LuK számára is megfelelő.

Pócza Zsolt,

az Uniriv Kft. ügyvezető igazgatója felidézte: 2012-ben a csepregi Nádasdy Tamás Szakközépiskolával közösen indították el duális formában 30 fővel a szerszámkészítő osztályt, majd 2013-tól a Szombathelyi Műszaki Szakközépiskolával együttműködve gépi forgácsolókat is képeznek tanműhelyeikben, így három évfolyamon összesen már 70 tanuló gyakorlati oktatását végzik. Elmondta, hogy számításaik szerint az Uniriv Kft-nek évente 8-10 új munkatársra lesz szüksége a két szakmából, de azt szerették volna, hogy a náluk végzett minden diák el tudjon helyezkedni, ezért kérték fel együttműködésre két nagy partnerüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.