Kultúra

Cine cherhaja – kis csillagok a roma tanodában

Cine cherhaja – kis csillagok a roma tanodában

2014. december 15., hétfő
Cine cherhaja – kis csillagok a roma tanodában
roma_tanoda_musor_01

A karácsonyra készülődés jegyében a Cine cherhaja cigány mesét adták elő a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói a roma tanodás fiatalokkal közösen.

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói az önkéntes munkájukat a Szegedi Roma Tanodában végezték, és karácsony közeledtével felmerült bennük a kérdés, vajon miként tehetnék emlékezetessé az elmúlt hónapokat. Úgy döntöttek, egy közös műsorral készülnek erre az alkalomra. Az előkészületek több hétig tartottak, melyet figyelemmel kísértek a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselői is. A gyermekek örömmel fogadták a kezdeményezést, szívesen vállalták a szereplést, egy cigány mesét adtak elő, valamint énekekkel és tánccal színesítették a produkciójukat. A többhetes tanulási folyamat alatt a két intézménybe járó fiatalok még jobban megismerhették egymást. A tanodás tanulók a munka során igazi csapattá kovácsolódtak össze, mely a vidám hangulatú próbáknak is köszönhető.

roma_tanoda_musor_02

A családtagok és az érdeklődök kíváncsian várták a Cine cherhaja (kis csillagok) címet viselő bemutatót, melynek pénteken adott otthont a roma tanoda. A SZKRSZ lakói egy nagy ajándékcsomaggal lepték meg a rendezvényben résztvevőket, a gyermekek számára azonban a sikerélmény a legnagyobb ajándék, melyet hazavihettek. Legtöbb esetben a hátrányos helyzetű diákoknak kevesebb lehetőség adódik arra, hogy ilyenfajta elismerést kapjanak, mint a jobb szociális helyzetben élő társaik. A Tanoda és a Szakkollégium a továbbiakban is szeretne megvalósítani közös programokat, melyek a jövőben is alkalmat nyújtanak a felnövekvő halmozottan hátrányos helyzetű roma generáció számára az önbizalom és személyiségformáláshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.