Cine cherhaja – kis csillagok a roma tanodában

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

roma_tanoda_musor_01

A karácsonyra készülődés jegyében a Cine cherhaja cigány mesét adták elő a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói a roma tanodás fiatalokkal közösen.

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói az önkéntes munkájukat a Szegedi Roma Tanodában végezték, és karácsony közeledtével felmerült bennük a kérdés, vajon miként tehetnék emlékezetessé az elmúlt hónapokat. Úgy döntöttek, egy közös műsorral készülnek erre az alkalomra. Az előkészületek több hétig tartottak, melyet figyelemmel kísértek a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselői is.

A gyermekek örömmel fogadták a kezdeményezést, szívesen vállalták a szereplést, egy cigány mesét adtak elő, valamint énekekkel és tánccal színesítették a produkciójukat. A többhetes tanulási folyamat alatt a két intézménybe járó fiatalok még jobban megismerhették egymást. A tanodás tanulók a munka során igazi csapattá kovácsolódtak össze, mely a vidám hangulatú próbáknak is köszönhető.

roma_tanoda_musor_02

A családtagok és az érdeklődök kíváncsian várták a Cine cherhaja (kis csillagok) címet viselő bemutatót, melynek pénteken adott otthont a roma tanoda. A SZKRSZ lakói egy nagy ajándékcsomaggal lepték meg a rendezvényben résztvevőket, a gyermekek számára azonban a sikerélmény a legnagyobb ajándék, melyet hazavihettek. Legtöbb esetben a hátrányos helyzetű diákoknak kevesebb lehetőség adódik arra, hogy ilyenfajta elismerést kapjanak, mint a jobb szociális helyzetben élő társaik. A Tanoda és a Szakkollégium a továbbiakban is szeretne megvalósítani közös programokat, melyek a jövőben is alkalmat nyújtanak a felnövekvő halmozottan hátrányos helyzetű roma generáció számára az önbizalom és személyiségformáláshoz.

Előző sztori

Útdíj – Kormányszóvivő: elérhetőek lesznek a hatástanulmányok

Következő sztori

A csípős étkek kedvelőnek magasabb a tesztoszteronszintje