Közélet

A magyar halászati ágazat fejlesztésére több uniós forrás jut

A magyar halászati ágazat fejlesztésére több uniós forrás jut

2014. december 11., csütörtök
A magyar halászati ágazat fejlesztésére több uniós forrás jut
halasz

A magyar halászati ágazat fejlesztésére 12 százalékkal több forrás jut az Európai Unió jelenlegi költségvetési időszakában, mint az előzőben - mondta a Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Váradi László

a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségével (MAHAL) közösen tartott sajtóértekezleten ismertette: a magyar halászati ágazat 2020-ig összesen 39,1 millió euró uniós támogatást kap. Ez a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15 milliárd forintos forrás lesz. Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás - élő súlyban számolva - 5,1 és 5,5 kilogramm között mozog - közölte

Németh István

, a MAHAL elnöke. Hozzátette: ez tiszta húsra számítva 3,6 kilogrammot jelent. Az Európai Unióban - élősúlyra számítva - az átlagos halfogyasztás fejenként és évente 22-24 kilogramm. A MAHAL elnöke beszélt arról, hogy Magyarországon a haltermelést a tógazdák összesen mintegy 24 500-25 000 hektár vízfelületen végzik. A halastavak összes hozama egy év alatt átlagosan hektáronként 450-550 kilogramm között mozog. A halárak évek óta gyakorlatilag változatlanok. A magyar emberek még mindig a pontyot kedvelik a leginkább, ez a halfajta teszi ki az összes fogyasztás 55-60 százalékát. Váradi László még arról is beszélt, hogy az akvakultúra-fejlesztés továbbra is a tengereken folyik majd, de perspektivikus lehetőségei vannak az édesvízi tógazdálkodásnak is. Ezt már az unió döntéshozói is elismerik - fűzte hozzá. A magyarországi fejlesztés egyik irányaként jelölte meg a feldolgozottsági szint növelését, valamint az ágazatban tevékenykedők szorosabb együttműködését összefogását.

Szűcs István

, a debreceni egyetem tanszékvezető egyetemi docense, a MASZ általános alelnöke az MTI-nek elmondta: a magyar tógazdasági haltermelés évente mintegy 18-20 ezer tonna, az intenzív üzemi haltermelés mennyisége 2100-2300 tonna éves szinten, míg a természetes vízi haltermelés évente 6300-6500 tonnát tesz ki. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon évente összesen bruttó 27-29 ezer tonna halat termelnek. Ez éves szinten 13-14 milliárd forint bruttó termelési értéket tesz ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.