Közélet

A Botka-féle nagyvonalúságát kéri számon az LMP, perli a hőszolgáltatót a város

A Botka-féle nagyvonalúságát kéri számon az LMP, perli a hőszolgáltatót a város

2014. december 10., szerda
A Botka-féle nagyvonalúságát kéri számon az LMP, perli a hőszolgáltatót a város
penzbizottsagi_ules02_gs

A Szehő az ország hetedik legdrágább szolgáltatója a 103 hazai cég közül – hangzott el a pénzügyi bizottság ülésén, ahol ismét az utolsó pillanatban több mint száz oldalnyi anyagot kaptak véleményezésre a tagok.

„Azért hirdetik meg rendkívülinek a bizottsági ülést, hogy ne sértse az SZMSZ-t?” – ez a kérdés fogalmazódott meg a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság külsős, LMP-s tagjában, miután nem először fordult elő, hogy csak az ülés előtti nap délutánján kaptak meg több új napirendhez kapcsolódó iratot a bizottsági tagok.

Tanács Eszter

(LMP) ismét sérelmezte, hogy több száz oldalnyi anyagot nem lehet ennyi idő alatt áttanulmányozni, ráadásul, ha a Városüzemeltetési Irodánál utánanézne valaminek az egyes pontok kapcsán, akkor erre a bizottsági ülés napján van lehetősége 8 és 9 óra között, ami az iratanyag mennyisége miatt jóformán esélytelen. A külsős tag azt sem érti, ugyan miért rendkívüli üléseket hirdet meg rendre a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság, hiszen minden egyes héten szerdánként délelőtt 9-től gyűlnek össze. Hivatkozott a közgyűlés által elfogadott új SZMSZ-re is, mely ugyan 5 napról 3-ra csökkentette a bizottsági anyagok kiadásának határidejét, ám ezt nem tartják be az előző nap délutánján kiadott anyagokkal, szerinte pont ezért hívják össze a bizottságot minden egyes héten rendkívüli ülésre. „Ha már

Botka László

polgármester úr nagyvonalúságról beszélt a közgyűlésen, akkor legalább a saját maguk által szabott határidők betartására tehetnének kísérletet. Nem hiszem el, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlása napirendhez nem lehet egyetlen anyagot sem hamarabb kiadni” – fűzte hozzá Tanács Eszter.

Farkas László

(KDNP) bizottsági elnök közölte, a részben vagy egészében önkormányzati tulajdonú társaságoknál történt vezetőcserék indokolják, hogy a bizottság ülésezzen, és a polgármesteri hivatal irodái teszik a dolgukat. Megjegyezte azt is, a bizottságnak még nincs SZMSZ-e.

Perben áll a hőszolgáltatóval a város

Ahogy megírtuk

, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. többségi tulajdonosa az Alfa Novában 51%-os tulajdonosi hányaddal rendelkező ENERGOTT Fejlesztő és Vagyonkezelő Kft. lett, és az átvezetés már megtörtént a Cégbíróságon, de a kisebbségi tulajdonost, az önkormányzatot erről nem tájékoztatták. A novemberi pénzügyi bizottsági ülésén elhangzott, a város álláspontja szerint elővásárlási joga lett volna a kisebbségi tulajdonosnak, ezért bírósághoz fordultak. A hőszolgáltatóval kapcsolatban a másik vihart kavaró ügy az volt, hogy október 29-én tájékoztatta a céget a gázbeszállító, hogy november elsejei hatállyal felbontja a szerződést vis maiorra hivatkozva. Ezért – igazodva a jogszabályokhoz – a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatalt kérték fel gázkereskedő kijelölésére. A hivatal november 15-éig ideiglenesen ki is jelölte a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-t, emellett nyílt pályázatot írtak ki. A bizottsági ülésen

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) alpolgármester közölte, eredménytelen volt a pályázat, ismét a hivatalhoz fordultak, jelenleg december közepéig van gázszolgáltatója Szegednek.

penzbizottsagi_ules01_gs

A hőszolgáltató magántulajdonosa által delegált ügyvezető igazgató,

Básthy Gábor

elmondta, az általuk beküldött anyaggal kapcsolatban tud részletes felvilágosítást tartani, a bizottság előtt lévő határozati javaslatra csak rápillantani tudott, mivel későn kapta kézhez. Az új gázszolgáltató kiválasztásával kapcsolatos tenderről elmondta, azért is volt eredménytelen, mert nagyobb bankgaranciát kértek a hőszolgáltatótól, mint magának a szállítandó gáznak az ára. Hangsúlyozta, nem a szegedi céggel kapcsolatban bizalmatlanok a gázkereskedők, hanem ez általánosan megfigyelhető, mivel sok hőszolgáltató társaság tartozik. Ismertette, hogy 2010 és 2014 között 1 milliárd 400 millió forint kár érte a céget a korábbi ármegállapítási mechanizmushoz képest. Intézkedési tervet is kidolgoztak, mely a dolgozói létszám csökkentését is magában foglalja, idén 5, míg jövőre 41 dolgozójától válna meg a Szegedi Hőszolgáltató Kft.

Szehő, te drága!

Szentgyörgyi emlékeztetett, tavaly 510 millió forint támogatást nyújtottak a hőszolgáltatónak az állami intézkedések miatti bevételkiesés kompenzálására, amit az alpolgármester szerint sosem fog viszontlátni a város. Az energiahivatallal is megbeszéléseket folytatott a hivatal, melyen elhangzott, a Szehő adatszolgáltatása nem megfelelő, illetve hogy a 103 magyarországi hőszolgáltató közül a szegedi cég a hetedik legdrágább szolgáltató. „Megállapították azt is, hogy a szegedi cég a hazai 103 társaság közül az ötödik helyen áll abban a tekintetben, hogy mennyire drágán is vásárolják a gázt. „Alapvetően a kialakult problémahelyzet csak azokat a társaságokat érintik, amelyeknek az Alfa Nova tulajdonol” – jelentette ki. Básthy Gábor szerint viszont megfelelő az adatszolgáltatásuk, sosem érkezett panasz erre, és büntetés sem kaptak mulasztás miatt. Az ügyvezető szerint a 103 hőszolgáltató nem is hasonlítható össze, mert vannak települések, ahol csak néhány ezer lakost látnak el, ezzel szemben Szegeden speciális rendszer van 22 vételezési hellyel és panelházi körzettel és viszonylag nagy vezetékhálózattal.

Solymos László

(MSZP) alpolgármester az elhangzottakkal kapcsolatban megjegyezte, az önkormányzat inkább hisz az energiahivatalnak, mint a szegedi cég magántulajdonosát képviselő igazgatónak. A bizottsági tagok végül egyhangúlag támogatták a határozati javaslatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.