Közélet

Varga Mihály: a magyar gazdaság kezd "válságellenállóvá" válni

Varga Mihály: a magyar gazdaság kezd "válságellenállóvá" válni

2014. november 16., vasárnap
Varga Mihály: a magyar gazdaság kezd "válságellenállóvá" válni

Magyarország a magyar GDP harmadik negyedéves adatai alapján az Európai Unióban a második helyen áll, a magyar gazdaság kezd egyre inkább "válságellenállóvá" válni, ezt a Moody's nemzetközi hitelminősítő is leírta - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír Tv P8 című műsorában szombat este.

Az EU 28 országa közül a magyar gazdaság dobogós helye azt mutatja, hogy a gazdaság folyamatai kedvezőek maradtak, annak ellenére, hogy a harmadik negyedévben az orosz-ukrán válság hatása már érződött, és az eurózóna országaiban, az ország legnagyobb exportpiacain pedig még mindig stagnálás figyelhető meg - tette hozzá. A miniszter a gazdasági növekedés mellett nagyon fontosnak tartja, hogy míg 2010-ben 3,8 millióan dolgoztak az országban, most 4,2 millióan. Hozzátette, hogy ez nemcsak a közmunkaprogramokkal függ össze, és "nagy baj lenne, ha így lenne". Az elmúlt másfél évben a közfoglalkoztatottak mintegy 8-9 százaléka munkát tudott vállalni a piaci szférában, és ez az arány egyre nő - mondta, jelezve azt is: az a cél, hogy 2018 végéig, aki munkát akar magának keresni, az találjon. A gazdasági növekedés

Varga Mihály

szerint egyre inkább megteremti annak a lehetőségét, hogy korábbi, elhalasztott bérintézkedések megvalósuljanak. A jövő évben elindul egy komoly bérnövekedés, egy életpályaprogram és bérintézkedés a rendvédelmi dolgozóknál, a kormány a pedagógus béremelést is folytatja, valamint az egészségügyi dolgozók helyzetét is igyekszik javítani - ismertette. Megerősítette, hogy a jövő évi adórendszer nyomán a családoknál több pénz marad, és a fő hangsúly a családok helyzetének javítására, a foglalkoztatás bővítésére helyeződik. A cafeteriáról szólva Varga Mihály elmondta: abban a körben - kétszázezer forintos határig -, amelyben a dolgozók nyolcvan százaléka kap valamilyen cafeteria szolgáltatást, semmi nem fog változni. A kabinet szerint a helyes irány az, hogy a cafeteriánál is készpénz kapjanak a munkavállalók - jegyezte meg. A kétszázezer forint feletti összegeknél kedvező lenne a támogatást célzottan használni, ezért a kormány azt fogja javasolni, hogy azt csak a SZÉP-kártyára lehessen felvenni. A cafeteria fennmarad még, de a felhasználását a gazdaság számára hasznosabb irányba kellene terelni - fogalmazott Varga Mihály A kitiltási ügyről elmondta: a kormány következetesen és világosan megfogalmazta, mit vár, mit kér az amerikai féltől. Amíg az amerikai fél nem lép ebben az ügyben, addig van egy "lebegő, megalapozatlan vád, de semmi több". Hozzátette: emberileg meg tudja érteni Vida Ildikót, akinek két hetet vett igénybe, mire jelezte az ügyet. Varga Mihály szerint "kezd az ügy abba az irányba menni, mintha az amerikai félnek nem lettek volna az állítása alátámasztására bizonyítékai." Úgy vélte, az áfacsalásoknak az országban tapasztalható nagy száma nem lehet indok a kitiltásra, mert az áfacsalásokat Németországban, Svájcban sem tudták teljes egészében visszaszorítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.